Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Veliko interesovanje
U OPĆINI STARI GRAD PREMIJERNO PRIKAZAN DOKUMENTARNI FILM „ZMAJ OD BOSNE“ AUTORA AVDE HUSEINOVIĆA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 26. November 2022. 22:11:43
Sala Općine Stari Grad bila je premala da primi sve one koji su željeli pogledati prvi dokumentarni film o čuvenom Husein-begu kapetanu Gradaščeviću, autora Avde Huseinovića, a čiji je glavni pokrovitelj Općina Stari Grad Sarajevo i općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić.


Pred premijeru dokumentarnog filma, načelnik Hadžibajrić se prisjetio kako je došlo do saradnje na ovom značajnom filmskom projektu.

- „Prije otprilike dvije godine došlo je do mog susreta sa Avdom Huseinovićem. U tom trenutku se već radilo na produkciji filma nekih četiri-pet godina i to na osnovu izvornih historijskih dokumenata iz Istanbula i Beča. Odlučili smo da Općina Stari Grad pomogne snimanje ovog značajnog dokumentarca. Publika će vidjeti da mnoga vjerovanja i predanja, dobronamjerna i nedobronammjerna, nisu tačna i ovaj film će mnogo toga razotkriti", kazao je načelnik Hadžibajrić.


Premijeri filma prisustvovale su brojne ugledne zvanice, predstavnici političkog, vjerskog i akademskog nivoa, među njima i prof. dr. Ejup Ganić, sarajevski muftija Nedžad ef. Grabus, prof. dr. Senadin Lavić, prof. dr. Suad Kurtćehajić, sandžački muftija Abdurrahman ef. Kujević, Sejfudin Tokić, i mnogi drugi.

Autor Huseinović: Snimanje ovog filma je poseban poduhvat


Za Avdu Huseinovića, autora više od 30 dokumentarnih filmova, produkcija filma o Husein-begu kapetanu Gradaščeviću poseban je poduhvat.

- „Smatram da je ovo bila prehrabra odluka, jer mnogi se nisu smjeli uhvatiti u koštac sa ovom pričom. Dao sam zaista svoj maksimum i vjerujem da će u budućnosti ovo biti vrlo gledan i važan dokumentarac“, izjavio je Huseinović. Prema riječima autora, dokumentarac „Zmaj od Bosne“ ne bi ugledao svjetlo dana da nije bilo podrške općinskog načelnika mr. Ibrahima Hadžibajrića.


- „Prelomna je bila podrška načelnika Hadžibajrića za konačnu produkciju ovog filma. Bilo je momenata kada sam želio odustati od snimanja, dešavale su se neke stvari, koje nikad prije nisu u mom dosadašnjem radu. Uslijedio je taj susret sa načelnikom Hadžibajrićem, završili smo ovaj film i mislim da je dobro što se tako desilo na kraju. Ljudi trebaju da znaju ko je bio Husein-beg kapetan Gradaščević. To je bio jedan obrazovan čovjek, veliki junak, koji je nažalost tragično završio, ali je ostao u narodnom pamćenju“, izjavio je autor Avdo Huseinović.

Tekst i slike: Stari Grad - Sarajevo

VRHOstali prilozi:
» PREMINUO POZNATI BH. GLUMAC ALEKSANDAR SAŠA PETROVIĆ
Anadolu Agency (AA) | 28. January 2023 15:17
» DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA
Bošnjaci.Net | 27. January 2023 14:04
» SVE MOŽE ZA VLAST
Bošnjaci.Net | 27. January 2023 13:42
Ostali prilozi istog autora:
» DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA
27. January 2023 14:04
» SVE MOŽE ZA VLAST
27. January 2023 13:42
» ZAUSTAVITI NOVI ATAK NA SREBRENICU
22. January 2023 14:42
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif