Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Jasmin Ademović, Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva
KATOWICE: PREDSJEDAVAJUĆI ADEMOVIĆ NA UN SVJETSKOM URBANOM FORUMU PRENIO ISKUSTVA GRADA SARAJEVA U PROGRAMIRAJU RAZVOJA TE PROCESU OBNOVE
Procitaj komentar
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 28. June 2022. 14:06:34
Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Jasmin Ademović učestvuje na 11. zasjedanju Svjetskog urbanog foruma (World Urban Forum – WUF11) u Katowicama, u organizaciji UN-Habitat, agencije Ujedinjenih nacija za ljudska naselja i održivi urbani razvoj. Glavna tema ovogodišnjeg foruma, koji se održava od 26. do 30. juna 2022. godine, je transformacija gradova za bolju urbanu budućnost, a o značaju skupa i teme govori to što je WUF 11 okupio više do 20.000 učesnika iz 173 zemlje svijeta.


Kao govornik, predsjedavajući Ademović učestvovao je na skupu opredijeljenom poslovnoj zajednici (Business Assembly) i to najprije na panelu čija je osnovna tema bila kako privreda i ekonomija mogu preobraziti gradove za postizanje ciljeva održivog razvoja (SDGs). Predsjedavajući Ademović je u svom istupu, prenio iskustva Grada Sarajeva u primjeni SDGs pri programiranju razvoja, te naglasio značaj globalnog cilja održivog razvoja broj 17 (SDG 17) – Partnerstvom do ciljeva, o čemu je svjedočio i ovaj skup. Potom je također kao govornik sudjelovao na panelu organizovanom u cilju uočavanja prilika za najprije gradonačelnike iz Ukrajine i Poljske ali i drugih zemalja u zajedničkoj podjeli prioriteta te definiranja prijedloga kako biznisi mogu pomoći u zahtjevima i potrebama gradskih sredina. Panel koji je posebno potaknut ruskom agresijom i ratom u Ukrajini, gdje je predsjedavajući Ademović prenio iskustva Sarajeva, odnosno šta mogu naučiti ukrajinski gradovi iz procesa oporavka i obnove našeg glavnog grada. Tom prilikom se osvrnuo na nezaobilazne paralele agresije na Bosnu i Hercegovinu i trenutne ruske u Ukrajini, uz odobravanje proaktivnosti međunarodne zajednice na odbrani Ukrajine, te podcrtavanje činjenice da nažalost ista nije bila tako ujedinjena i uopće proaktivna u odbrani Bosne i Hercegovine, odnosno podsjećanja na nametnuti embargo na oružje za vrijeme agresije na našu državu. Izrazio je želju da će međunarodna zajednica biti jednako opredijeljena za obnovu ukrajinskih gradova kao za njenu odbranu, čim ruski agresor bude konačno pobijeđen. Predsjedavajući Gradskog vijeća Ademović je skupu predstavio iskustvo Sarajeva u procesu evidentiranja i procjene ratnih šteta, interventnih sanacija i zaštite od daljnjeg propadanja tokom rata, te pripreme projekata obnove i prikupljanje resursa za njihovu realizaciju. Pokazao je i poteškoće s kojima se Sarajevo susretalo pri implementaciji projekata rekonstrukcije i obnove. Podsjetio je da tada nisu postojali jedinstveni međunarodno priznati instrumenti i metodologije za djelovanje pri urbanoj krizi kakvi se sada primjenjuju. Preporučio je ukrajinskim kolegama i javnosti da najviše vode računa o procesu dokumentiranja i bilježenja šteta, te sistemskoj borbi protiv eventualnih zloupotreba od strane domaćih donosioca odluka u postupku prijema i raspodjela potencijalnih međunarodnih sredstava za obnovu.


Na margini ovog skupa predsjedavajući Ademović se sastao i sa izvršnom direktoricom UN-Habitat-a i podsekretarkom generalnog sekretara UN, Maimunah Mohd Shaarif koja je izlagala na istoj sesiji. Očekuje se da 11. Svjetski urbani forum završi preporukama koje će okupljeni predstavnici vlasti, civilnog društva i privatnog sektora prenijeti svojim matičnim gradovima na daljnju raspravu i provođenje.

VRHOstali prilozi:
» GENERAL ARBIH SAKIB MAHMULJIN - JUNAK NAŠEGA DOBA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. August 2022 07:37
» IGMAN: PROUČENA DOVA ZA DOMOVINU
MINA | 05. August 2022 19:51
» ENVER KAZAZ - FENOMEN REISOPHOBCA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. August 2022 10:39
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif