ŠEST NVO SRBIJE POZDRAVLJAJU HAPŠENJE RADOVANA KARADŽIĆA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 22. Jul 2008. 12:07:59
Grupa 6 NVO pozdravlja hapšenje Radovana Karadžića koji je optužen za genocid i najteže zločine protiv čovJečnosti i smatra da je to rezultat političke odluke. Grupa 6 NVO se nada da će nakon ovog hapšenja doći i do temeljne promJene odnosa prema nedavnoj prošlosti, kao najvažniji korak ka ostvarivanju pravde za žrtve zločina učinjenih u naše ime (Srebrenica, Sarajevo, Foča, Omarska...).
Hapšenje Karadžića još jednom je pokazalo da su vlasti u Srbiji spremne da odgovaraju svojom obavezama samo ukoliko se na njih izvrši odgovarajući pritisak bilo iz Brisela, Vašingtona ili Haga, bilo da do toga dođe na osnovu procjene da je takav korak neophodan radi ostvarivanja političkih ciljeva i interesa zemlje. Nadamo se da će u buduće takvi koraci biti preuzimani kao rezultat iskrene volje da se postupa u skladu sa opšteprihvaćenim međunarodnim standardima.
Hapšenje Radovana Karadžića istovremeno rječito govori koliko je neophodna reforma službi bezbjednosti koje očigledno postupaju samo po političkim naređenjima umjesto da odgovaraju svojim ustavnim obavezama u pogledu zaštite bezbjednosti države i njenih građana i podvrgnu se demokratskoj civilnoj kontroli.
Očekujemo da će se nakon hapšenja Karadžića spremnost države da ide putem ispunjavanja međunarodnih obaveza i preuzimanja odgovornosti, dokazati i hapšenjem preostala dva optuženika, ali i sveobuhvatnom istragom, otkrivanjem i krivičnim gonjenjem svih koji su godinama činili mrežu zaštitnika i jataka haških optuženika.
Očekujemo da će ovo hapšenje predstavljati onu prekretnicu koja će uticati na istinisku promjenu vrijednosnog ambijenta u društvu.
Očekujemo da će se nova Vlada sa odgovornošću suočiti sa ovim izazovima.

Kaže se u saopćenju NVO:
Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM
Helsinški odbor za ljudska prava
Centar za kulturnu dekontaminaciju
Žene u crnom
Beogradski krug
Impunity Watch