Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Šta u velikosrpskoj tvorevini nastaloj na genocidu predstavlja kleveta ili uvreda
VIJEĆE EVROPE IZDALO UPOZORENJE POVODOM KRIMINALIZACIJE KLEVETE U RS
Procitaj komentar

Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 21. March 2023. 13:03:01
Platforma Vijeća Europe za sigurnost novinara izrazila je zabrinutost povodom koraka koje su poduzele vlasti Republika srpske ka usvajanju zakonskih izmjena kojim bi se kleveta i uvreda ponovo inkriminirale.

U saopćenju se podsjeća kako je Vlada RS 2. marta usvojila sporni nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakona, uputivši ih u dalju proceduru.

“Republika srpska dekriminalizirala je klevetu 2001. dana 31. oktobra 2022. predsjednik Milorad Dodik objavio je tvit u kojem poziva ministra pravde Republike srpske da pripremi nove i izmijeni postojeće zakone kako bi se kleveta i uvreda ponovo uvele kao krivično djelo. Prema trenutnom nacrtu, novi prekršaji ‘klevete’, ‘uvrede’ i ‘otkrivanja ličnih i porodičnih prilika’ nosili bi novčane kazne do 100.000 KM u određenim okolnostima. Ako ih odobri Narodna skupština Republike srpske, ova krivična djela ostavila bi širok raspon tumačenja sudovima pri ocjeni šta to predstavlja klevetu ili uvredu i mogla bi omogućiti krivični progon novinara koji izvještavaju o korupciji i drugim pitanjima od javnog interesa, kao i bilo koga javno piše na društvenim mrežama”, ističe se u saopćenju platforme.

Navodi se i kako je uslijedio protest novinara i aktivista za ljudska prava 14. marta u Banjoj Luci, dok je trajala sjednica na čijem dnevnom redu su se našle ove izmjene zakoona.

“Novinsko izvještavanje postat će nemoguća misija, istraživačko novinarstvo će prestati postojati, a obični građani će se suočiti s prijetnjom krivičnog progona za svoj govor, čak i za ono što govore na privatnim skupovima, kazao je Udruženja novinara Siniša Vukelić tokom protesta. Predsjednik Udruženja novinara Bosne i Hercegovine (BH Novinari) Marko Divković amandmane je nazvao “skokom od 50 godina u prošlost””, dodaje se u saopštenju.

Na današnjoj sjednici Narodna skupština RS odlučivat če o prijedlogu izmjena Krivičnog zakona.

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» NOVI SAZIV VLADE FBIH
03. May 2023 13:05
EdinaImamovicbanner.jpg
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif