Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Zastupnik u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović
RUSKOG AMBASADORA PROGLASITI PERSONOM NON GRATA, POZIV NA MASOVNE PROTESTE ISPRED AMBASADE RUSIJE U SARAJEVU
Autor: B.net
Objavljeno: 11. November 2021. 17:11:24


Zastupnik u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović na svome FB profilu je reagirao na izjave ruskog ambasadora u BiH Igora Kalabuhova koji se otvoreno miješa u državnu politiku Bosne i Hercegovine. Mehmedović je pozvao da se Kalabuhov proglasi personom non grata i pozvao na proteste ispred Ambasade Rusije u Sarajevu. Post u cjelosti objavljujemo u nastavku:

Podsjećam da su Amerikanci nakon povlačenja iz Afganistana poručili: Zašto bi se Amerikanci borili za Afganistan, ako se za Afganistan neće boriti Afganistanci.

Evo imamo priliku da se borimo. Pozivam na proglašenje ruskog ambasadora u BiH Igora Kalabuhova personom non gratom i velike proteste pred ruskom ambasadom dok dotični ne napusti BiH. Obavezno je tražiti njegovo protjerivanje iz BiH, a najmanje prestati komunikaciju sa njim.

Šta nam drugo preostaje da bi smo dokazali ozbiljnost u svojoj borbi za BiH.

Ovo je ruska intervencija rušenja pravne države u BiH, Ustava BiH i nametanje uslova i diktata državnim udarom.

Kalabuhov nije dao intervju za BHRT već otrkio scenarij razvoja događaja prema scenaristima iz Moskve:

1. Isključenje državnih institucija i pokušaj da se sve svede na razgovor entiteta. To je scenarij da se potpuno isključi i eliminira državne institucije (znači državu BiH), da se neka nova budućnost BiH dogovara na početku između entiteta po konceptu „samostalne RS u okviru BiH“ ili ti, prema tom scenariju, „samostalnih entiteta u okviru BiH“,
2. Čović će pratiti taj scenarij tako što bi u jednom trenutku istupio iz Federacije i aktivirao hrvatsku samoupravou ili slično HNS tijelo za pregovore,
3. Time smo vraćeni na Vens-Owenov plan iz 1993.
4. Prema ICG reportu, procijenjeni su mogući sukobi zonama Brčkog, Mostara i Sarajeva – dakle, Čović i Dodik već imaju alibi da se može zaoštravati do maksimuma i koristiće ICG report da bi pokrenuli sukobe u zonama koje su naznačene kad ne budu zadovoljni kako se pregovori odvijaju, odnosno ako bošnjaakča strana ne bi pristala na njihove ucjene i uslove,
5. Postavljaće se nerealni zahtjevi prema bošnjačkoj strani samo da bi bili odbijeni, kako bi se imalo opravdanje za incidente nalik vojnom sukobu i naznake rata,
6. Jedan od scenarija je već bio izveden kao vježba upadom žandarmerije RS u kasarnu u Rajlovcu,
7. Kalabuhov „vraćanje nadležnosti“ svodi na demokratski proces, iako je očito da se radi o državnom udaru i da Tužilaštvo mora djelovati u tom smjeru, ili ako ne, onda priznaje da država BiH ne postoji,
8. Kalabuhov krši Dayton negiranjem Visokog predstavnika i vrijeme je da se donese odluka o isključivanju Rusije iz PIC-a jer je na primjeru samita Vijeća sigurnosti postalo potpuno jasno da je Rusija sa Kinom poduzela jednostrane poteze na demontiranju Daytonskog mirovnog ugovora koji mora biti revidiran u skladu sa takvim ponašanjem,
9. Rusija je krenula u negiranje i rušenje Daytona kad je odbacila odluku Valentina Inzka o zakonu o negiranju genocida a on je imao tada mandat Vijeća sigurnosti UN-a
10. Kalabuhov je dao naslutiti da postoji diplomatska inicijativa slična višegraadskoj grupi koja će izbaciti verziju zakona o negiranju genocida prihvatljivu za one koji su presuđeni za genocid, ratne uločine i UZP. Hrvatska će snažno podržati ovakvu inicijaativu.
11. Sve žrtve genocida u BiH trebale bi se pismom obratiti Glavnom tajniku UN-a i Evropskoj jevrejskoj zajednici tražeći da upozore na ponašanje Rusije i njenog ambasaadora u BiH u vezi sa negiranjem genocoda i ratnih zločina.

U nastavku slijedi intervjuu koji je Igor Kalabuhov dao za BHRT, u kojem otvoreno zagovara pljačku, timanje i urušavanje državnih institucija Bosne i Hercegovine
Ja ne mogu govoriti o legitimnosti ili nelegitimnosti. To je stvar političkog procesa i to je stvar organa vlasti u Republici Srpskoj, kako oni gledaju na ovaj proces, govori za intervju „Jedan“ ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov o pokrenutom procesu vraćanja nadležnosti sa države Bosne i Hercegovine na entitet Republika Srpska.

Kalabuhov, ipak, dodaje kako u razgovorima za rješenje krize u BiH zagovara da sve odluke moraju biti donesene u dijalogu, u komunikaciji između entiteta, koji sami moraju da se opredijele kako da nađu najoptimalniji put za izlaz iz sadašnje situacije.

Rusija smatra da je Republika Srpska pitanje vraćanja nadležnosti pokrenula u okviru demokratskog procesa, a ambasador Kalabuhov napominje da su nadležnosti na državu prenesene pod izvjesnim pritiskom međunarodne zajednice.

„Ono što ja znam, kad sam radio ovdje u Bosni i Hercegovini, ono što se dešavalo u tom periodu nije bilo baš transparentno, nije bilo baš dobrovoljno. To je bio rezultat nekog „masiranog pritiska“ međunarodnog faktora na političare u Bosni i Hercegovini. Ako oni sada žele da preispitaju to, ako žele da donesu neke nove odluke to je do demokratski izabranih organa Republike Srpske“, navodi ruski ambasador u BiH.

Kalabuhov ne vidi nikakav problem u ideji lidera SNSD-a Milorada Dodika o samostalnoj Republici Srpskoj u okviru Bosne i Hercegovine. Kaže kako je to stvar političara, stvar demokratskih odluka, te ako do realizacije te ideje dođe u dijalogu, onda će je Ruska Federacija podržati.

Kalabuhov kaže kako je rusko stajalište da u Bosni i Hercegovini ne postoji visoki predstavnik, jer nije ispoštovana procedura imenovanja Kristijana Šmita. Napominje da su odluku o imenovanju njemačkog diplomate donijeli ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), bez, kako kaže, konsenzusa, bez načina utvrđivanja, bez usaglašavanja visokog predstavnika u Vijeću sigurnosti UN-a.

„Kao država garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, mi smo članica PIC-a, ali mi ne radimo u OHR-u dok je tamo Kristijan Šmit. Mi ne podržavamo nikakve zvanične kontakte sa gospodinom Šmitom“, kaže za BHRT Kalabuhov.

Odluka o zabrani i kažnjavanju negiranja genocida subjektivna

Ruski ambasador smatra da je odluka Valentina Incka, koju je kao visoki predstavnik donio na samom kraju mandata i kojom se u okviru dopune Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, bila subjektivna i neizbalansirana.

„Najbolje bi bilo kada bi ta odluka bila uzeta u institucijama Bosne i Hercegovine, u toku rasprave, u toku dijaloga. Ovaj dijalog, on se vodi. Naravno, možda ne znaju svi za ovaj dijalog, ali razgovara se o tome u diplomatskim krugovima. To je pojam koji zbog političkih reperkusija mora biti vrlo izbalansiran i vrlo osjetljiv“, navodi ambasador Kalabuhov.

On ne vidi problem u tome što je Republika Srpska stavila van snage odluku visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida i drugih zločina počinjenih u BiH, iako je tu odluku Valentin Incko donio u skladu sa svojim ovlaštenjima. Smatra da je to stvar Narodne skupštine Republike Srpske.

Na opasku da su potpisnici Dejtonskog sporazuma u BiH, a i potpisnici aneksa prihvatili da će bezrezervno sarađivati sa Uredom visokog predstavnika, Kalabuhov je kratko dodao gotovo istu rečenicu: „To je stvar organa Repubublike Srpske“.

Rezolucija o Srebrenici odbijena jer je krivila cijeli jedan narod

Rusija, kako tvrdi Igor Kalabuhov, 2015. godine nije podržala Rezoluciju o Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN-a, koju je pripremila Velika Britanija, jer je taj Nacrt, kakao kaže, bio neizbalansiran i krivio je cijeli narod. Upitne su za Rusiju i odluke Međunarodnog suda za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY), posebno presuda prema kojoj je Vojska Republike Srpske u Srebrenici jula 1995. godine počinila zločin genocid.

„Kada smo bili na početku ove priče za osnivanje ICTY, mi smo rekli da vidimo njegov rad kao instrument pomirenja u Bosni i Hercegovini. Nažalost, to se nije desilo. Mi mislimo da ono što je urađeno tamo nije dovelo do primirenja i tolerancije u Bosni i Hercegovini i zbog toga je poznat naš stav u odnosu na ove odluke i svim ovim tragičnim dešavanjima“, govori Kalabuhov ne spominjući riječ genocid.

Politika Rusije: Sve mora biti izbalansirano

Ambasador Igor Kalabuhov kaže kako diplomatija njegove zemlje nastoji da sve što se tiče Bosne i Hercegovine bude izbalansirano, te da oni nastoje da „izbalansiraju cijeli staf međunarodnog faktora".

„Ako čujemo za druga strana ima neizbalansirane argumente, mi ih balansiramo na svojoj strani. I to je već naš balansiran pristup. Kada radimo u Upravnom odboru mi vidimo da nekada čak i terminološki u dokumentima ima kontradikcija sa ustavom Bosne i Hercegovine i to stalno primjećujemo. Mi mislimo da, kada analiziramo situaciju, moramo uzimati u obzir cijeli kompleks faktora koji su doveli do nje, a ne samo da kažemo ovaj je krivac, ovaj entitet je krivac. Sve mora biti izbalansirano. U tome je naša izbalansiranost i uloga u međunarodnoj zajednici kada se gleda realizacija i implementacija Dejtonskog mirovnog sporazuma“, riječi su kojima je ambasador Kalabuhov pokušao objasniti princip izbalansirane politike Rusije prema Bosni i Hercegovini.

Ruski diplomata smatra da političari u BiH moraju ponovo da iskažu opredjeljenje za mir i da ni u kakvom slučaju neće potegnuti oružje. Kaže kako, strah od rata je kod stanovništva neopravdan, a rješenje krize moguće je pronaći u okvirima Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Mi imamo Dejtonski okvirni mirovni sporazum koji se sastoji od aneksa i Ustava Bosne i Hercegovine i sve je to trebalo da bi se uspostavio mir i da bi se produžio mir u Bosni i Hercegovini. Drugo je pitanje što se ovaj ugovor zove 'okvirni', zato što ima okvir za dogovor između političara u Bosni i Hercegovini, stranaka i partija. Tu mi sada vidimo da ima problema u postizanju nekih kompromisa koji bi mogli ostvariti napredak Bosne i Hercegovine“, govori u intervjuu „Jedan“ ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov, objavio je portal BHTV.Ostali prilozi:
» 19 GODINA RADA WEB MAGAZINA BOŠNJACI.NET
Bošnjaci.Net | 25. January 2022 07:00
» POTPISAN SPORAZUM IZMEĐU DANU I BANU
BANU | 23. January 2022 18:38
» MEHMEDOVIĆ: BIH PO HITNOM POSTUPKU TREBA POSTATI ČLANICA NATO-A
Anadolu Agency (AA) | 23. January 2022 13:06
» NOVA VLADA ILI NOVI IZBORI RJEŠENJE POLITIČKE KRIZE U CRNOJ GORI
Anadolu Agency (AA) | 23. January 2022 12:46
» IZETBEGOVIĆ U POSJETI ZVORNIKU
Bošnjaci.Net | 21. January 2022 16:45
» STUTTGART: SKUP PODRŠKE BOSNI I HERCEGOVINI
Bošnjaci.Net | 21. January 2022 15:13
» SAMANTHA POWER UPUTILA VIDEO PORUKU GRAĐANIMA BIH
Vijesti.ba | 20. January 2022 15:39
» U SREBRENICI JE UBIJENO 8.000 BOŠNJAKA
Bošnjaci.Net | 20. January 2022 14:48
Ostali prilozi istog autora: