Beograd
VEKARIĆ: KARADŽIĆ U HAGU ZA VIKEND
Autor: Tanjug
Objavljeno: 22. Jul 2008. 12:07:00
Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić mogao bi da bude izručen Haškom tribunalu tokom vikenda, izjavio je danas Tanjugu portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić.

On je ukazao da ne može da precizira tačan datum izručenja jer to zavisi od rokova koji će biti iskorišćeni prilikom odlučivanja o žalbi na rešenje o ispunjenju pretpostavki za izručenje Karadžića Tribunalu, koju je najavio njegov advokat Svetozar Vujačić.

Karadžićev branilac je prijepodne, po prijemu rešenja o ispunjenju pretpostavki za izručenje Karadžića Tribunalu, najavio da će žalbu podnijeti posljednjeg dana zakonskog roka, u petak 25. jula.

Odluku o toj žalbi treba da donese vanraspravno sudsko vijeće Okružnog suda u Beogradu u roku od tri dana, podsjetio je Vekarić napominjući da će konačnu odluku o izručenju Karadžića potpisati Ministarstvo pravde.

Nekadašnji predsjednik RS uhapšen je sinoć u okolini Beograda, a tokom noći ga je saslušao istražni sudija za Vijeća ratne zločine i donio rješenje o ispunjenju pretpostavki za izručenje Karadžića Tribunalu.

Koordinatori Akcionog tima za lociranje i hapšenje haških optuženika, Rasim Ljajić i Vladimir Vukčević, saopštili su danas novinarima da je bivši predsjednik Republike Srpske uhapšen sinoć u okolini Beograda, dok je mjenjao mjesto prebivališta

Optužnicom haškog tužilaštva Karadžić se tereti za genocid, umješanost u genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i ostale zločine počinjene prema Bošnjacima, Hrvatima i ostalim civilima - nesrbima u Bosni i Hercegovini tokom agresije na BiH.