Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


SREBRENIČKA MAJKA MUNIRA SUBAŠIĆ PISALA BAERBOCK: SCHMIDT DA NASTAVI RADITI PO MEĐUNARODNOM PRAVU I ZAKONIMA
Procitaj komentar

Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 25. July 2022. 13:07:35
Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa", pozvala je ministricu vanjskih poslova Njemačke Annalenu Baerbock da se založi kako bi visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nastavio ”raditi po međunarodnom pravu, zakonima, ali i po savjesti i politici“ koju Baerbock predstavlja i vodi ispred SR Njemačke, javlja Anadolu Agency (AA).

Subašić je odgovorila na pismo koje joj je uputila njemačka ministrica, te između ostalog zahvalila nazvavši ga jednim od najljepših i najosjećajnijih pisama upućenih majkama.

”Prije nekoliko dana mi, majke smo nizom manifestacija obilježile 27 godina od počinjenog genocida i kroz projekat 'Majčina marama' pokrenule smo svjetske aktivnosti na međusobnoj solidarnosti i razumijevanju nas žena. Nizozemska ministrica odbrane je, nakon našeg razgovora, 11. jula 2022.u Srebrenici, uputila izvinjenje ispred nizozemske vlade i hoću da vjerujem da je njeno obraćanje i izvinjenje jedna nova svjetska istorijska stranica koju smo mi žene pokrenule“, napisala je Subašić.

Navela je kako očekuje i da Srbija uputi izvinjenje i prizna genocid, odnosno prizna presude dva Suda Ujedinjenih nacija -Suda za bivšu Jugoslaviju i Suda pravde u Den Hagu.

”Put pomirenja je u utvrđivanju i priznanju istine i od toga nećemo odustati, ali nećemo odustati i da se borimo da naša i djeca cijelog svijeta žive u boljem i pravednijem društvu”, poručila je Subašić.

Dodala je kako je ohrabrena istupom Baerbock u Bundestagu kada je govorila o majkama i jasno rekla da SR Njemačka podržava BiH.

”To nas ohrabruje da nastavimo i dalje tragati za istinom i pravdom, da se borimo za svakog ko želi prosperitetnu i bolju državu BiH”, kazala je Subašić.

Dodala je kako je Schmidt, visoki predstavnik u BiH, predložen i podržan od prethodne njemačke vlade i da ga majke doživljavaju kao predstavnika SR Njemačke koji provodi njemačku politiku.

”Gospodin Schmidt je do sada podržavao našu borbu za istinu i pravdu, nasljeđe UN sudova kojima je utvrđen genocid i hoćemo da vjerujemo da će tako i nastaviti na čemu smo mu zahvalne. Znamo da nikome nije lahko donositi odluke, a pogotovo visokom predstavniku u BiH. Molimo Vas, ministrice da se založite da Vaš i naš visoki predstavnik i dalje radi po međunarodnom pravu, zakonima, ali i po savjesti i politici koju Vi predstavljate i vodite ispred SR Njemačke. To je politika podrške za BiH u kojoj se svi koji vole BiH trebaju osjećati dobrodošlo“, kazala je Subašić.

Dodala je kako ukoliko Schimdt bude poštovao i slijedio politiku SR Njemačke i akcije Baerbock kao ministrice, ”onda je izgledna bolja budućnost svih nas bez obzira na naciju, vjeru, rasu i opredjeljenje”.

Subašić je ministricu pozvala u posjetu Srebrenici i poželjela joj uspjeh u budućem radu.

VRHOstali prilozi:
» CAR JE IPAK OBUČEN - NIJE GO
Bošnjaci.Net | 03. October 2022 18:10
» TRIVIĆ PROGLASILA POBJEDU U RS-U
Hayat | 03. October 2022 01:12
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
BajramRedzepagic768.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif