Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Izbori


AJANOVIĆ (BOSS) PODNIO KRIVIČNE PRIJAVE SVIM TUŽILAŠTVIMA U BIH, SIPA-I I FUP-U
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 26. August 2022. 13:08:25
Nakon krivične prijave BOSS-a u cilju sprječavanja izbornih prevara i krađe glasova Tužilaštvo BiH organizovalo vanredni sastanak povodom osiguranja zakonitosti Općih izbora 2022:

Nakon što je 19. 8. 2022. predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović podnio svim tužilaštvima u BiH, SIPA-i i FUP-u krivične prijave sa zahtjevom za provođenje posebnih istražnih radnji u cilju efikasnog sprječavanja izbornih prevara, kupovine i krađe glasova na Općim izborima 2022, u Tužilaštvu BiH je 23. 8. 2022. održan vanredni sastanak tužilaca i policijskih agencija u cilju osiguranja integriteta i zakonitosti izbora 2022. godine, uključujući akivnosti od samog početka pa sve do okončanja procesa i konačne objave izbornih rezultata.

Na sastanku su analizirani potrebni preduslovi za uspješno realizovanje izbora u Bosni i Hercegovini, što uključuje sprečavanje nezakonitosti, kao i sankcioniranje i procesuiranje krivičnih djela koja se odnose na izborni proces. Podsjećamo, BOSS je podnio krivičnu prijavu zbog namjere organizovane kriminalne grupa da za Opće izbore 2022 počine krivična djela iz člana 154. – Izborna prevara, člana 150. – Uskraćivanje biračkog prava, člana 151. – Povreda slobode opredjeljenja birača Krivičnog zakona BiH, a u vezi sa članom 250. – Organizovani kriminal iz Krivičnog zakona BiH, za šta su propisane kazne zatvora u trajanju od najmanje pet godina za izvršioce i najmanje deset godina za organizatore kriminalnih aktivnosti, odnosno predsjednike stranaka i stranačka rukovodstva.

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović je u krivičnoj prijavi zatražio da tužilaštva i SIPA, uključujući i ostale policijske organe, po nalogu nadležnog suda postave uređaje za tajno snimanje na biračkim mjestima gdje će se glasati i brojati glasovi, odnosno da se obezbijedi nadzor, tehničko audio i video snimanje, tajno praćenje članova biračkih odbora, korištenje policijskih istražitelja u civilnoj odjeći i druge posebne istražne radnje kako bi se i preventivno djelovalo u cilju sprječavanja izbornih prevara i krađe glasova ali i hapšenja izvršilaca krivičnih djela.

BOSS je ovu informaciju proslijedio i svim političkim strankama u BiH s ciljem upozorenja da će bilo kakve namjere izborne prevare i krađe glasova biti predmet istrage i krivičnog procesuiranja od strane pravosudnih organa u BiH.

Izvor: tuzilastvobih.gov.ba

Vezano saopštenje za javnost: boss.ba

Video link:

VRHOstali prilozi:
» POZNAT RASPORED MANDATA ZA SKUPŠTINE KANTONA U FEDERACIJI BIH
Anadolu Agency (AA) | 23. October 2022 12:56
Ostali prilozi istog autora:
» EU JE PONIZILA CHRISTIANA SCHMIDTA
05. December 2023 14:30
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif