Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
I hope you are
ANU BIH I FONDACIJA PRAVDA BIH POTPISALI MEMORANDUM O SARADNJI
Procitaj komentar
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 02. December 2021. 20:12:07


Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i Fondacija Pravda za Bosnu i Hercegovinu parafirali Memorandum o saradnji čime su stvorene pretpostavke za izradu Studije izvodljivosti Opće enciklopedije Bosne i Hercegovine:

U prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine danas je parafiran Memorandum o saradnji između ANUBIH i Fondacije Pravda za Bosnu i Hercegovinu, kojom se Fondacija odredila da, u skladu sa svojim finansijskim kapacitetima, sufinansira izradu Studije izvodljivosti za Opću enciklopediju Bosne i Hercegovine. Memorandum su parafirali predsjednik ANUBIH akademik Muris Čičić i predsjednica Upravnog odbora Fondacije prof. Fadila Memišević.

Nakon više od dvije i po decenije nakon Deytonskog mirovnog sporazuma konačno su se stekli uvjeti za rad na Studiji izvodljivosti za izradu najkompleksnijeg, naobuhvatnijeg i najznačajnijeg leksikografskog poduhvata u modernoj historiji Bosne i Hercegovine – izradi Opće enciklopedije BiH. Ovaj najznačajniji projekat, koji određuje i označuje Bosnu i Hercegovinu kao samosvoju, nezavisnu državu, vodiće se kroz institucinalni okvir ANUBIH.

U narednom periodu ANUBIH i Fondacija parafiraće ugovor kojim će se definisati svi bitni elementi neophodni za izradu Studije izvodljivosti, što je prvi korak kako bi se uopće pristupilo izradi Opće enciklopedije Bosne i Hercegovine.Strane potpisnice danas su usaglasile da će se za nedostajuća sredstva za izradu Studije izvodljivosti Fondacija obratiti svim nivoima vlasti kako bi se ista obezbjiedila u 2022. godini, u kojoj bi se trebala i izraditi kompletna Studija.

Nadamo se i očekujemo da će nosioci svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, od nivoa općina/gradova, kantona, preko entiteta pa do institucija države Bosne i Hercegovine shvatiti izniman značaj započete aktivnosti, uvažavajući činjenicu da je Bosna i Hercegovina jedna od rijetkih država koja još uvijek nema svoju Opću enciklopediju.

Inače, osnivači Fondacije su organizacije civilnog društva Hrvatsko narodno vijeće BiH, Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca i Društvo za ugrožene narode, koje će na ovom projektu dati svoj puni doprinos u skladu sa smjernicama i projektnim aktivnostima koje ponudi Akademija nauka i umjetnosti BiH. ANUBIH će sa svoje strane a prema ukazanim potrebama angažirati univerzitetske resurse iz BiH i inozemstva jer ovaj epohalni projekat zahtijeva angažman sveukupne bosanskohercegovačke akademske zajednice.

VRHOstali prilozi:
» IGMAN: PROUČENA DOVA ZA DOMOVINU
MINA | 05. August 2022 19:51
» ENVER KAZAZ - FENOMEN REISOPHOBCA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. August 2022 10:39
» HUMANITARNA AKCIJA ZA ŽIVOT ŠESTOGODIŠNJE ALMINE OMERAGIĆ
Eset Muračević | 03. August 2022 19:31
» GENOCIDNA PORUKA DANA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. August 2022 13:34
» BOŠNJACI, MORAMO ZNATI KUDA IDEMO
MINA | 31. July 2022 13:44
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif