SRBIJA POD PRITISKOM ZBOG MLADIĆA
Autor: Fena
Objavljeno: 23. Jul 2008. 18:07:55
Američki zvaničnici i Evropska unija su pozvali Srbiju da iskoristi novonastalu situaciju nakon hapšenja Radovana Karadžića i što prije uhapsi i vojnog komandanta bosanskih Srba, haškog optuženika Ratka Mladića.

Američki izaslanik pri UN-u Zalmay Khalilzad rekao je da SAD pozdravlja hapšenje Karadžića i da se nada da će i Mladića uskoro snaći slična sudbina.

Francuska je saopćila da Evropska unija sada očekuje nova hapšenja ratnih zločinaca.

Karadžić je, prema saopćenju srpskih vlasti, uhapšen u Beogradu u ponedjeljak, a njegovi advokati najavljuju da će se žaliti na odluku suda u Beogradu da on bude izručen Haškom tribunalu.

Rok za žalbu na tu odluku, koja je donijeta u utorak, je tri dana.

Radovan Karadžić je pod pseudonimom Dragan Dabić živio u Beogradu, gdje se bavio alternativnom medicinom.

Uhapšen je u jednom beogradskom predgrađu - navodno u autobusu Gradskog saobraćajnog preduzeća - nakon 13 godina provedenih u bjekstvu.

Izdajući se za eksperta u oblasti "humane kvantne energije", Karadžić je, između ostalog, imao i sopstvenu stranicu na internetu putem koje je dijelio savjete i prodavao amajlije, kozmetičke preparate i talismane.

Tokom predavanja o alternativnoj medicini na kojima je učestvovao posjetiocima je dijelio vizit-karte sa natpisom D D David - što je najvjerovatnije skraćenica njegovog lažnog imena Dragan Dabić.

Karadžić je držao predavanja na kojima je poredio meditaciju i tihovanje, koje prakticiraju pravoslavni monasi.

U maju je održao javne tribine u Beogradu i Smederevu.

BBC-ev dopisnik u Beogradu tvrdi da se u Srbiji spekulira o tome da bi još dva optuženika s "haškog spiska" - Ratko Mladić i Goran Hadžić, bivši srpski političar koga Tribunal tereti za etničko čišćenje u Hrvatskoj - mogli da se uskoro nađu iza rešetaka.

Međutim, usprkos tome što srpske vlasti tvrde da su Karadžića uhvatile tokom traganja za Mladićem, bivši general ima veoma jake veze sa određenim krugovima u Vojsci Srbije i za očekivati je da će pri hapšenju pružati mnogo veći otpor, navodi BBC-ev dopisnik.

Srpsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da najnoviji događaji predstavljaju dokaz da je Srbija spremna da uloži napore kako bi se što više približila Evropskoj uniji.

Radovan Karadžić, koji se povukao sa javne scene nakon potpisivanje Dejtonskog sporazuma 1995. godine, bio je blizak saradnik bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, koji je izručen Haagu 2001. godine. Umro je u pritvorskoj jedinici u Scheveningenu 2006., neposredno prije izricanja presude.