Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


SARAJEVO: KONFERENCIJA „KAKO DO POMIRENJA: KOMPARATIVNA PERSPEKTIVA“ 15. I 16. SEPTEMBRA
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 13. September 2022. 15:09:40
SARAJEVO, 13. SEPTEMBAR 2022. (MINA) - Fakultet islamskih nauka (FIN) Univerziteta u Sarajevu, Reset DOC, Reset Dialogues i Gazi Husrev-begova biblioteka (GHB) u Sarajevu 15. i 16. septembra organiziraju internacionalnu konferenciju "Kako do pomirenja: komparativna perspektiva".

Konferencija će biti održana u Gazi Husrev-begovoj bibliotecI, a otvaranje i uvodna sesija počinju u četvrtak, 15. septembra u 9.15 sati.

Kako je za Agenciju MINA kazao prof. dr. Ahmet Alibašić, profesor na Fakultetu islamskih nauka i učesnik, tokom konferencije će se pokušati zajednički pomjeriti granice shvatanja procesa pomirenja.
„To će se pokušati postići propitujući i prepoznajući relevantne svete tekstove i presedane u tri velike monoteističke tradicije i poredeći post-konfliktne procese u društvima koja su prošla kroz sukobe u procesu demokratske tranzicije ili etno-nacionalizma. Suočavanje sa prošlošću i pronalazak zajedničkog puta u budućnost jedna je od glavnih zadaća današnjih generacija u mnogim sredinama“, kazao je Alibašić.

Glavni cilj konferencije je, poredeći različite teorije, iskustva i dobru praksu, produbiti razumijevanje ovog psihičkog, idejnog i društvenog procesa u različitim kontekstima, i prikupiti korisne uvide i preporuke za djelovanje.

„Tu je i niz sekundarnih ciljeva od kojih je jedan kako uskladiti zahtjeve za pravdom i sjećanjem, s jedne, i pomirenjem, s druge strane. Svakako, jedna konferencija ne može dati odgovore na sve naše zapitanosti, ali vjerujemo da neka hoće“, naglasio je Alibašić.

Zvanični jezik konferencije je engleski.

Učesnici konferencije su: Ahmet Alibašić (Bosna i Hercegovina), Petar Bojanić (Hrvatska), Carolyne Boyd Tomasović (Hrvatska), Brendan Ciarán Browne (Irska), Susannah Heschel (SAD), Besa Ismaili (Kosovo), Igor Kožemjakin (Bosna i Hercegovina), Zorica Kuburić (Srbija), Jonathan Laurence (SAD), Jörg Lüer (Njemačka), Katherine Marshall (SAD), Kenan Musić (Bosna i Hercegovina), Hasan Nuhanović (Bosna i Hercegovina), Rashied Omar (Južnoafrička Republika), Andres Felipe Pacheco Lozano (Holandija), Isabel Piper (Čile), Stephen Pope (SAD), Melissa Raphael (UK), Daniel Roth (Izrael), Zilka Spahić (BiH), Debora Tonelli (SAD), Orfelio Ernesto Valiente (SAD), Flora Winfield (UK).
Izjave za medije planirane su od 8.45 do 9.15 sati.

VRHOstali prilozi:
» KOMUNIKE PIC-A: OVO SU USAGLAŠENI ZAKLJUČCI
Fena | 09. December 2022 14:04
» STREPIM NAD BUDUĆNOŠĆU NAŠE DJECE
Eset Muračević | 07. December 2022 20:22
» BROJNE DELEGATE ODREDIT ĆE IZVLAČENJE IZ "ŠEŠIRA" I SREĆA
Anadolu Agency (AA) | 07. December 2022 14:18
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
banmuftija.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif