Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


BOŠNJACI MORAJU POSTIĆI KONSENZUS OKO MINIMUMA NACIONALNIH INTERESA
Procitaj komentar
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 15. May 2022. 14:05:08
U Visokom je u organizaciji Saveza bošnjačkih nevladinih organizacija (NVO) i Bošnjačke zajednice kulture (BZK) "Preporod" održan okrugli sto o temi "Principi bošnjačkog jedinstva: realnost ili imaginacija", javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz Saveza bošnjačkih NVO akademik prof. dr. Ferid Muhić rekao je da su Bošnjaci kroz hiljadugodišnju povijest osnovali, očuvali i odbranili Bosnu i Hercegovinu kao svoju matičnu domovinu.

"Općepoznata činjenica je da su do sredine XIX vijeka, u Bosni živjeli Bošnjaci islamske vjere, Bošnjaci katolici i Bošnjaci ortodoksni kršćani. Prema tome, dobri Bošnjani, kako su se zvali stanovnici srednjovjekovne države Bosne, kao banovine i kraljevine Bosne, su kroz vijekove gradili svoji identitet kao gradivno tkivo države Bosne", rekao je Muhić.

(Foto: FB Mudderis)

Prema njegovim riječima Bošnjaci moraju očuvati državu Bosnu i Hercegovinu, zajedno sa svima koji tu državu doživljavaju svojom domovinom, "jer bez Bosne nema ni Bošnjaka niti bez Bošnjaka ima Bosne".

Prof. dr. emeritus Enver Imamović osvrnuo se na historijski aspekt bivstvovanja Bošnjaka na ovim područjima. Podsjetio je kako su Bošnjaci jedan od tri autohtona naroda u Evropi, pored Albanaca i Grka. Imamović smatra da Bošnjaci moraju razvijati kolektivnu svijest o svom identitetu autohtonog naroda kojem je Bosna vjekovna domovina i da je bitno da se svaki Bošnjak osjeća tako kao svoj na svome.

Prof. dr. Enes Durmišević sa Pravnog fakulteta u Sarajevu je govorio o vještački proizvedenim podjelama koje sprječavaju Bošnjake da se ujedine oko minimuma zajedničkih interesa. Isticanje tih podjela i njihovo guranje u prvi plan dovodi do netrpeljivosti i tenzija među Bošnjacima.

(Foto: FB Mudderis)


"Zato je važno isticati naš zajednički interes a ne padati na instruirane podjele koje imaju za cilj razgradnju bošnjačkog bića", naveo je on.

Prof. dr. Sanjin Kodrić sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu se osvrnuo na misli Alije Isakovića koje je iznosio na Prvom bošnjačkom saboru održanom 1993. godine u Sarajevu.

"Bošnjaci bi morali više ulagati truda u istraživanje i naučno dokumentovanje svoje bogate povijesti i tradicije", navodi se u saopštenju

Prof. dr. Amir Karić sa Pravnog fakulteta u Tuzli je govorio o rizicima za opstojnost Bosne i Bošnjaka kojima su Bošnjaci svakodnevno izloženi. Skrenuo je pažnju na probleme u obrazovanju djece i omladine, problem odlaska mladih, korupciju u svim društvenim sferama, nepotizam i pronevjere povjerenih dužnosti. Karić smatra da Bošnjaci moraju postići konsenzus o minimumu zajedničkih nacionalnih interesa što je preduvjet za kolektivni napredak naroda i države.

Prof. dr. Ajdin Huseinspahić sa Pravnog fakulteta u Zenici je predstavio tekst Deklaracije o društveno-političkoj odgovornosti svakog Bošnjaka ma gdje se nalazio prema svojoj domovini i narodu. Deklaraciju je usvojilo Vijeće Saveza bošnjačkih NVO i ista će biti ponuđena na doradu svim relevantnim bošnjačkim institucijama kako bi se došlo do što kvalitetnijeg teksta Deklaracije.

Nezim Halilović Muderris, ratni komandant Četvrte muslimanske brigade Armije Republike BiH, podsjetio je na značaj patriotizma kod Bošnjaka kao garanta opstanka Bosne i Bošnjaka.

(Foto: FB Mudderis)

VRHOstali prilozi:
» UN: PORICANJE ZLOČINA ZNAK ZA POTENCIJALNO NASILJE
Detektor.ba | 06. July 2022 16:35
» SAMO SE JAKIH I SLOŽNIH NEPRIJATELJ BOJI
Eset Muračević | 04. July 2022 15:23
» U SARAJEVU SE ODRŽAVA 11. KONGRES DIJASPORE BIH
Anadolu Agency (AA) | 02. July 2022 15:08
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif