MILIONI ZA KARADŽIĆA NISU ISPLAĆENI
Autor: Avaz
Objavljeno: 07. Aug 2008. 06:08:46
To je bio kategoričan odgovor koji je jučer "Dnevni avaz" dobio iz Ambasade SAD u Sarajevu.

Na taj način su demantirane špekulacije da je nagrada od pet miliona dolara isplaćena za informaciju koja je dovela do hapšenja ovog ratnog zločinca, kojeg Haški tribunal tereti za genocid i zvjerske zločine počinjene tokom rata u BiH.

Za izručenje bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića američka organizacija Reward for justice (Nagrada za pravdu) isplatila je nepoznatoj osobi pet miliona američkih dolara, javili su ruski mediji.

Isplata pod brojem RW 20-036-008/2 izvršena je 23. jula, dva dana nakon vijesti o hapšenju Karadžića, na račun anonimne osobe registriran na britanskim Djevičanskim otocima. Taj račun je za informaciju koja je dovela do hapšenja opasnog bjegunca.

Kako se tvrdi, isplata se desila, ali za informaciju koja je dovela do likvidiranja jednog od vođa afganistanskih pobunjenika.

Međutim, sasvim se osnovano postavlja pitanje nije li ovaj novac isplaćen za 'glavu Radovana Karadžića', koji je, prema službenoj verziji, uhapšen samo dva dana ranije?!

U organizaciji „Nagrada za pravdu" nisu željeli komentirati ovu informaciju. Poručili su kako nikad ne komentiraju podatke o isplaćenim nagradama.