Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne
MOSTARSKI SPORAZUM, SDA-HDZ, GRAD TRAJNO PODIJELJEN?
Procitaj komentar
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 17. January 2022. 17:01:12
PIŠE: MR. MILAN JOVIČIĆ, MOSTARSKI SARAJLIJA, BOSANAC!
Nama, građanima ove nam domovine BiH, sasvim je jasno i nedvosmislena činjenica, da ovaj veliko srpski nacionalista i njegova stranka SNSD sa svojim koalicionim partnerima u RS-u, nastoje i žele ustrojiti svoju državicu i pripojiti se “srpskom svetu“ fantazirajuće velike Srbije?
Tako bi se ove državice “genocidno-zločinačke“ pripojile velikoj Srbiji i bivšoj NDH-aziji, ukoliko bi im uspjelo da stvore nacionalistički Izborni zakon, koji bi im omogućio da oni izaberu i svoje nacionaliste u system vlasti i tako bi olakšali realizaciju svojih suludih ideja.


Osjećaji me ne varaju, „Veritas amare est / Istina je bolna“ da, kako za koga.
Svi su izgledi da nam sudbinu kroje upravo naši susjedi i komšije, koji su nas i sa istoka i sa zapada, svojom agresijom, nastojali i prije vremena uništiti.

Dakle, na javnoj sceni su i Aleksandar Vučić i Andrej Plenković, danas i zvanični nasljednici i mirnodopski izvršioci svega onoga, što se u vrijeme agresije nije ostvarilo do kraja, prema ideološkoj platiformi njihovih mentora iz Karađorđeva, Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića.

Da li smo mi Bosanci i Hercegovci, istinski, sve ove godine od Dejtona do današnjih dana bili vični i sposobni da prozremo sve njihove nakane i da osjetimo: „šta nam se to iza brda valja“?

Ne i nismo, budimo realni i dovoljno samokritični, uzroke naziremo, ali će mo posljedice kao građani ove napadnute države svi zajednički bolno osječati.

Mi mostarci već godinama to ponajbolje i osjećamo, jer je naš grad, istinski , prema tim principima vladavine već poodavno podijeljeni grad, ma koliko ga nastojali „lažno“ prestavljati javnosti na turistički način, ljepote i blagostanja.

Pitam vas, da li je neko javno ugledao ili pročitao sačinjeni i usvojeni sporazum za Mostar, između dvije vladajuće stranke, tutorske i diskriminirajuće u ovome gradu, HDZ i SDA i njihovi čelnici sa kadrovima na vlasti, sa svim nivoima u Federaciji i državi.

Odgovor je sasvim jasan, bar nama dobrim poznavaocima prilika u gradu Mostaru i državi Bosni i Hercegovini.

Zašto, upravo sada oko Izbornog zakona, čelnik HDZ-a Dragan Čović, poziva se na ovaj Sporazum i njegovo izvršenje, koje bi ihz zadovoljavalo?

Kako su se poslije postignutog sporazuma izjašnjavali prestavnici SDP-a mostarskog:
„Dakle, SDA i HDZ su odabrali model, mi smatramo da su ga odabrali stranačkim 'kalkulatorom' i da je on suprotan onome što je Mostar bio u prošlosti, kao multietničan, jedinstven grad. Radi se o dogovoru koji je napravljen da oni i dalje vladaju svako svojim dijelom grada“, izjavio je predsjednik SDP-a Mostar, Arman Zalihić.

Ugledni mostarski Univerzitetski professor Slavo Kukić, izjavljuje:
“Dogovorenim rješenjem se „cementira postojeća podjela Mostara“.

„Ona se još više pojačava, jer se ovim rješenjem gubi u ustroju grada institut centralne zone. Centralna zona nestaje kao izborna jedinica, a njezinim građanima se, po uzoru na građane Distrikta Brčko, dopušta mogućnost da glasuju ili u istočnom ili u zapadnom dijelu Mostara“, pokašnjava Kukić.
Kao građani svoje jedine domovine, naše Bosne i Hercegovine, budimo svjesni današnjih činenica i tajnih susreta, Bakira Izetbegovića i Andreja Plenkovića u Zagrebu i Dubrovniku, kao i Milorada Dodika sa Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Pitajmo se, da li je to naša “ledena gruda“ koja nam se iza brda valja, da ponovno udari na našu domovinu i njene građane?
Tako predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) Dragan Čović smatra da postoji mogućnost dogovora s predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.
"Optimistični sam realista. Ako osobno ne vjerujem da je moguće napraviti dogovor, onda ne mogu ni predstavljati narod u razgovorima s kolegama, ali i međunarodnom zajednicom. Izborni zakon sada se treba riješiti, to je minimum", izjavio je Čović za "Večernji list", izdanje za BiH.

Da li je našoj javnosti dovoljno i znano, “Šta je to njegov minimum“?


HDZ i njegovi čelnici u BiH i Hrvatskoj, upravo zagovaraju, isključivo, etničku, nacionalnu ili još jasnije nacionalističku podjelu i odlučivanje, ovim novim Izbornim zakonom.

To je upravo, u suprotnosti sa željama i nastojanjima našeg većinskog građanskog stanovništva, da se jednom i trajno ustroji građanska država sa svim važećim civilizovanim i demokratskim proncipima, ravnopravnosti i socijalne pravde?

Nije više niti potrebno pisati ili govoriti o njihovim HDZ-ovim željama i nastojanjima, vaskrsnuća njihove zločinačke tvorevine Herceg Bosne, u čemu im podršku pruža i njegov “ rušilački blizanac “ guslar iz RS-a, Milorad Dodik.

Istovremeno, ovih dana, taj velikosrpski izrod svoga roda Milorad Dodik, odlazi u Beograd kod svoga mentora Aleksandra Vučića na konsultacije i podršku svojim suludim idejama, koje je nametnuo svome “ stadu “u Republici srpskoj.

Ukoliko je tačno, kako to prenose mediji, Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je od srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorada Dodika i svih političkih snaga u bh. entitetu Republika Srpska (RS) da učestvuju u radu institucija u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz Vučićevog kabineta 14. januara.

Vučić je zamolio Dodika da se srpski predstavnici vrate u bh. Institucije.

"Naprotiv, moja molba je da sto gde treba da sede predstavnici RS ne bude prazan i da se na najbolji mogući način bore za interese entiteta i srpskog naroda", rekao je Vučić, navodi se u saopštenju.

Dodik o sastanku sa Vučićem, izjavljuje: “ISLAMSKI EKSTREMISTI, MUSLIMANI HOĆE DA DODATNO SATARU RS“


“Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon današnjeg sastanka u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kazao je da ga je informisao o tome kako imaju “problemi kada je riječ o ostvarivanju dejtonskih prava u Bosni i Hercegovini i da zvaničnici Republike Srpske ništa drugo i ne traže”.

Nama, građanima ove nam domovine BiH, sasvim je jasno i nedvosmislena činjenica, da ovaj veliko srpski nacionalista i njegova stranka SNSD sa svojim koalicionim partnerima u RS-u, nastoje i žele ustrojiti svoju državicu i pripojiti se “srpskom svetu“ fantazirajuće velike Srbije?

Tako bi se ove državice “genocidno-zločinačke“ pripojile velikoj Srbiji i bivšoj NDH-aziji, ukoliko bi im uspjelo da stvore nacionalistički Izborni zakon, koji bi im omogućio da oni izaberu i svoje nacionaliste u system vlasti i tako bi olakšali realizaciju svojih suludih ideja.

Mitomanija u srpskoj tradiciji ima duboke korijene, i ona se stalno miješala sa sadašnjošću. Mit svih mitova kod Srba je ipak onaj o Kosovskoj bici 1389. godine. Taj mit je stalno bio živ i uticajan, čak i u novija vremena, baš na 600. godišnjicu Kosovske bitke, kad je srpski lider Slobodan Milošević, 28. juna 1989. na mitskoj kosovskoj ledini Gazimestana najavio nove bitke, koje su u crno zavile cijeli Balkan.

U narednom periodu naših pregovora i dogovora o Izbornom zakonu i Ustavu, uz pomoć međunarodne zajednice, ukoliko ne bude postojao izdajnik Vuk Branković iz slične “Kosovske mitologije“ u našim redovima, stranaka SDA i DF u vlasti, ka oi naše oporbe, sigurni smo da se neće usvojiti nacionalistički Izborni zakon?
Ostaje nam na čekamo i gledamo. SRETNO!!!

VRHOstali prilozi:
» KONSTITUTIVNOST GRAĐANA
Dr. Mesud A. Ramić | 25. May 2022 15:29
» MEZARI I MEZARISTANI
Aziz Hurem | 23. May 2022 18:11
» ANDREJ NIKOLAIDIS I SENAD M. KARADJUZOVIĆ
Šemso Agović | 23. May 2022 03:14
» LEGENDE O FERHADIJI BANJALUČKOJ LJEPOTICI
Mehmed Meša Delić | 18. May 2022 18:24
» UKRAJINSKA ODBRANA I PORAZ PUTINOVE POLITIKE
Božidar Proročić | 18. May 2022 18:19
» ZAŠTO SMO ZA NAŠEG ŽELJKA KOMŠIĆA?
Mr. Milan Jovičić | 16. May 2022 20:51
» DRŽAVNIM BUDŽETOM PROTIV DRŽAVE
Zijad Bećirević | 16. May 2022 16:01
» RADNO ISKUSTVO I OBRAZOVANJE!
Mr. Milan Jovičić | 15. May 2022 00:59
» ZAUSTAVITI PROPUH PO BIH
Dr. Adamir Jerković | 12. May 2022 15:41
» UBRZANI PRISTUP BIH EU JE SAMO ŠUPLJA PRIČA
Zijad Bećirević | 10. May 2022 13:59
» GAZIJE I VITEZOVI, VOLJNO – SVI DRUGI MIRNO!
Dr. Mesud A. Ramić | 10. May 2022 02:12
» UZ DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM - PRIJEDORSKA DEKLARACIJA
Samir Hadzalić | 09. May 2022 20:01
» ALEKSANDAR VUČIĆ, ČETNIK, LICEMJER I LAŽOV
Sead Zubanović | 07. May 2022 01:30
» HEJ, SLOVENI, JESTEL' ŽIVI DOK VAS SENAD (AVNOJ) PEĆANIN TIMARI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 06. May 2022 00:54
» SAČUVAJ NAS BOŽE MILANOVIĆEVE KULTURE
Dr. Adamir Jerković | 04. May 2022 13:46
» NIJE ĆAMIL POČASNI GRAĐANIN
Said Šteta | 04. May 2022 02:26
» "DOBROVOLJAČKA" - SLOBODA ILI ROPSTVO? NA NAMA JE DA ODLUČIMO!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 03. May 2022 17:42
» OPET I TRAJNO ZA NAŠEG ŽELJKA KOMŠIĆA
Mr. Milan Jovičić | 03. May 2022 17:27
Ostali prilozi istog autora:
» SUDBINU PREUZMIMO U SVOJE RUKE!
15. April 2022 16:06
» SARAJEVO BEZ VRATNIKA ŠTA JE?
03. April 2022 14:51
» IZLUDJELI „SRPSKI SVET“!
28. March 2022 18:21
fastvee.gif
SrdjandDramanovic Studija.jpg
BosnaIzmjeneustava.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif