Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


POTPREDSJEDNICI FBIH, DUNOVIĆ I MAHTMUTBEGOVIĆ, UPUTILI ODGOVOR SCHMIDTU
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 10. August 2022. 06:08:05
Potpredsjednik FBIH i potpredsjednica FBIH Milan Dunović i Melika Mahmutbegović uputili su odgovor visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu na pismo u kojem je tražio da bez odlaganja imenuju sudije Ustavnog suda FBIH.

Odgovor prenosimo u nastavku:

"Poštovani Visoki predstavniče SCHMIDT,

U skladu sa Vašim pismom od 08. augusta 2022. godine koje smo zaprimili službenim putem, te koje je preneseno od većine medija, ovim putem moramo priznati da smo najblaže rečeno iznenađeni načinom kako je ovaj ozbiljan dugogodišnji problem u Federaciji Bosne i Hercegovine predstavljen i kome je adresiran. Dozvolit ćete, da stavljanje u isti kontekst predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH po ovom pitanju tumačimo kao krajnje nedobronamjeran potez od nekoga ko obnaša tako značajnu funkciju u BiH i na međunarodnom planu.

Ipak, cijeneći i poštujući Vašu namjeru da se pomenuti proces imenovanja sudija Ustavnog suda Federacije BiH otkoči, te samim tim omogući rad Ustavnog suda Federacije BiH i popuna Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Federacije BiH, dužni smo da dodatno informišemo i Vas i cjelokupnu javnost Federacije BiH.

Proces imenovanja nedostajućih sudija Ustavnog suda Federacije BiH traje još od 2016. godine. Oba potpredsjednika Federacije BiH su, u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima pravovremeno reagovali i usaglašeni prijedlog dostavili predsjedniku Federacije BiH na dalje postupanje prema Domu naroda. Nakon što predsjednik Federacije BiH nije izvršio Ustavom propisanu obavezu i prijedlog dostavio u dalju proceduru prema Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, uputili smo nekoliko urgencija prema predsjedniku Federacije BiH! Nakon izostanka odgovora predsjednika Federacije BiH na upućenu urgenciju, o istom smo upoznali i Ustavni sud Federacije BiH, VSTV, predstavnike ambasada SAD, Velike Britanije, Njemačke, Holandije, EU-e, OHR-a i druge relevantne institucije. U skladu sa prethodno iznesenim, u prilogu Vam dostavljamo kompletnu dokumentaciju i korespondenciju između nadležnih organa koji su bili involvirani u cjelokupan proces.

Upravo zbog navedenog, smatramo neprihvatljivim da se utvrđena svjesna blokada Predsjednika Federacije BiH, pokušava amnestirati kolektivnom odgovornošću predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH. Stavljanjem u isti kontekst Predsjednika Federacije BiH koji je radio protivustavno, blokiranjem procesa imenovanja sudija Ustavnog suda Federacije BiH i potpredsjednika Federacije BiH koji su postupali u skladu sa Ustavom Federacije BiH i predlagali imenovanje nedostajućih sudija, ostavlja prostor za sumnju u krajnju namjeru Vašeg pisma.

Prethodni Visoki predstavnik je u svom 58. izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a iz 2020. godine, kao glavnog krivca za blokadu popunjavanja Ustavnog suda Federacije BiH, prepoznao i naveo predsjednika Federacije BiH Marinka Čavaru. Podsjećamo da je i jedan od razloga nametanja američkih sankcija iz juna ove godine predsjedniku Čavari, upravo blokada popunjavanja Ustavnog suda Federacije BiH.

Na kraju, poštovani gospodine Schmidt od Vas tražimo i očekujemo da imenujete pravog krivca, a to je isključivo predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i u skladu sa Vašim ovlaštenjima otklonite višegodišnju blokadu ovog procesa.

Sa dubokim poštovanjem,

Potpredsjednik Federacije BiH Milan DUNOVIĆ

Potpredsjednica Federacije BiH Melika MAHMUTBEGOVIĆ"

VRHOstali prilozi:
» YUSUF AL-QARADAWI U 96. GODINI PRESELIO NA AHIRET
Anadolu Agency (AA) | 26. September 2022 17:09
» KAKO SE NOSE PORODICE 30 GODINA NAKON NESTANKA SVOJIH NAJMILIJIH
Eset Muračević | 26. September 2022 14:53
» TRIDESETA GODIŠNJICA ZATVARANJA LOGORA SUŠICA
Bošnjaci.Net | 26. September 2022 14:04
» DR. ENVER HALILOVIĆ: IDEJA GRAĐANSKE DRŽAVE NE PROIZVODI SUKOBE
Anadolu Agency (AA) | 25. September 2022 12:56
» KLANJANA DŽENAZA IBRI DŽAFIĆU, POZNATOM TRIBUNU IZ TREBINJA
Prof. dr. Adamir Jerković | 24. September 2022 23:26
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif