BiH
VIŠEGRAD: PLAKATI PODRŠKE KARADŽIĆU I MLADIĆU
Autor: BIRN
Objavljeno: 24. Jul 2008. 09:07:15
Novi plakati podrške Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću osvanuli u Višegradu.
Nakon što su prethodnog dana uklonjeni plakati podrške haškom optuženiku Radovanu Karadžiću u Zvorniku, na području Višegrada osvanuli su novi sa slikama Ratka Mladića i Karadžića i natpisima: “Naši srpski heroji”, te “Đenerale, ne damo te” i “Svi smo mi tvoji jataci”.
“U jutarnjim časovima patrola je primijetila, na mjestima gdje se lijepe smrtovnice na udarnim lokacijama u Višegradu, pet ili šest plakata sa slikama Karadžića i Mladića, te porukama. Nakon toga smo obavijestili tužioca u Sarajevu, a potom je komunalna služba iste uklonila”, kazao je Vučeta Sipčić, zamjenik komandira u Stanici javne bezbjednosti (SJB) Višegrad.
Sipčić je dodao da, nakon što su plakati uklonjeni, nije bilo incidenata u Višegradu.
Istovremeno u Višegradu je prekinuta sjednica Skupštine općine u znak protesta, a na inicijativu poslanika SDS-a, što Ured visokog predstvanika još uvijek nije vratio dokumente porodici Karadžić.
"Ovaj zahtijev nema političku pozadinu. Riječ je isključivo o humanitarnim razlozima jer nakon hapšenja Karadžića nema više potrebe da se lična dokumenta ne vrate članovima porodice", rečeno je na sjednici.
U SJB-ima Trebinje, Doboj i Banja Luka ističu da u drugim gradovima Republike Srpske nisu lijepljeni plakati, te da nije bilo incidenata.
“Nije bilo ničeg na području koje pokriva SJB Banja Luka. Ovaj teren je miran”, ističu u dežurnoj službi SJB-a Banja Luka.
Plakati podrške Radovanu Karadžiću – sa slikom haškog optuženika i porukama “Svi smo mi Karadžić” i “Uz tebe smo, predsjedniče” – osvanuli su u srijedu, 23. jula, na ulicama Zvornika, ali su istog dana uklonjeni.