5.000.000 DOLLARA ISPLAĆENO ZA ZLOČINCA KARADŽIĆA
Objavljeno: 06. Aug 2008. 06:08:10
Američka organizacija „Nagrada za pravdu” 23. jula isplatila milione NN licu za „informaciju koja je dovela do hapšenja opasnog bjegunca”. Isplata registrovana pod brojem RW 20-036-008/2!. Američka organizacija „Nagrada za pravdu” (Reward for Justice) isplatila je u srijedu, 23. jula, samo dva dana poslije zvaničnog hapšenja Radovana Karadžića, nagradu od pet miliona dolara za „informaciju koja je dovela do hapšenja opasnog bjegunca”!!! Ova isplata je registrovana pod brojem RW 20-036-008/2, a milioni su prebačeni na šifrovani račun na Britanskim Djevičanskim Ostrvima. Ovu informaciju je objavio Press, koju je dobio, po njihovim riječima, iz odlično obaviještenih, zapadnim diplomatskim krugovima.

Kako isti medij tvrdi, pet miliona „zelembaća” isplaćeno je za dojavu na osnovu koje je „neutralisan” jedan od vođa avganistanskih pobunjenika. Međutim, sasvim se osnovano postavlja pitanje nisu li ove pare isplaćene za „glavu Radovana Karadžića”, koji je, prema zvaničnoj verziji, uhapšen samo dva dana ranije?!

Britanska veza

Zvanično jučer niko nije htio da komentariše ovu informaciju. U organizaciji „Nagrada za pravdu” odbili su da nam kažu bilo šta konkretno. Službenici ove američke vladine institucije samo su nam poručili da oni nikada ne komentarišu podatke o isplaćenim nagradama. I zaista, isplata miliona dolara zvanično je potvrđena samo u nekoliko slučajeva hapšenja i likvidacija, uglavnom saradnika i rođaka Sadama Huseina.

Možda je za Al Masrija?

Istražili smo jučer američko objašnjenje da je pet miliona dolara isplaćeno za glavu avganistanskog pobunjenika. Jedini slučaj koji bi možda mogao da se uklopi u ovu priču jeste likvidacija jednog od vođa Al Kaide Abu Khababa al Masrija, koji je sa još trojicom terorista ubijen krajem jula.

Al Kaida je 3. avgusta objavila da je Al Masri likvidiran „prije nedjelju dana”. To bi značilo da je on ubijen 27. jula. Međutim, ako je to tačno, potpuno je nevjerovatno da je ucjena za glavu Al Masrija isplaćena prije nego što je on likvidiran!

- Na dan hapšenja Radovana Karadžića britanski obavještajci su mi potvrdili da je on naplaćen i da je „zatvorena cijela kombinacija” - kaže sagovornik Pressa, koji je po njihovim navodima insistirao na anonimnosti.

Advokat Radovana Karadžića Svetozar Vujačić kaže da postoji osnovana sumnja da su „lica koja su otela Karadžića tri dana prije zvaničnog hapšenja” dobila novčanu nagradu.

- Nemamo informaciju da je isplaćena nagrada, ali se to uklapa u naše tvrdnje o otmici i nezakonitom držanju Radovana Karadžića tri dana prije ne nego što je zvanično uhapšen. Ostajemo pri zahtjevu da se utvrdi ko je i zašto neovlašćeno držao Radovana i zašto su mu ukrali laptop i materijal potreban za odbranu. Kada se utvrdi ko su ti ljudi, možda saznamo i ko im je platio za taj posao i da li su oni uzeli tu nagradu od pet miliona dolara. U svakom slučaju, istina će se saznati kad-tad - kaže Vujačić.

Vojni analitičar Zoran Dragišić kaže da su podaci o dobitnicima nagrada koje vlada SAD isplaćuje za ucjenjene glave najstrože čuvana tajna.

- Moguće je da je riječ o novcu koji je isplaćen za Karadžića jer se poklapaju datumi, ali isto tako je moguće da je novac plaćen za nekog drugog bjegunca. Praksa SAD je da ne otkrivaju detalje kome je i za koga nagrada isplaćena! Istinu, zbog toga, nikada nećemo saznati! - tvrdi Dragišić.

„Nema sumnje”

Bivši funkcioner SPS-a Aleksandar Vulin kaže da nema sumnje da je pet miliona dolara isplaćeno za Radovana Karadžića.

- Odmah po hapšenju rekao sam da je Karadžić prodat za pare, i sada se to i potvrđuje. Nema nikakve sumnje da je tih pet miliona plaćeno za srpsku glavu, a priča o avganistanskom teroristi pojavila se samo da se skrene pažnja domaće javnosti, koja je ljuta zbog hapšenja Karadžića. Novac je uzeo neko iz vlasti ili neko veoma blizak vlasti! - optužuje Vulin.