Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Klub poslanika Stranke demokratske akcije
OHR MORA REAGOVATI, DOSAD NAJGRUBLJI NASRTAJ IZ RS-A NA DEJTONSKI SPORAZUM
Procitaj komentar
Autor: Fena
Objavljeno: 09. February 2022. 01:02:34
Klub poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine smatra da je namjera Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) da izglasa zakone o visokom sudskom tužilačkom vijeću RS-a i o nepokretnoj imovini dosad najgrublji nasrtaj na Dejtonski mirovni sporazum.

Klub SDA očekuje da po završetku sjednice NSRS, visoki predstavnik za BiH "pređe s riječi na djela" i sankcioniše sve koji rade na urušavanju Dejtonskog sporazuma.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDA Adil Osmanović komentirao je današnje zasjedanje NSRS, podsjetivši da je poslanički klub njegove stranke pokrenuo pred Ustavnim sudom BiH postupak ocjene ustavnosti zaključaka i rezolucija, izglasanih dosad u Narodnoj skupštini RS-a. Postupak za zakon o agenciji za lijekove RS-a nije pokrenut pred Ustavnim sudom jer taj akt još nije stupio na snagu.

- Ako izostane reakcija visokog predstavnika, međunarodne zajednice i naravno Tužilaštva, ulazimo u anarhiju, - rekao je Osmanović također povodom najnovijih pokušaja Republike Srpske da dovede u pitanje nadležnosti države Bosne i Hercegovine.

Osmanović podsjeća također da su 2008. godine, vlasti RS-a, odnosno 12 poslanika Predstavničkog doma, pokrenuli postupak ocjene ustavnosti zakonodavstva o VSTV-u, kao i da je Ustavni sud potvrdio 2009. da je taj zakon u skladu s Ustavom BiH.

- Državna vlast se ne može prenositi na entitet - naglasio je Osmanović i dodao da je Parlamentarna skupština BiH, a ne entitetska skupština, mjesto gdje treba raspravljati ako poslanici imaju zamjerke na Zakon o VSTV-u.Članica Kluba poslanika SDA Alma Čolo izjavila je na pres-konferenciji da jedino Parlamentarna skupština BiH ima nadležnost da razmatra zakonodavstvo o državnoj imovini.

Čolo podsjeća da iz Sporazuma o sukcesiji između nekadašnjih republika bivše Jugoslavije, proizilazi da imovina nije u nadležnosti entiteta već novonastalih država, kao i da je Republika Srpska pokušala bezuspješno i prije aktuelnih događaja donijeti zakon o imovini na njenoj teritoriji.

Ona također napominje da je Klub SDA reagirao tražeći sprečavanje vlasti RS-a da uzurpiraju nadležnosti države Bosne i Hercegovine te je pokrenuto više postupaka pred Ustavnim sudom BiH.

Ističe da entitetski zakoni moraju biti u skladu s Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine.

VRHOstali prilozi:
» GENERAL ARBIH SAKIB MAHMULJIN - JUNAK NAŠEGA DOBA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. August 2022 07:37
» IGMAN: PROUČENA DOVA ZA DOMOVINU
MINA | 05. August 2022 19:51
» ENVER KAZAZ - FENOMEN REISOPHOBCA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. August 2022 10:39
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif