Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


ŠMIT JE DONIO ANTIUSTAVNU ODLUKU, NA PARLAMENTU JE DA SE ODREDI ZA SLOBODU ILI GROB DEMOKRATIJE
Procitaj komentar

Autor: NAP
Objavljeno: 28. April 2023. 13:04:39
Piše: Enver Išerić, Patria
Šmit je sinoć ubio demokratiju. Danas će Parlament pokušati njenu reanimaciju ili će isključiti aparate i pustiti je da umre. Šmit je sinoć donio odluku nedemokratsku, diskriminatorsku, antiustavnu, ali ipak, s obzirom na sve njegove dosadašnje aktivnosti, očekivanu. Sada se vodi žestoka medijska borba između onih koji podržavaju Šmitovu odluku i onih koji su protiv njegove odluke.

Ono što je potrebno naglasiti je činjenica da se prava politička borba vodi između političkih stranaka za koju su većinom glasali Bošnjaci, a u tu borbu su uključeni svi Bošnjaci bez obzira da li pripadaju ili ne pripadaju nekoj od tih političkih stranaka. Suština je u tome da su Šmitove odluke štetne za vladavinu ustavnosti i zakonitosti kao i za razvoj demokratije, ali i očuvanje suvereniteta naše države Bosne i Hercegovine. Zbog toga niko ne može naći nikakvo opravdanje za jednokratna rješenja koja bi dovela do imenovanja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Rješenja moraju biti trajna i ne smiju biti u korist, ali ni na štetu niti jednog konstitutivnog naroda ili bilo kojeg građana naše države.

Visoki predstavnik se donošenjem jednokratne odluke sam proglasio potpredsjednikom Federacije Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda i time zamijenio na ustavan način izabranog Refika Lendu. Za one kojima nije jasno što to u praksi znači možemo navesti primjer kad bi visoki predstavnik svojom odlukom uređivao rad, naprimjer Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, pa u slučaju da nedostaje glas nekog od ministara donio odluku kojom bi utvrdio da se glas je ministra koji je glasao protiv, ipak smatra glasom za tu odluku.

To je suština problema Šmitovih odluka i neka niko ne pokušava njihov sadržaj pravdati. Isti stav, kada su u pitanju jednokratne odluke, iznosio sam i ranije i isto bih mišljenje imao da su odluke uperene protiv bilo kojeg pojedinca koji obnaša odgovorne dužnosti ili bilo kojeg kostitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini. Mi se moramo zalagati za ustavnost i zakonitost, a ne za anarhiju i ponižavanje jednog od tri konstitutivna naroda, u ovom slučaju Bošnjaka.

Danas će glasanje o Šmitovoj odluci o davanju saglasnosti na sastav nove federalne vlade, koje će biti, ja sam siguran u to, pojedinačno izjašnjavanje, biti vrlo jasno svim građanima ko se bori za europske vrijednosti i ko radi u interesu građana i države Bosne i Hercegovine. Danas će Parlament Federacije Bosne i Hercegovine udariti temelje za kip slobode ili temelje za spomenik na grobu demokratije.

VRHOstali prilozi:
» VELIKOSRPSKO HUŠKANJE NARODA NA BALVANIJADU
B.net | 09. September 2023 16:41
» IN MEMORIAM FERID MURATOVIĆ - KNJIŽEVNIK (1973-2023)
Božidar Proročić | 01. September 2023 13:51
» OSTAVITE „SVOG“ BOGA – I IMAĆETE SVE!
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 24. August 2023 16:06
» ESEJI NAŠE STVARNOSTI - OSVRT NA KNJIGU PROF. DR ESADA KUČEVIČA
Božidar Proročić | 06. August 2023 20:11
» BOSANSKI SPECIJALITETI U DALEKOJ ARIZONI
Eset Muračević | 03. August 2023 14:06
» WAR (4)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 19. July 2023 18:48
Ostali prilozi istog autora:
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif