Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Uhapšeno sedam osoba za ratne zločine na području Bijeljine među njima i Goran Sarić
POZNATA IMENA UHAPŠENIH RATNIH ZLOČINACA KOJI SU UBILI 22 OSOBE BOŠNJAČKE NACIONALNOSTI U BIJELJINI, MEĐU NJIMA SEDMERO DJECE I OSAM ŽENA
Procitaj komentar

Autor: Detektor.ba
Objavljeno: 04. December 2021. 02:12:47
SEDMERO DJECE I OSAM ŽENA: "Osumnjičeni se terete da su kao pripadnici policijskih struktura RS-a, učestvovali u ubistvu 22 osobe bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo sedmero djece i osam žena, a koji su ubijeni u mjestu Balatun kod Bijeljine”, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.


Uhapšeno sedam osoba za ratne zločine na području Bijeljine

Pored Gorana Sarića, nekadašnjeg komandanta Specijalne brigade policije Republike Srpske (RS), u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapšeni su i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS-a za zločine počinjene u Bijeljini tokom 1992. godine.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su sedam osoba zbog sumnje da su kao pripadnici policijskih struktura Republike Srpske učestvovali u ubistvu veće grupe Bošnjaka, među kojima su bile žene i djeca u mjestu Balatun kod Bijeljine, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) saznaje da su među uhapšenima Živan Miljanović, pomoćnik komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bijeljina, Stevo Bokarić, pripadnik Službe državne bezbjednosti Bijeljina, Jovica Petrović i Mirko Šimić, pripadnici Interventnog voda SJB-a, te Ljubo Marković i Slavenko Kočević, pripadnici Specijalnog voda Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske, takozvane “Pahuljice”.

BIRN BiH je ranije pisao da je uhapšen i Goran Sarić, nekadašnji komandant Specijalne brigade policije Republike Srpske – koji je u dva predmeta Državnog suda pravosnažno oslobođen krivice za genocid u Srebrenici i ratne zločine u Sarajevu.

Kako se navodi u saopćenju, oni su osumnjičeni za učestvovanje u ubistvu 22 osobe bošnjačke nacionalnosti među kojima je bilo sedmero djece i osam žena.

“Među osumnjičenima koji su lišeni slobode su i osobe koje se terete za izravno sudjelovanje u egzekucijama žrtava”, stoji u saopćenju Tužilaštva, dok je SIPA saopštila da se terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva po komandnoj i individualnoj odgovornosti, te kao saučesnici.

Prema informacijama BIRN-a BiH, uhapšeni se sumnjiče za ubistva 22 člana porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić, među kojima i sedmero djece, koji su odvedeni iz svojih kuća u bijeljinskom naselju Bukreš. Žrtve su ubijene u zoru 25. septembra 1992. godine u selu Balatun na obali Drine na području Bijeljine.

Na groblju u Sremskoj Mitrovici 2002. godine pronađeni su posmrtni ostaci 13 tijela, ukopani pod oznakama NN. Do 2011. pronađeno je i sahranjeno 18 stradalih, a četvero se još uvijek vode kao nestali.

Uhapšene osobe u narednom periodu bit će predate postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH.


Uhapšeno sedam osoba za ratne zločine na području Bijeljine

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su sedam osoba zbog sumnje da su kao pripadnici policijskih struktura Republike Srpske učestvovali u ubistvu veće grupe Bošnjaka, među kojima su bile žene i djeca u mjestu Balatun kod Bijeljine, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Kako se navodi u saopćenju, oni su osumnjičeni za učestvovanje u ubistvu 22 osobe bošnjačke nacionalnosti među kojima je bilo sedmero djece i osam žena.

“Među osumnjičenima koji su lišeni slobode su i osobe koje se terete za izravno sudjelovanje u egzekucijama žrtava”, stoji u saopćenju Tužilaštva.

SIPA je saopštila da su osumnjičeni počinili zločin protiv civilnog stanovništva u vezi sa krivičnim djelima individualna i komandna odgovornost, te kao saučesnici.

Osumnjičeni su, kako se navodi iz Tužilaštva, uhapšeni u više gradova Bosne i Hercegovine, te će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužitelju, koji će nakon ispitivanja, odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

Zločin u selu Balatun je evidentiran kao jedan od neprocesuiranih slučajeva u bazi “Zaboravljene žrtve” Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Kako je u bazi navedeno, 22 člana porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić, među kojima i sedmero djece odvedeni su iz svojih kuća u bijeljinskom naselju Bukreš, gdje su stanovali i ubijeni u zoru 25. septembra 1992. godine u selu Balatun na obali Drine na području Bijeljine.

Na groblju u Sremskoj Mitrovici 2002. godine pronađeni su posmrtni ostaci 13 tijela, ukopani pod oznakama NN. Do 2011. pronađeno je i sahranjeno 18 stradalih, a četvero se još uvijek vode kao nestali. Prema saznanjima nadležnih službi taj zločin počinili su pripadnici specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske, poznate pod imenom “Pahuljice”.

Za zločine u Bijeljini uhapšen Goran Sarić

Nekadašnji komandant Specijalne brigade policije Republike Srpske Goran Sarić – koji je u dva predmeta Državnog suda pravosnažno oslobođen krivice za genocid u Srebrenici i ratne zločine u Sarajevu – uhapšen je danas u Bijeljini zbog sumnje za učešće u ubistvu 22 civila na području ovog grada, nezvanično je potvrđeno za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu Tužilaštva BiH, na području Bijeljine i Sokoca uhapsili su sedam osoba, među kojima je, kako saznaje BIRN BiH i Goran Sarić.

Tužilaštvo BiH je saopštilo da ih sumnjiči za učešće u ubistvu 22 civila bošnjačke nacionalnosti na području Bijeljine, među kojima je bilo sedam maloljetnika i osam žena.

Ubijeni su, prema saopćenju Tužilaštva BiH, u mjestu Balatun kod Bijeljine.

Među osumnjičenima koji su uhapšeni su i osobe koje se terete da su direktno učestvovale u egzekucijama civilnih žrtava.

Sarića je Sud Bosne i Hercegovine u dva predmeta oslobodio krivice za zločine počinjene u Sarajevu 1992. i 1995. godine za genocid u Srebrenici.

On je 2018. oslobođen optužbe da je izdao upute, ali i vršio kontrolu nad zamjenikom Ljubomirom Borovčaninom – koji je u Haškom tribunalu osuđen na 17 godina zatvora za zločine u Srebrenici – te da je pomagao članovima udruženog zločinačkog poduhvata u izvršenju genocida u kojem je ubijeno više od 7.000 i raseljeno oko 40.000 osoba.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine je u julu 2019. godine objavila intervju sa Sarićem, u kojem je rekao da se zločin u Srebrenici ne smije negirati, ali je napomenuo da ne zna ko ga je počinio i zašto se desio jer je u to vrijeme bio na terenu na području Sarajeva.

Prije optužnice za Srebrenicu, Sariću se sudilo za zločine počinjene u Sarajevu.

Sarića je Sud BiH u novembru 2014. godine pravosnažno oslobodio krivice da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Centar, nadzirao i učestvovao u razdvajanju muškaraca koji su bili zatvoreni u Psihijatrijskoj bolnici Jagomir u Sarajevu.

“Niko nije znao šta se dešava, niti je iko imao rješenje. Bez obzira što sam bio policijski funkcioner ili rukovodilac – ili kasnije, u drugoj fazi rata, komandant – ja nisam mogao uticati ni na jednu odluku, ni na jednu bitku, ni na jedan događaj. Ti si išao stihijski, ono što ti komanduju i što se moralo raditi kad je rat. Grozno, ne dao Bog nikome”, rekao je Sarić ranije u intervjuu za BIRN BiH.

Prema informacijama BIRN-a BiH, uhapšeni se sumnjiče za 22 člana porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić, među kojima i sedmero djece, koji su odvedeni iz svojih kuća u bijeljinskom naselju Bukreš, gdje su stanovali i ubijeni u zoru 25. septembra 1992. godine u selu Balatun na obali Drine na području Bijeljine.

Na groblju u Sremskoj Mitrovici 2002. godine pronađeni su posmrtni ostaci 13 tijela, ukopani pod oznakama NN. Do 2011. pronađeno je i sahranjeno 18 stradalih, a četvero se još uvijek vode kao nestali. Prema saznanjima nadležnih službi taj zločin počinili su pripadnici specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske, poznate pod imenom “Pahuljice”.

VRHOstali prilozi:
» SRBIJA: RIK DODIJELIO MANDATE VIJEĆNICIMA U BNV-U
Anadolu Agency (AA) | 05. December 2022 14:19
» CHRISTIAN SCHMIDT KAO CRNI ALTER EGO AUSTRO-UGARSKOG CARA FRANJE JOSIPA PRVOGA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. December 2022 18:28
» SAD I EU MORAJU POLITIKU PRILAGODITI SITUACIJI U BIH
Anadolu Agency (AA) | 04. December 2022 14:42
» DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE OBILJEŽEN U ŠVEDSKOJ
Bošnjaci.Net | 30. November 2022 15:38
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
banmuftija.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif