SILAJDŽIĆ: KARADŽIĆEV PROJEKAT NAPREDUJE
Autor: Tanjug
Objavljeno: 29. Jul 2008. 07:07:53
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić izjavio je da "projekat" ratnog lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića i danas napreduje, iako je on sada uhapšen poslije 13 godina u bjekstvu.

"Centar pažnje ne treba da bude na zločincu, nego na zločinu. Očigledno je da je Karadžic uhapšen, ali ne i njegov projekat koji neometano napreduje i dalje je živ u Bosni i Hercegovini. Milošević je mrtav, Karadžić je uhapšen, Mladić će, nadajmo se, biti uhapšen jednog dana, ali njihov projekat i dalje opstaje", rekao je Silajdžić u intervjuu za BBC.

Silajdžić smatra da "u Bosni sada vlada mir upravo zbog toga što je taj projekat imao uspjeha", navodeći da su "stotine hiljada, najmanje pola miliona ljudi izvan svoje zemlje zbog etničkog čišćenja" i da je struktura u BiH takva da "zapravo nagrađuje agresiju i genocid, etničko čišćenje".

Prema njegovim tvrdnjama, muslimanske vlasti u BiH potpisale su Dejtonski mirovni sporazum "pod prijetnjom", a taj sporazum nije ni primjenjivan.

"Ključni dio je takozvani aneks sedam sporazuma, koji se odnosi na povratak izbjeglica. Karadžić, taj isti čovjek koji je sada uhapšen, rekao je da bi u tom dijelu Bosne mogao da toleriše do 10 posto nesrpskog stanovništva, znači bez Bošnjaka i Hrvata. Stopa povratka u taj dio Bosne iznosi osam posto. Dakle, nismo dostigli čak ni Karadžićeva očekivanja. Zbog toga tvrdim da je ovaj projekat veoma živ", rekao je Silajdžić.