Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja Žena - žrtva rata
BAKIRA HASEČIĆ: HAPŠENJE KARADŽIĆA JE DOKAZ DA JE SRBIJA IZVRŠILA AGRESIJU NA BiH
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 22. Jul 2008. 10:07:45
Bakira u Višegradu preživjela si genocid i bila zlostavljanja kako si primili vijest o hapšenju najtraženijeg ratnog zločinca Radovana Karadžića?
Komplet sam sva bila klonula jer me sve u momentu vratilo na ‘92 a posebno riječi "ako proglasite nezavisnost BiH nestat će Muslimani" - preživjela ponosna i prkosna što danas mogu planerima, podstrekačima agresije na BiH pogledati u lice i ispričati šta sam preživjela i vidjela.
Ako imamo u vidu procese u Haškom tribunalu i niske kazne, da li će pravda u slučaju zločinac Karadžić biti zadovoljena?
Pravda je i ovoga momenta jednim dijelom zadovoljena jer je ovo najbolji dokaz da je Srbija izvršila agresiju na BiH i genocide Bošnjacima. Vidite dali su mu utočište i napokon kada je NJIMA zagorjelo pod nogama uhvatili su monstruma i kasapina, odnosno jednog od planera agresije i genocida.
Da li se napokon u Srbiji nešto kreće u pozitivnom smjeru?
Ne oni ostvaruju svoje programske ciljeve da uđu u evropske integracije. Popljačkano im ponestaje. Nadam se da će ubrzo nestati RS-a koji je stvorena genocidom, natopljen krvlju naših najrođenijim, i mojom mukom i patnjom.
Kada će uhapsiti zločinca Mladića?
Ako to bude htjela međunarodna zajednica mogao bi biti uhvaćen sutra. Ali bi najviše voljela da ne bude u onoj prljavoj i zločinačkoj uniformi bivše JNA. Nama žrtvama genocida i genocidne politike je DOSTA, nadam se da će bar onaj dio poštenog srpskog naroda shvatiti da je protiv BiH i Bošnjaka vođena i danas se vodi prljava četnička politika.
Nakon hapšenja zločinaca, šta i kako dalje sa genocidnonom tvorevinom?
Napokon MORA nestati genocidna tvorevina, sve što je silom uzeto mora biti vraćeno.