Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


„LASTAVICA 2022“: POVEZNICA ISLAMSKIH I PREDISLAMSKIH EPOHA
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 30. July 2022. 03:07:52
ZENICA, 29. JULI 2022. (MINA) - Tradicionalna vjersko-kulturna manifestacija “Lastavica 2022” počinje danas, a centralni program bit će održan 7. augusta na platou Lastavice, gdje će Lastavičku dovu proučiti muftija zenički hfz. dr. Mevludin-ef. Dizdarević.

Muftija Dizdarević, koji je i predsjednik Organizacionog odbora (OO) ove manifestacije, na današnjoj konferenciji za novinare istakao je da je cilj ovogodišnje „Lastavice“, osim zadovoljavanja vlastitih duhovnih potreba, i posvješćivanje vrijednosti određenih tradicija putem tribina, predavanja i razgovora s učenim ljudima, koji će posvijestiti važnost određenih epoha.

„'Lastavica' je prilika da razgovaramo o vlastitom identitetu, tradiciji i da posvijestimo neke zanemarene aspekte naše historije. Tako ćemo na tribini 'Šta su nama Bogumili' razgovarati o predislamskoj Bosni i Hercegovini i šta nama znači ta epoha“, rekao je muftija Dizdarević.
Dodao je da će se također razgovarati i o sufijskoj tradiciji "koja je nama vrlo bitna u islamskoj tradiciji, ali na neki način zanemarena".

"Lastavica 2022" počinje danas tematskom hutbom na džuma-namazu u džematu Seoci, koju će kazivati muftija Dizdarević.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Zenica Jakub-ef. Salkica je govorio o vjerskim sadržajima ove manifestacije, najavivši "Večer Kur'ana" za večeras poslije akšam-namaza u Vrandučkoj tvrđavi.

„Predavanja u okviru programa 'Večer Kur'ana' održat će mr. Sulejman-ef. Čeliković, glavni imam MIZ Kakanj i muftija zenički. Odlomke iz Kur'ana proučit će hafizi s područja Muftiluka zeničkog, dok će ilahije i kaside izvesti hor Mreže mladih MIZ Zenica. Prijevoz autobusom obezbijeđen je ispred Islamskog centra u Zenici u 19.30 sati, a povratak iz Vranduka je nakon jacija-namaza“, rekao je ef. Salkica.

U nedjelju 31. jula s polaskom u 7.30 sati, bit će organizirana planinarska tura na Lastavicu pod nazivom „Tragom bosanskih bogumila“, i to maršrutom: Postojan - Markov kamen - Plato Lastavica - Radinovići. Turu će predvoditi licencirani planinarski vodič Afan Abazović.

Vjerski program se nastavlja u subotu, 6. augusta, poslije akšam-namaza na platou Lastavice kada će biti organiziran mevlud i zikr koji će proučiti hor Medžlisa Doboj, a predavanje će održati hfz. Nijaz Aganhodžić, profesor u Medresi “Osman-ef. Redžović” u Visokom.

Centralni program će početi u nedjelju, 7. augusta u 12.00 sati sa Lastavičkom dovom koju će proučiti muftija zenički, a poseban gost će biti muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić, kao izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice.

Programske sadržaje iz oblasti kulture predstavio je prof. dr. Ajdin Huseinspahić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture (BZK) “Preporod”, Gradsko društvo Zenica.

U ponedjeljak 1. augusta ispred zgrade BZK „Preporod“ Zenica bit će organizirana tribina pod nazivom “Šta su nama Bogumili”, a odmah nakon tribine i kulturno-umjetnički program „Priča o Bosni i Bošnjacima“.

„Suština ovog dijela manifestacije je da ukažemo na kontinuitet bošnjačkog identiteta i to je ono na čemu valja istrajavati. Baš kao što ptice lastavice dolaze u našu Bosnu da odnjeguju svoje mladunce, tako i mi svake godine aktueliziramo naš identitet i govorimo o značaju bošnjačkog identiteta i u predislamskom periodu, kako ne bi pali u zamku svođenja Bošnjaka isključivo na muslimane“, rekao je dr. Huseinspahić.

Lastavica je dovište i zborište na kojem su se vijekovima okupljali i družili stanovnici okolnih sela koja gravitiraju tom lokalitetu. Nalazi se na granici Zavidovića, Kaknja i Zenice.

VRHOstali prilozi:
» CAR JE IPAK OBUČEN - NIJE GO
Bošnjaci.Net | 03. October 2022 18:10
» TRIVIĆ PROGLASILA POBJEDU U RS-U
Hayat | 03. October 2022 01:12
Ostali prilozi istog autora:
» DAN MEVLUDA U SUBOTU 8. OKTOBRA
03. October 2022 18:13
fastvee.gif
BajramRedzepagic768.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif