Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Tabuti iz Visokog polaze 8. jula
OBILJEŽAVANJE GODIŠNJICE GENOCIDA U SREBRENICI: 11. JULA - UKOP POSMRTNIH OSTATAKA 49 ŽRTAVA GENOCIDA
Procitaj komentar
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 28. June 2022. 14:06:12
Tabuti s posmrtnim ostacima 49 do sada identifikovanih žrtava genocida u Srebrenici krenut će iz Visokog 8. jula, odluka je Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a“ Srebrenica, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Organizacionog odbora Hamdija Fejzić je rekao da su sve do sada predviđene aktivnosti u organizaciji obilježavanja završene i da može reći da je do ovoga trenutka sve spremno.

"Program ima više aktivnosti nego prethodnih godina i ukinuta su sva ograničenja iz prethodne dvije godine zbog koronavirusa. Vratili smo sve na staro", rekao je Fejzić.

Istakao je da je ove godine ponovo organizovan prevoz autobusima za sve koji žele biti u Potočarima 11. jula, a detaljne informacije o rasporedima će biti objavljene u medijima i službenim kanalima.

"Do sada je 49 porodica dalo saglasnost na ukop posmrtnih ostataka što ne znači da je to konačan broj. Imamo vremena prostora da se broj može promijenti", rekao je Fejzić.

Zbog Kurban-bajrama je prevoz posmrtnih ostataka iz Visokog do Potočara organizovan 8. umjesto, 9. jula. Kako najveći muslimanski praznik pada na drugi dan Marša mira, klanjanje bajram-namaza biće organizovano kod osnovne škole u Liplju, a obred će predvoditi muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović. Vjerski dio programa počinje u 4.30 sati.

U okviru obilježavanja 27. godišnjice genocida u krugu Memorijalnog centra biće održana konferencija "Heroina Srebrenice - Majčina mahrama". Cilj konferencije je ukazati na jačinu majki i njihovu borbu od 1992. godine do danas.

"Prijavilo nam se skoro 5.000 žena iz cijelog svijeta. Pokušali smo da spojimo žene koje se bave ljudskim pravima, žene iz Haškog tribunala, političarke, analitičarke, historičarke, glumice, pjevačice...", rekla je Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Pokret majki enklava Žepa i Srebrenica".

Dodala je da će naredne godine izložba biti održana i ispred zgrade Ujedinjenih nacija u New Yorku.

"Dobili smo divne poruke uz marame i fotografije tih žena. Mislim da je pokazalo našu jačinu i nas majki iz Srebrenice koje se 27 godina borimo za istinu i pravdu", rekla je Subašić i dodala da je 580 majki umrlo, a da nije našlo posmrtne ostatke svojih članova porodice.

U okviru konferencije, koja će biti održana 10. jula u MC Potočari, biće održano pet sesija.

Predsjednik Pododbora za organizaciju Marša mira Amir Kulaglić rekao je da pripreme teku prema planu i da su ove godine provođene intenzivne aktivnosti na uređenju trase Nezuk - Potočari.

"Do sada je prijavljeno 1.500 osoba, 30 grupa i oko 300 pojedinaca i 120 prijavljenih, što pojedinaca što grupa, na trasi Žepa - Potočari", rekao je Kulaglić.

Kao i ranijih godina, ove godine će biti organizovani ultramaratoni Vukovar - Potočari, Goražde - Potočari, biciklistički maraton Bihać - Potočari i motomaraton Sarajevo - Potočari.

Kulaglić očekuje da do 7. jula bude prijavljeno između četiri i pet hiljada učesnika Marša mira.

(Foto: Samir Jordamović - Anadolu Agency)

VRHOstali prilozi:
» GENERAL ARBIH SAKIB MAHMULJIN - JUNAK NAŠEGA DOBA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. August 2022 07:37
» IGMAN: PROUČENA DOVA ZA DOMOVINU
MINA | 05. August 2022 19:51
» ENVER KAZAZ - FENOMEN REISOPHOBCA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. August 2022 10:39
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif