ARTMAN: KARADŽIĆEVO SVJEDOČENJE 'RIZIČNO' ZA ZAPADNE ZEMLJE
Objavljeno: 05. Aug 2008. 08:08:58
Bivša portparolka Tužilaštva Haškog tribunala Florans Artman izjavila je da će "pažljivo morati da se sluša to što Radovan Karadžić bude govorio u sudnici", i o padu Srebrenice i o njegovom eventualnom "dilu" sa američkim diplomatom Ričardom Holbrukom.
"Sada kada je Karadžić najzad uhapšen, on može puno toga da ispriča o tajnim dogovorima koji su doveli do pada Srebrenice. Za zapadne velike sile njegovo svjedočenje predstavlja veliki rizik. Dosad nije bilo čvrstih dokaza da su zapadne zemlje predale Srebrenicu u zamjenu za saradnju Srba na mirovnom procesu. Ali, ako iko može da zna o takvim tajnim dilovima, onda je to Karadžić ", rekla je Artman za holandski nedjeljnik Fraj Nederland.
Kako prenosi dopisnik Srne iz Haga, Artman je navela da "do sada nije pronađen čvrst dokaz" da je postojao sporazum Karadžić - Holbruk, "imunitet u zamjenu za mir ", a i Holbruk je to više puta negirao, pa i nakon što je u septembru prošle godine objavljena knjiga Florans Artman pod nazivom "Mir i kazna".
"Karadžić može sada lično da nam ispriča šta je bilo. Naravno da sve što bude rekao mora da se provjeri, zato što je on često lagao. To ne znači da je sve što on kaže besmislica. Kad se Karadžić kasnije pojavi u sudnici, moraćemo dobro da slušamo šta ima da kaže", rekla je Florans Artman.
Ona je izjavila da "ima ljudi koji misle da Karadžić tako dugo nije bio uhapšen zato što se dobro skrivao".
"Ali, novi identitet se ne uzima, već se dobija. Srpska tajna služba je sve ovo vrijeme tačno znala gdje se on nalazi. Da li će on biti uhapšen ili neće, bilo je samo pitanje političke volje, koja dugo nije postojala, ni u Srbiji, ni u velikim zapadnim zemljama", rekla je Artman.
Ona je dodala da su SAD i EU zvanično od Srbije uvijek tražile da sarađuje na hapšenju Karadžića i Mladića, ali da im je u stvarnosti to svima bilo manje važno.
"U jednom trenutku je CIA čak saopštila srpskoj policiji u BiH da prestanu da prate porodicu Karadžić", naglasila je Artmanova.
Prema njenim riječima, u više navrata je istražni tim Tribunala dao Amerikancima tačne lokacije na kojima se nalazio Karadžić, ali oni ništa nisu uradili tim povodom.
"Kada smo jednom prilikom rekli Amerikancima da je on u Foči, rekli su: `To je nemoguće, on je u Beogradu`. Isti ti Amerikaci su stalno ponavljali kako već godinama ne znaju gdje se on nalazi", navela je Artman.