Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Svečanost u Narodnom pozorištu Sarajevo
30 GODINA ODREDA BOSNA: AGRESOR JE HTIO DA NAS UNIšTI, BRANILI SMO GRAD 1.425 DANA
Procitaj komentar
Autor: NAP
Objavljeno: 05. April 2022. 21:04:38
Kulturno-umjetničkim performansom u Narodnom pozorištu Sarajevo, završeno je trodnevno obilježavanje tridesete godišnjice od osnivanja specijalnog odreda MUP-a RBiH, Odred policije „Bosna“. Ovim činom želi se njegovati kultura sjećanja o herojskoj borbi i otporu tokom agresije, posebno na one najhrabrije koji su dali živote za slobodu glavnog grada Bosne i Hercegovine, te se podsjetiti na važnost jedinice koja je hrabro i časno štitila Sarajevo i na današnji dan prije 30 godina među prvima stala u odbranu grada. Jedinica je izgubila 81 specijalca – 80 sinova, drugova, braće, očeva, muževa, momaka i 1 djevojku, kćerku, sestru.

„Današnji program je posvećen našim šehidima i poginulim borcima, najboljim kćerkama i sinovima, koji su dali svoje živote u herojskoj odbrani našeg grada i domovine. Oni su bili najbolji među nama, a mi, preživjeli bosanski specijalci,
svjedočimo o njihovoj žrtvi koja treba da bude putokaz novim generacijama, da je čuvaju, njeguju i prenose dalje“, istakao je Aidin Smailbegović, predsjednik Udruženja Odred policije „Bosna“.

Posebne emocije je probudilo i obraćanje Sabine Ćatović, kćerke Mirsada Foče koji je poginuo kao član Odreda „Bosna“ 17. avgusta 1992. godine.

„Život bez oca vas nauči da za razliku od ostalih morate biti duplo jači i hrabrije koračati kroz život. Svi oni ideali za koje je poginuo moj otac: hrabrost, poštenje, patriotizam - urezani su u meni i na tim vrijednostima i ja odgajam svoje dijete“, istakla je Ćatović.

„Svi mi koji smo svjedočili najtežim godinama agresije na Bosnu i Hercegovinu, dužni smo njegovati kulturu sjećanja kako se prošlost više nikada ne bi ponovila. Moramo biti svjesni da su temelji za buduće generacije plaćeni krvlju i da nikada ne zaboravimo važnost i odlučnost onih najhrabrijih koji više nisu sa nama“, naveo je Omer Osmanović, predsjednik organizacionog odbora.

Kemal Ademović, tadašnji zamjenik komandanta jedinice prisjetio se da je 5. aprila 1992. godine prvi put Specijalna jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH upotrijebljena kao borbena jedinica prema Vracama.

“Srpski specijalci su tada napali školu unutrašnjih poslova na Vracama i mi smo išli da ih branimo. Prošli smo i preko Marijin Dvora gdje su ubijene naše sugrađanke Suada Dilberović i Olga Sučić. Dakle, jedan naš specijalac ispalio je na to snajpersko gnijezdo jednu zolju. Tog 5. aprila blokirali su Sarajevo, htjeli su da nas unište. Hrabri specijalci, organizovana jedinica zajedno sa momcima i djevojkama iz teritorijalne odbrane stali su na branik odbrane grada i branili su svih 1.425 dana taj grad i odbranili ga”, kazao je Ademović.

Svečano obilježavanje tridesete godišnjice je započelo u nedjelju, polaganjem cvijeća na grobljima i mezarjima šehidima i poginulim borcima, zatim kulturno-umjetničkim programom u OŠ „Mirsad Prnjavorac“ koja je održana jučer, gdje su nagrađeni i najbolji literarni radovi učenika ove škole.

Performans u Narodnom pozorištu režirao je Dino Mustafić, a učestvovali su Dino Šukalo, Aldin Omerović, Lejla Jusić, Amila Terzimehić, Ranko Rihtman, Ivica Šarić i hor Art Vivo, a moderatorica je bila Una Bejtović. Kroz video izjave građanki i građana Sarajeva, koji su se kroz lične uspomene i anegdote prisjetili herojske borbe Odreda „Bosna“ i značaja koji je ta jedinica imala za odbranu Sarajeva, posebno je istaknuto kako je to bila multinacionalna jedinica koja je u svojoj etici sadržavala suštinu borbe za Sarajevo i nezavisnu, demokratsku Bosnu i Hercegovinu.

VRHOstali prilozi:
» GENERAL ARBIH SAKIB MAHMULJIN - JUNAK NAŠEGA DOBA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. August 2022 07:37
» IGMAN: PROUČENA DOVA ZA DOMOVINU
MINA | 05. August 2022 19:51
» ENVER KAZAZ - FENOMEN REISOPHOBCA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. August 2022 10:39
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif