KONGRES BOŠNJAKA SJEVERNE AMERIKE
KBSA: HAPŠENJE ZLOČINCA KARADŽIĆA VELIKI KORAK KA POBJEDI ISTINE I PRAVDE
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 22. Jul 2008. 10:07:55
ENGLISH

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) pozdravlja hapšenje Radovana Karadžića, optuženog od Međunarodnog krivičnog tribunala za područje bivše Jugoslavije za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Radovanu Karadžiću se stavlja na teret genocid i saučesništvo u genocidu, zločini protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja, ubistva, mučenja, progoni, istrjebljenje, i drugi gnusni zločini protiv Bošnjaka u Bosni i Hercegovini.

Njegovo hapšenje predstavlja veliki korak u pobjedi istine i pravde o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima.

Ovo je veliki trenutak za žrtve koje su više od deset godina čekale na ovo hapšenje.

Ovo je i veliki trenutak za međunarodnu pravdu jer pokazuje da svi zločinci i svi bjegunci će kad tad biti izvedeni pred lice pravde.

KBSA podcrtava da Srbija mora ispoštovati Presudu Međunarodnog suda pravde koja nalaže hapšenje svih učesnika u zločinu genocida u Bosni i Hercegovini.

KBSA, zastupajući interese američkih i kanadskih Bošnjaka, vjeruje da Međunarodnom krivičnom tribunalu za područje bivše Jugoslavije u Hagu neće trebati mnogo vremena da pravedno osudi najvećeg zločinca u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, krivog za smrt više stotina hiljada Bošnjaka, bosanskih Hrvata i drugih, za osnivanje koncentracionih logora smrti, za ekocid, etnocid, kulturocid, urbicid, elitocid i za progon i etničko čišćenje više od million građana Bosne i Hercegovine, koji su danas razasuti širom svijeta.

U ime KBSA
Haris Alibašić
Portparol UO KBSA