Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne
DRŽAVA NA FEJZBUKU
Procitaj komentar
Autor: Said Šteta
Objavljeno: 27. December 2021. 13:12:38
Nacistička retorika iz Zagreba odakle nam predsjednik poručuje da smo prljavi, vraća priču na sami početak, kada su nacisti isto govorili Jevrejima i Romima. Iz Beograda nas zapljuskuje načertanijska ideja sada iz usta četnika sa jevrejskog groblja i ministra odbrane koji nije ni vojsku služio. Premijer Mađarske stavlja bijele trake na ruke dva miliona muslimana, čitaj Bošnjaka, kao u vrijeme holokausta, i tako priprema vagone koji odvoze u gasnu komoru. A svijet se češlja? Logično! Hoće li svijet riješiti sve dok su Bošnjaci na fejzbuku? Neće!


SAID ŠTETA: Naša iščekivanja, jer naprosto živimo iluziju u tom virtualnom svijetu, uvjereni da će nam neko iz međunarodne zajednice namjesti loptu a mi je smjestiti u gol. Malo prekosutra! Neću se referirati na izjavu John F. Kennedy o odnosu prema državi, nego ću citirati šta je rekao Frantz Etzel: “Država nije krava koja se na nebu hrani a na zemlji muze”. Imaju li Bošnjaci išta osim “fejzbuka”? Da li je “fejzbuk” i naša država?
Predugo smo izloženi strašnim izjavama člana Predsjedništva BiH, istomišljenika i legitimnih čimbenika, za koje nadležni sudovi ne mare, ili im se ne čini dovoljnim za pokretanje procedura utvrđivanja odgovornosti i krivnje za rušenje okvirnog mirovnog sporazuma, ali i ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Nacistička retorika iz Zagreba odakle nam predsjednik poručuje da smo prljavi, vraća priču na sami početak, kada su nacisti isto govorili Jevrejima i Romima. Iz Beograda nas zapljuskuje načertanijska ideja sada iz usta četnika sa jevrejskog groblja i ministra odbrane koji nije ni vojsku služio. Premijer Mađarske stavlja bijele trake na ruke dva miliona muslimana, čitaj Bošnjaka, kao u vrijeme holokausta, i tako priprema vagone koji odvoze u gasnu komoru. A svijet se češlja? Logično! Hoće li svijet riješiti sve dok su Bošnjaci na fejzbuku? Neće!

Naša iščekivanja, jer naprosto živimo iluziju u tom virtualnom svijetu, uvjereni da će nam neko iz međunarodne zajednice namjesti loptu a mi je smjestiti u gol. Malo prekosutra! Neću se referirati na izjavu John F. Kennedy o odnosu prema državi, nego ću citirati šta je rekao Frantz Etzel: “Država nije krava koja se na nebu hrani a na zemlji muze”. Imaju li Bošnjaci išta osim “fejzbuka”? Da li je “fejzbuk” i naša država?

Promišljajući o tome, uočavam da i na nivou grada opoziciona stranka Bošnjaka djeluje samo putem “fejzbuka”, spinovanjem, botovima, anonimnim profilima i sl. Na višim nivoima samo su stvari još veće. Sjetite se afere Asim. Zašto je tako i da li samo Bošnjacima?


Nije mi nakana elaborirati druge dok ne istrijebimo i zadnju lošost koju imamo, kako bi to moj Konjičanin Zuko Džumhur znao reći, pa ću ga ponovo citirati: “Nama je najduži put od guzice do glave.” Zamislite stotine hiljada Bošnjaka koji prate hodžinicu, naoko obučenu po islamskim propisima, pokrivene glave ali ne i jezika, koja je pišući statuse po “fejzbuku” skupila materijala za nekoliko knjiga. Kako mi reče urednica novina za koje pišem, prodaju se k’o halva. Evo kratko iz nedavno objavljenog njenog statusa: “Meni ne preostaje ništa drugo, nego ih obradovati još ponekim orgazmom, počastiti ih novom fotkom, a tekstove mogu da biraju, lično im preporučujem ovaj. Najnoviji i najuzbudljiviji!” Onda nije teško objasniti zašto nam predsjednik koji nam predlaže sapun, jer smo po njemu prljavi, šalje medijski dobro zaštićenog misionara sa đavoljim repom, da nam režira predstave za budale i uz pomoć trabanata organizira perverzne festivale u dva čina, pardon u dvije noći. U prvom će činu na pozornici u bermudama, s leđa prisloniti svoje spolovilo nekoj od Bošnjakinja, ciljano, da bi već u drugom činu “tiskao”. “Mirno posmatra novu žrtvu, s osmijehom Mona Lize, želi je samo tihu i mrtvu...” (Stihovi iz pjesme “Zatupi, zaglupi, grupe Regina, op.a). I nakon svega učesnice se pitaju, šta je tu nemoralno? Zabrinem se nad nemislećom skupinom koja sa zahvalnicama od pola marke staje u objektiv da se ovjekovječi na “fejzbuku”. Sve za “like”, gdje će više hiljada pratilaca poput zvijeri dahtati nad njenom fotografijom. Da se naježiš! Isti atak na kulturu dolazi iz Beograda. Osvajanjem nagrade izuzetne rediteljice Jasmile koja je svijetu koji ne vjeruje pokazala strahote genocida u Srebrenici, kroz režimske medije u Beogradu nastoje se minimizirati činjenice. A mi, Bošnjaci u procijepu zla zadeverani “Fejzbukom”, imamo festivale perverzije, imamo hodžinicu i njene muhabete o uzbuđivanju. Imamo sihirbaza koji ublehašanjem zaokuplja široke narodne mase, istjerujući zlo i utjerujući dobro, gdje putem “fejzbuka” postavlja pitalicu: “Šta je to? Turim ja tebi, turiš ti meni...” Odvratno i strašno! Ne vjerujem da ćemo sami uspjeti se izvući iz živog blata u kojeg se svojim rukama guramo u nirvani zadovoljenja pokazivanja na “fejzbuku”. Većini je to svijet ostvarenja, gdje su viđeni a gdje razum nije preduslov pokazivanja. Zato se javno obraćam vlasniku “fejzbuka” gospodaru tog virtualnog svijeta koji je mnogima postao jedini svijet bitisanja uopće.

Poštovani Mark Elliot Zuckerberg,
Molim te Bošnjacima ugasi “fejzbuk”. Dobro si me čuo, samo Bošnjacima. Tih dva miliona “sretnika” koji na tvojoj virtualnoj platformi pronađoše svoju državu i smisao života. Jer je pronalazak sebe i državnosti u stvarnom svijetu “zahmetli pos’o” koji traži umno trošenje, fizički rad i nadasve duhovnu žrtvu. Kontaš!
Znam, dva miliona Tebi je manje, a nama zauhar. Narod je to bolan Marko, evropski! Hvala Ti unaprijed!


Nakon gašenja, predlažem da još uvijek naš, državni telekom operater, o svom trošku angažuje onaj otvoreni autobus kojim su glavnim gradom do Vječne vatre vozili fudbalere kada su se plasirali na svjetsko prvenstvo u Brazilu, jer se taj historijski trenutak sa sestrićem Vicom neće nikada ponoviti. Dok apstiniraju od “fejzbuka” da ih tim autobusom voze, od Vrela Bosne do Doboja. Neka uvide Bošnjaci da je Bosna na izvoru čista, bistra i pitka, a da svu nečist koju rijeka nosi, ostave upravo oni da pluta. Jer tamo gdje ovlada glupost, i vlast i strast su u istom koritu. Možda se utruni malo nečisti od onih drugih koje pogrešno zovu konstitutivni. Oni su kao i mi samo “konstituent” što znači sastojak, dio cjeline. Ali kako na početku rekoh, valja najprije počistiti svoju lošost da bi drugome nudio sapun. Budemo li čekali, kako to veli prvi u Bošnjaka, da nam pomognu braća Arapi, još ćemo dugo nositi zakrpu na čarapi. Stoga pozivam Bošnjake na povratak vrelu Bosne. Jer domovina je ona stopa zemlje na kojoj se rodi i voda koju piješ, po kojoj i država se zove. “Fejzbuk” je samo ono u havi, ili da prevedem, ono u zraku. Za neupućene, to je mnoštvo iluzija ličnog ostvarenja u mraku.

VRHOstali prilozi:
» NEKA NAMA NAŠIH KOMŠIJA
Dr. Mesud A. Ramić | 06. July 2022 16:06
» TEMELJNI UGOVOR POLITIČKA PREVARA NEGATORA DRŽAVE CRNE GORE
Božidar Proročić | 06. July 2022 13:27
» EVROPSKA UNIJA KOD OČIJU SLIJEPA
Zijad Bećirević | 05. July 2022 21:05
» TUŽNO SRPSKO PITANJE IZDAJE U MOSTARU!
Mr. Milan Jovičić | 05. July 2022 03:00
» MOJA AMERIKA
Fatmir S. Bači | 04. July 2022 20:30
» GOLGOTA PRIJEDORSKIH JEVREJA I BOŠNJAKA
Samir Hadzalić | 02. July 2022 18:42
» UKRAJINA PODNOSI HEROJSKU ŽRTVU NA OLTARU EVROPE
Božidar Proročić | 02. July 2022 16:21
» MILORAD DODIK JE DANAJAC
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. July 2022 15:46
» UKRAJINA I PUTINOVE MRAČNE TERITORIJALNE AMBICIJE
Božidar Proročić | 29. June 2022 13:03
» DENIS BEĆIROVIĆ RADI DODIKA I FOTELJE ŽRTVOVAVO BOŠNJAKE I DRŽAVU
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 28. June 2022 17:53
» NI MALO SE NE ŠALIM!
Hazbija Kalač | 28. June 2022 13:45
» BUDIMO SPREMNI ZA OKTOBAR, JER NAM JE TO JEDINI SPAS!
Mr. Milan Jovičić | 27. June 2022 02:22
» OD ZABRANJENE NACIJE DO CIVILNOG ILI GRAĐANSKOG NACIONALIZMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. June 2022 22:33
» ČEKA LI BIH KANDIDATSKI STATUS?
Dr. Adamir Jerković | 23. June 2022 19:27
» SLUČAJ KARAĐUZOVIĆ
Šemso Agović | 23. June 2022 19:15
» MILOMIRKA MILA MELANK IZ „NJIHOVE STRANKE“ IMA PRAVO: „EZAN ČISTI NEČISTU LJUDSKU DUŠU“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. June 2022 14:38
Ostali prilozi istog autora:
» UBODI ZASTAVU, DRAGANE VIKIĆU
21. April 2022 17:54
» ĆAMILOV SPORAZUM
28. March 2022 21:44
» HIJENE
18. March 2022 00:50
» ĆAMIL NA VODI
10. March 2022 12:58
» RUKE PJESNIKA
09. March 2022 12:07
» ĆAMIL KRIVOKAPIĆ MALI
02. March 2022 20:08
» AKO IZGOVORIŠ BOSNA ...
28. February 2022 20:39
» NEBESKA VRTALJICA
22. February 2022 21:53
» ĆAMIL U ZAGREBU
20. February 2022 20:27
» ĆAMIL U NEUMU
07. February 2022 16:14
» REBUS ZVANI RS
02. February 2022 14:57
» POVRATAK TORABIJA
28. January 2022 04:37
» DOBRO JE NE UMIRATI PONEDJELJKOM
18. January 2022 14:47
» PROSTATITIS MARŠIRA BANJA LUKOM
12. January 2022 13:15
» ALADIN U BOŠNJACIMA
06. January 2022 23:58
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif