Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Potpuni povratak Dragana Čovića na fabričke postavke Ante Jelavića
ČOVIĆ I DODIK „ČISTE TEREN“ ZA NOVU HRVATSKU SAMOUPRAVU
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 28. October 2021. 18:10:00
Reakcija zastupnika u Parlamentu BiH Šemsudina Mehmedovića na izjavu Dragana Čovića da "Dodik ne destabilizira BiH"Jelavićizacija i Dragan Čović: Čović je izjavom da Dodik ne destabilizira BiH prešao u crvenu liniju koju nikad do sada nije prešao i sad počinje igra bez rukavice i potpuno otvorenih karata. Možemo očekivati samo dvostruki udar i reaktiviranje hrvatske samouprave – zato je Čović rekao da „Dodik ne destabilizira BiH“. Da bi pravdao svoje naredne poteze.

Čović je poslao poruku strancima: Ako Sarajevo ne popusti, u istom trenutku će se aktivirati Hrvatska samouprava i otcijepljujuća RS.

Kakva je razlika između ranijih i posljednje izjave ruskog ambasadora i Ministarstva vanjskih poslova Rusije i izjave Dragana Čovića. Nema ih. Sada zvanično - za HDZ najave o referendumu ili otcjepljenju, negiranje genocida, vamiprizacija amerikanaca, zauzmanje kasarni, rušenje OS – nije destabiliziranje BiH već specifična ekspresija u izražavanju, kako je sugerirao Čovića, kao da Dodik kao Krleža piše književno djelo. Čovićeva Krležizacija Dodika. Praktično, to znači da je Čović „tiho“ najavio mogućnost potpunog pridruživanja Dodikovom modelu akcije i poduzimanja istih poteza od strane HDZ-a na destabilizaciji BiH po modelu Dodika i da to, automatski, ne bi bila desetabilizacija BiH jer ni „Dodik ne destabilizira BiH “ – što je pripremanja terena od strane Čovića za vlastite akcije i poteze istovjetne onim Dodikovim. Pripremljen teren. Samo sad se, vidi čuda, to malo razlikuje od izjava Plenkovića od prije par dana o tome da u EU vlada zabrinotost zbog Dodikovih poteza. Šta će sad reći Plenković nakon Čovićeve izjave da Dodik ne destabilizira BiH. Prisjetimo se šta je Plenković rekao prije nekog dana: (citat, Plenković: „Svi s oprezom i neodobravanjem čitaju poruke Milorada Dodika u pogledu funkcioniranja BiH.“(kraj citata)

Pa Plenkoviću, šta sad kažeš, kako se sad čitaju poruke Čovića? kako bi Merkleova i društvo iz EU koji su tako u tvom prisustvu rekli za Dodika, rekli sad za Čovića?!

Hoće li Plenković izjaviti da su u EU zabrinuti jer zagrebačka produžena ruka nije zabrinta Dodikovim potezima?
Ne. Plenković će reći da jedna članica EU i NATO – Hrvatska i Srbija imaju vrlo bliske stavove oko BiH. Primijetili ste da Plenković nije pomenuo Srbiju govoreći o Dodikovim potezima. Dakle, to je povratak na Miloševićev diskurs koji već koristi Vučić – „to je stvar dogovora tri naroda u BiH“. Tako je Milošević kreirao utjecaj kod međunarodnih faktora: Stvarao je politički monstrum koji su bili ekstremniji od njega i onda trgovao utjecajem nad njima. Kreiraš monstruma Karadžića i onda kraj njega izgledaš umjeren. Još obećaš da možeš utjecati na njega.

Svjedočili smo niz puta do sada da je stav Rusije u PIC-u uvijek suprotan stavovima PIC-a.
Čović je otvoreno na strani tih stavova. A i Hrvatska – kao dio NATO i EU.

Da li se nešto prekrupno događa kada su se stvari vratile na eru Hrvatske samouprave i kada Čović ai Zagreb, kao članica NATO-a i EU - tako otvoreno igraju sa Dodikom i Vučićem?

Politička javnost dobro pamti radikalne poteze nekadašnjeg čelnika HDZ BiH Ante Jelavića koji su završili sukob sa medj. zajednicom, SFOR-om i njegovom smjenom. Čini se da je došao kraj igrice u rukavicama koju Čović igra od kako je od Jelavića preuzeo kormilo HDZ-a. Krug je nakon 20 godina zatvoren i vratili smo se u istu tačku kad je Jelavić izvršio udar koji je izazvao žestoku reakciju međunarodne zajednice i tadašnjeg Visokog predstavnika W. Petrischa koji je u martu 2001. smijenio Antu Jelavića. Čović sad štiti proboj srpskog Ante Jelavića. Sad je više nego ikad do sada jasno da Dodik čisti teren za Čovića i novu Hrvatsku samoupravu.

Ovako je argumentiran pokušaj Hrvatske samouprave 2001. na Wikipediji: „Hrvatska samouprava u Bosni i Hercegovini "nije nikava teritorijalna jedinica kako se to u javnosti doživljava, već, da ona predstavlja neuspio pokušaj Hrvata u BiH da izbore svoju ravnopravnost" (Ante Jelavić, 6 listopada 2001.). Nastala je kao odgovor na proces dekonstituiranja ili majorizacije Hrvata odnosno hrvatskog pitanja u Bosni i Hercegovini, koje je stvorila međunarodnu zajednicu“. (završen citat s Wikipedia Hrvatska samouprava u BiH, Jelavić je zapravo pra Dodik - čovjek koji je razradio model finala za Dodika).

ZATO JE POLITIČKO JEDINSTVO BOSANSKIH POLITIČKIH SNAGA VIŠE NEGO POTREBNO U OVOM TRENUTKU. KREIRAJTE ZAJEDNIČKE STAVOVE I ODUPRITE SE RUŠITELJIMA BOSNE❗Ostali prilozi:
» KOMESAR VARHELYI OTKRIO SVE DETALJE POSJETE BIH
Vijesti.ba | 25. November 2021 19:55
» SARAJEVO: PROMOVISANA KNJIGA "ROBIJE ALIJE IZETBEGOVIĆA"
Anadolu Agency (AA) | 25. November 2021 18:47
» MINA - 30 GODINA VJERODOSTOJNOG INFORMISANJA
MINA | 25. November 2021 16:57
Ostali prilozi istog autora: