Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


DAN SJEĆANJA NA HOLOKAUST NAD JEVREJIMA; DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA
Procitaj komentar
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 27. January 2022. 22:01:40
DR. MUSTAFA CERIĆ: Od deset poznatih antisemitskih pojava u svijetu, izvještaj Centara Simona Wiesenthala za 2021. god. ne spominje Bosnu.
Naprotiv, bosanski Jevreji su i ove godine svjedočili da u Bosni nema antisemitizma.
A srpska propaganda oko negiranja Genocida, a time i Holokausta, je upravo htjela izazvati kod Bošnjaka antisemitizam zbog dvojice zalutalih jevrejskih profesora, koji su zlouporabljeni od strane srpske politike za jednokratnu upotrebu.
Mi smo u Bosni na vrijeme shvatili pa nismo nasjeli na pokušaj srpskog spinovanja da ako dva Jevreja osporavaju genocid u Srebrenici, onda se genocid nije ni dogodio unatoč punopravnim presudama Haškog tribunala.
Na današnji dan prije 76 godina oslobođen je zloglasni logor za Jevreje u Aušvicu (Auschwitza).
Oslobođeno je više od 200,000 zatvorenika.

Vjeruje se da je od 1940. do 1945. godine u Poljskoj, pod nacističkom vlašću, ubijeno oko 1,5 miliona ljudi.

Dvadeseto stoljeće pamti se po teškim zločinima u Europi – Holokaustu nad Jevrejima i Genocidu nad Bošnjacima.

Sjećam se, posjetio sam Aušvic u februaru, 2011. god. u društvu sa preživjelim žrtavama holokausta, generalnom direktoricom UNESKO-a Irenom Bokovom, bivšim njemačkim kancelarom Gerhardom Šrederom, bivšim hrvatskoim predsjednikom Stjepanom Mesićem, gradonačelnikom Pariza Bertranom Delanoeom te gradonačelnikom Sarajeva, Krakova, Madrida, Rabata i drugih uglednih ličnosti iz Evrope, Amerike, Afrike i Srednjeg istoka.

I, govorio sam u Aušvicu:
- Hvala Allahu, Gospodaru svjetova! Aušvic je pravo mjesto da se kaže da, ako zaista želimo spriječiti buduće genocide, moramo više učiniti osim prigodnih suosjećanja prema žrtvama. Moramo shvatiti dubinu psihologije počinitelja, kao i ravnodušnost promatrača genocida. Moramo ustanoviti šta je to što neke ljude, koji su inače "normalni", učini da mrze druge ljude i narode do te mjere da ih planski i sistematski žele istrijebiti?! Ali i one ljude koji pomažu genocid ili stoje po strani i nijemo gledaju zločin nad nevinim ljudima! I njih treba proučiti i upoznati!

Drago mi što ove godine moj grad Sarajevo obilježava sjećanje na Holokaust glasnije i organiziranije nego ikad dosada.

Kažem to zato što sam se u jednom trenutku uplašio da je, možda, srpska revizionistička propaganda uspjela okrenuti Bošnjake ka antisemitizmu nakon što su dva jevrejska „eksperta“ Rafael Israeli i Gideon Greif pristali da služe Dodikovoj fantomskoj komisiji za reviziju međunarodnih punopravnih presuda o srpskom genocidu nad Bošnjacima.

Od deset poznatih antisemitskih pojava u svijetu, izvještaj Centara Simona Wiesenthala za 2021. god. ne spominje Bosnu.

Naprotiv, bosanski Jevreji su i ove godine svjedočili da u Bosni nema antisemitizma.

A srpska propaganda oko negiranja Genocida, a time i Holokausta, je upravo htjela izazvati kod Bošnjaka antisemitizam zbog dvojice zalutalih jevrejskih profesora, koji su zlouporabljeni od strane srpske politike za jednokratnu upotrebu.

Mi smo u Bosni na vrijeme shvatili pa nismo nasjeli na pokušaj srpskog spinovanja da ako dva Jevreja osporavaju genocid u Srebrenici, onda se genocid nije ni dogodio unatoč punopravnim presudama Haškog tribunala.Ne samo da nisu uspjeli, već su formiranjem komisija za negaciju genocida u Srebrenici uspjeli ubrzati donošenje Inckovog zakona koji ne samo kažnjava negiranje zločina genocid, već u punom kapcitetu štiti nasljeđe svih međunaordnih sudova, uključujući i Nirnberški sud.

Naravno, na prvom mjesty je ICTY koji je donio presude o uzrocima i karakteru sukoba u Bosni, a to je agresija Srbije i Hrvatske na suverenu i međunarodnu priznatu bosansku državu, agresija koja je definirana kao Udruženi zločinački poduhvat na čelu sa Slobodanom MIloševićme i Franjom Tudjmanom, a sve u u cilju ostvarenja ideje o velikoj Srbiji i velikoj Hrvatskoj na račun Bosne, gdje ne bi bilo više Bošnjaka.

DOVA ZA ŽRTVE LOGORA AUSCHWITZA: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema u mandatu 1993 - 2012


Zasluge Vučića i njegovog mu sluge Dodika su ogromne za Inckov zakon, koji je po prvi puta implementirao presude ICTY u društveno-politički i pravni život Bosne.

Dakako, Gideon Greif je morao reterirati, izjavljujući da će ispraviti izvještaj o Srebrenici. Ta Greifova ispovijest je izazvala reakciju fantomske komisije, koja je izdala saopćenje u namjeri da spasi od Vučića i Dodika što se spasiti može.

Očekivano, učestvovanje dvojice izraelskih „istrazivača“ izazvalo je žestoke javne kritike unutar Svjetske jevrejske zajednice, kao i u samom Izraelu.

Njemački predsjednik je zbog toga zaustavio najavljenu dodjelu nagrade Gideon Greifu!

Sudjelovanje izraelskih navodnih istrazivača kao pomoć Vučiću i Dodiku te nekim europskim fašistima u negaciji genocida u Srebrenici izavao je i nejavne kritike i žestoke prepiske unutar svjetskih jevrejskih organizacija, u kojima se ukazuje na štetno djelovanje dvojice izraelskih nadri istrazivača zato što su stali na stranu onih koji negiraju presuđeni genocid od strane međunaordnih sudova.

Odgovorni i savjesni jevrejski pojedinci i organizacije u svijetu ukazuju da podrška srpkoj negaciji genocida otežava stanje jevrejske zajednice na svjetskom i EU-u nivou, jer se negiraju međunarodne presude ICTY i ICJ.

Zato se traži da se dvojicu ovih istrazivača, koje je srpska politika jednokratno zloupotrijebila za svoje šovinističko ponašanje, zaustavi na njihovom putu negiranja genocida u Srebrenici, posebno zato što bi to moglo dovesti u pitanje edukaciju mladih naraštaja o tome da im bude jasna razlika između istine i laži, razlika između pravde i krivde, jednom riječju, da im bude jasna razlika između dobra i zla.

U stvari, jevrejska zajednica u svijetu ukazuje na moguće negativne efekte dvojice izraelskih istrazivača, koje srpska politika koristi za svoje pokvarene ciljeve, negirajući presude međunaornih sudova ne samo u vezi genocida u Srebrenici, već i presude o Holokausta sa Suda iz Nirnberga.

Da, upravo to želim podcrtati: Dodikove fantomske komisije o reviziji međunarodnih presuda o srpskom genocidu u Srebrenci su osnažile podršku za zaštitu naslijeđa međunaordnih sudova, implementaciju međuanordnih presuda te stavili u focus trenutnu krizu u Bosni, gdje svjetska jevrejska zajednica pruža podršku Bosni u zaštiti njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Ovo je još jedan jasan dokaz da, dok oni kuju svoje zle zavjere, Mudri Allah pravi svoj plan, koji je nepobjediv i uvijek i na svakom mjestu provodiv, jer Allah je Svemoćan i Sveznajući.

Više nego iko na svijetu mi u Bosni, mi Bošnjaci/Bosanci danas na dan sjećanja na Holokaust najbolje razumijemo Jevreje, žrtve nacističkog Holokausta u Aušvicu, kao što i Jevreji najbolje razumiju nas, žrtve srpskog Genocida u Bosni.

Molimo Te, Bože,
Da tuga bude nada,
Da osveta bude pravda,
Da majčina suza bude molitva,
Da se više nikada i nikome ne ponovi ni Srebrenica ni Aušvic! Amin!

VRHOstali prilozi:
» MEZARI I MEZARISTANI
Aziz Hurem | 23. May 2022 18:11
» ANDREJ NIKOLAIDIS I SENAD M. KARADJUZOVIĆ
Šemso Agović | 23. May 2022 03:14
» LEGENDE O FERHADIJI BANJALUČKOJ LJEPOTICI
Mehmed Meša Delić | 18. May 2022 18:24
» UKRAJINSKA ODBRANA I PORAZ PUTINOVE POLITIKE
Božidar Proročić | 18. May 2022 18:19
» ZAŠTO SMO ZA NAŠEG ŽELJKA KOMŠIĆA?
Mr. Milan Jovičić | 16. May 2022 20:51
» DRŽAVNIM BUDŽETOM PROTIV DRŽAVE
Zijad Bećirević | 16. May 2022 16:01
» RADNO ISKUSTVO I OBRAZOVANJE!
Mr. Milan Jovičić | 15. May 2022 00:59
» ZAUSTAVITI PROPUH PO BIH
Dr. Adamir Jerković | 12. May 2022 15:41
» UBRZANI PRISTUP BIH EU JE SAMO ŠUPLJA PRIČA
Zijad Bećirević | 10. May 2022 13:59
» GAZIJE I VITEZOVI, VOLJNO – SVI DRUGI MIRNO!
Dr. Mesud A. Ramić | 10. May 2022 02:12
» UZ DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM - PRIJEDORSKA DEKLARACIJA
Samir Hadzalić | 09. May 2022 20:01
» ALEKSANDAR VUČIĆ, ČETNIK, LICEMJER I LAŽOV
Sead Zubanović | 07. May 2022 01:30
» HEJ, SLOVENI, JESTEL' ŽIVI DOK VAS SENAD (AVNOJ) PEĆANIN TIMARI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 06. May 2022 00:54
» SAČUVAJ NAS BOŽE MILANOVIĆEVE KULTURE
Dr. Adamir Jerković | 04. May 2022 13:46
» NIJE ĆAMIL POČASNI GRAĐANIN
Said Šteta | 04. May 2022 02:26
» "DOBROVOLJAČKA" - SLOBODA ILI ROPSTVO? NA NAMA JE DA ODLUČIMO!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 03. May 2022 17:42
» OPET I TRAJNO ZA NAŠEG ŽELJKA KOMŠIĆA
Mr. Milan Jovičić | 03. May 2022 17:27
» UKRAJINSKA BORBA - SIMBOL OTPORA FAŽIZMU NOVOG DOBA
Božidar Proročić | 03. May 2022 14:50
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
SrdjandDramanovic Studija.jpg
BosnaIzmjeneustava.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif