Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui
BODO WEBER, politički analitičar
SCHMIDT NEĆE SUTRA PREDSTAVLJATI IZVJEŠTAJ NA VIJEĆU SIGURNOSTI?
Procitaj komentar
Autor: Hayat
Objavljeno: 02. November 2021. 21:11:17


Danas su objavljeni dijelovi Schmidtovog izvještaja. Milorad Dodik je spomenut u izvještaju čak 61 put na ukupno 32 stranice izvještaja i okarakterisan je kao glavna prijetnja po stabilnost Bosne i Hercegovine.

Weber kaže da je pročitao kompletan izvještaj, i da to jeste izvještaj o prijetnji secesijom, ili kako je sažeto u izvještaju secesijom bez najave od strane Dodika.

Ovo je istovremeno najdramatičniji izvještaj od postojanja ureda visokog predstavnika. Nažalost, on svoj odjek neće naći na Savjetu bezbjednosti iz dva razloga. Prvo jeste da sutra zapadni članovi Vijeća sigurnosti, Velika Britanija, SAD i Francuska su odlučili, umjesto da poduzmu korake na strani NATO-a protiv mogućeg vetoa Rusije u Vijeću sigurnosti produžetka mandata misije EUFOR-a, oni su odlučili da pristanu na tu ucjenu, i izbacili su skoro cijelo imenovanje, odnosno spominjanje OHR-a i visokog predstavnika iz Rezolucije produžetka mandata EUFOR-a. Drugo, oni su prihvatili insistiranje Rusije da po prvi put u historiji Ureda visokog predstavnika njega neće sutra predstaviti. Zbog toga Schmidt, po našem saznanju uopšte nije doputovao do New Yorka, – govori naš gost.

Dodaje, da je Rusija prijetila time da ako zapadni članovi ne pristanu na to da se u rezoluciji teksta produžetka mandata EUFOR-a za još jednu godinu, koja će se sutra izglasati, izbace sve i jedna referenca visokog predstavnika i Ureda visokog predstavnika, i uz uslov da visoki predstavnik neće predstaviti svoj izvještaj sutra.

UN ne može izvući BiH iz krize. Vidimo po djelovanju Rusije koja se služi kao produžena ruka Dodika, da napravi probleme zapadu, na Zapadnom Balkanu i konkretno u BiH. Ovo izbacivanje reference neće imati nikakav efekat na mandat OHR-a, niti na mandat EUFOR-a, da ovo, pogotovo članovi Savjeta bezbjednosti šalju vrlo opasan politički signal, i prema Banja Luci i prema Moskvi, – kazao je Weber.

Dodaje da BiH nije smogla snagu da se odlučno protivi ruskoj prijetnji i ucjeni. Ovo na jednoj strani šalje ohrabrujući signal prema Banja Luci, a na drugoj strani imamo predstavnike, počevši od Berlina pa nadalje, imamo Evropski parlament koji se probudio i koji počinje da vidi da je ovo zaista opasno negativan trend i silazni put koji se mora zaustaviti.Ovo zaista može opasno završiti na štetu svih u BiH i u cijeloj regiji. Kao što je izvještaj visokog predstavnika naglasio, ovo je prijetnja stabilnosti, ne samo BiH, nego i cijeloj regiji. Po svemu sudeći, ovo bi najviše štetilo upravo građanima u RS. Ovo ne može izaći na dobro niti funkcionisati ova prijetnja secesijom, nego bi završilo haosom. Imamo neozbiljne situacije. Od rata u BiH, praktično uništavanje, ne samo secesijom, uništavanje Daytonskog mirovnog sporazuma, uništavanje stabilnosti zemlje koje može završiti nasilno, mada niko to ne planira, ali ako se pođe tim putem, niko ne može garantirati. Da će to biti mirna secesija, čuli smo i 90-tih godina. Na drugoj strani se čini iz izvještaja da ovo jeste jedan pokušaj u poznatih, zadnjih 15 godina od Dodika, da testira slabost zapada, da testira crvene linije, i da te crvene linije postepeno pomijera, ali da ne ide do kraja. Čini mi se da ovo Dodik vuče preko tačke do koje je prvobitno mislio da ide, – rekao je on.

Weber smatra da je ovo je prije svega pola zapadne politike.

Treba Schmidta pitati šta je bio njegov plan kada je tražio ovu funkciju. Ovo je napravilo veću štetu i poniženje Schmidtu i Uredu visokog predstavnika od strane zapadnih članova PIC-a za tri mjeseca, nego što je njegov prethodnik doživio za 12 godina. Postavlja se pitanje da li ima smisla obavljati ovu funkciju, odnosno da zaista insistira od zapadnih članova PIC-a da ga bezrezervno podrže, što do sada nije bio slučaj, – kaže Weber.

VRHOstali prilozi:
» PRVA PRESUDA ZA GENOCID IZREČENA ZA PODRUČJE OPĆINE PRIJEDOR
Anadolu Agency (AA) | 19. July 2022 17:40
» KULTURA SJEĆANJA I PAMĆENJA NERAZDVOJNI ELEMENTI DRUŠTVA
Anadolu Agency (AA) | 18. July 2022 14:13
» O GENOCIDU MORAMO PRIČATI DA NAM SE NE BI PONOVIO
Anadolu Agency (AA) | 05. July 2022 13:20
» GOVORITI MALO A KAZATI PUNO JEST VELIKO UMIJEĆE
Bošnjaci.Net | 21. June 2022 15:35
» DANAS SAM NAJSRETNIJI ČOVJEK NA SVIJETU
Preporod.info | 29. May 2022 03:09
» ISLAMOFOBIJA I U SREDINAMA U KOJIMA SU MUSLIMANI VEĆINA
Anadolu Agency (AA) | 21. May 2022 12:43
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif