Sarajevo
SDA: SUĐENJE KARADŽIĆU OTVORIT ĆE PITANJE OPSTANKA NJEGOVOGA DJELA
Autor: Fena
Objavljeno: 22. Jul 2008. 12:07:12
Stranka demokratske akcije pozdravlja hapšenje haškog optuženika Radovana Karadžića.
"Smatramo da će proces koji će se protiv njega voditi pred Haškim sudom dati mnoge odgovore o karakteru rata u Bosni i Hetcegovini kao i Karadžićevoj ulozi u tome, saopćeno je iz SDA.

Predsjednik SDA i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić izrazio je nadu da će suđenje Karadžiću potaknuti preispitivanje opstanka njegovog djela, odnosno Republike Srpske. Pogotovu zbog činjenice da vlasti i nadležne institucije RS-a nisu nikoga uhapsile, a kamoli procesuirale za genocid i druge masovne ratne zločine.

"Bilo je dobrovoljnih predaja optuženih, ali vlasti RS-a nikoga nisu uhapsile! Policija RS-a nije nikoga uhapsila za genocid u Srebrenici, za preko 500 do sada pronađenih masovnih grobnica na području RS-a, preko hiljadu porušenih i oštećenih džamija, porušene katoličke crkve itd. Republika Srpska jeste djelo Radovana Karadžića, Ratka Mladića i drugih koji su u tom projektu učestvovali i zato ne može opstati," izjavio je Tihić.

Hapšenje Radovana Karadžića važno je ne samo za Bosnu i Hercegovinu, žrtve agresije i njihove porodice, već i za cijeli svijet. To je poruka inim "karadžićima i mladićima" da genocid i ratni zločini ne mogu proći.

Hapšenje i izručenje Karadžića posebno je važno i za Srbiju koja je ovim činom napokon pokazala spremnost za ispunjavanje obaveza prema Haškom tribunalu i normalizaciju prilika u regionu. Očekujemo skoro hapšenje i drugog najtraženijeg ratnog zločinca Ratka Mladića, navodi se u saopćenju SDA.