Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


CENTRALNA SVEČANOST MANIFESTACIJE „MUSALLA 2022“: BOŠNJACI ĆE PAMTITI SVOJE DOBROTVORE
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 30. July 2022. 02:07:53
SANSKI MOST, 29. JULI 2022. (MINA) - Centralna svečanost tradicionalne vjersko-kulturne manifestacije „Musalla 2022“ održana je danas na Musalli sultana Mehmeda Fatiha u Donjem Kamengradu.Džuma-namaz na Musalli je predvodio i hutbu održao izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ.

Obraćajući se prisutnim vjernicima, Smajlović je kazao da je dužnost čuvati i učestvovati u sjećanju na važne događaje, te se osvrtati na pretke koji su ostavili brojna dobra za sve ljude.


„Bosna i Hercegovina je mjesto gdje žive dobročinitelji. Na takve vrijedi skrenuti pažnju i od takvih događaja uzeti pouku. Tako su čestiti branili vrijednosti i gradili hajrate. Svi trebaju dati svoj doprinos za vjeru i ummet“, poručio je, između ostalog Smajlović.

Manifestacija „Musalla“ spomen je na prvi susret Bošnjaka s islamom, koji je na ove prostore donio sultan Mehmed Fatih. Na lokalitetu Musalle, Mehmet Fatih je sa svojom vojskom obavio džuma-namaz, neposredno nakon bitke za kamengradsku tvrđavu, što je označilo dolazak islamske civilizacije, kulture i načina života na ove prostore.


„Dolaskom sultana Mehmeda Fatiha na ove prostore, zavladao je mir Bosnom i Hercegovinom. S ovog okupljanja nosimo dvije poruke. Prva je da su muslimani braća gdje god se nalazili. Druga poruka je da će Bošnjaci do Sudnjeg dana pamtiti svoje dobrotvore i ljude koji su činili dobro, ali svakako biti obazrivi prema neprijateljima“, kazao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sanski Most Mirza-ef. Žerić.

Manifestacija „Musalla“ značajna je kako za vjernike, Islamsku zajednicu ali i Bosnu i Hercegovinu, na što je ukazao i premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić.


„Naša institucija, naša vlada stoji iza ovih manifestacija, to je naša dužnost i naš zadatak. Mi u našim velikanima moramo tražiti uzore, kako bi bili još jači i jedinstveniji“, izjavio je Ružnić.
Centralnoj svečanosti ovogodišnje manifestacije prisustvovali su brojni gosti, predstavnici vjerskog, političkog i kulturnog života, među kojima i ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin.

„Ova manifestacija je prilika da se prisjetimo naše zajedničke historije koja nas je spojila i koja čini naše zajedništvo. Glavna poruka je naše jedinstvo - da smo okupljeni, s istim ciljem. To nas čini jačim“, istakao je Sadik Babur Girgin.


Prije džuma-namaza, upriličen je i defile bajraktara iz svih sanskih džemata, a tradicionalno, održan je i izbor najljepšeg bajraka i najljepše okićenog bajraktara.

Ibro Sekić iz Bužima, bajraktar je koji svake godine dolazi na manifestaciju.

„Dok sam živ, dolazit ću ovdje. Manifestacija nas zbližava, ujedinjuje i nadam se da će i na mlađima ostati ova tradicija“, poručio je Sekić.

Musalla u Donjem Kamengradu ima veliki značaj jer je jedan od rijetkih spomenika ove vrste koji je očuvan u svome izvornom obliku. Nalazi se pod zaštitom države, a krase je originalni mihrab i minber iz 15. vijeka i jedina je aktivna musalla na prostoru Balkanskog poluostrva.
VRHOstali prilozi:
» DAN MEVLUDA U SUBOTU 8. OKTOBRA
MINA | 03. October 2022 18:13
» OTIŠAO JE KORIFEJ ZNANOSTI, VELIKAN MEĐU VELIKANIMA
Islamskazajednica.ba | 29. September 2022 18:25
» OSOBINE UČAČA RUKJE
Dr. Safet Kuduzović | 19. September 2022 21:37
» JEVM-I AŠURA – DAN SJEĆANJA NA SPAS OD FARAONA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. August 2022 16:50
Ostali prilozi istog autora:
» DAN MEVLUDA U SUBOTU 8. OKTOBRA
03. October 2022 18:13
fastvee.gif
BajramRedzepagic768.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif