Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Intervjui

NENAD ČANAK, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine
NAZIVATI ENTITET RS REPUBLIKOM POTPUNO JE POGREŠNO
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 19. September 2021. 14:09:40


Borba za građansku Bosnu i Hercegovinu, borba za građansku Crnu Goru, borba za autonomnu pokrajinu Vojvodine, to su stvari koje su preduslov za ovaj balkanski sistem spojenih sudova gdje je gotovo nemoguće da bilo ko od nas živi normalno ako bilo ko od nas ne živi normalno, poručeno je danas na redovnoj sesiji "Kruga 99" održanoj u online formatu na temu "Treba li BiH graditi kao modernu državu i suverenu naciju slobodnih građana?", javlja Anadolu Agency (AA).

Uvodničar je bio Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, koji je tom prilikom istakao da je Bosna i Hercegovina i današnja Crna Gora, za koju je kazao da je ugrožena, predstavljaju suštinsko pitanje one male razlike između opstojanja mogućnosti normalnog života i pakla.

"Srpski nacionalisti su uvijek mislili da je Jugoslavija suštinski Velika Srbija sa lažnom ličnom kartom, da su jugoslavenske republike i pokrajine praktično ratni plijen pobjednika iz Prvog svjetskog rata i da je sve to prostor koji prirodno ima u sebi predispoziciju da bude prostor kojim dominira političko srpstvo", kazao je Čanak, jedan od vodećih opozicionih političara u Srbiji.

Komentarišući političko uređenje Bosne i Hercegovine, istakao je da je potpuno pogrešno bh. entitet nazivati republikom.

"Kada pogledate čitavo uređenje Bosne i Hercegovine, čitavu postdejtonsku BiH, potpuno je jasno da sjeverna BiH, koja se vrlo ambiciozno naziva Republika Srpska, kažem ambiciozno jer nazivati nešto što je entitet republikom je potpuno pogrešno, jer daje pogrešan utisak da su kapaciteti tog entiteta mnogo veći nego što po ustavu jesu. Zaboravlja se da je taj entitet nastao Dejtonom i nastao zato što je spriječena ofanziva 5. i 7. Korpusa Armije BiH koja bi dovela do pada Banjaluke. Svi se sjećamo da je to bilo pitanje sata kada će se desiti. Međutim, zaustavljena je zato da ne bi došlo do egzodusa stanovništva i izbjegličke krize gdje bi oko 350.000 ljudi bilo pokrenuto prema Srbiji, što bi dovelo do raznih posljedica", rekao je Čanak te dodao dalje:

"Stvaranjem ove i ovakve Bosne i Hercegovine rat nije završen, on je samo prekinut jer rat da bi se završio moraju biti uklonjeni razlozi njegovog početka, a razlozi početka nisu uklonjeni niti stvaranjem dejtonske Bosne i Hercegovine niti su uklonjeni u samoj Srbiji".

Napomenuo je da današnja Bosna i Hercegovina stoga mora biti reformisana da bi mogla opstati.

"Jer ona ne može ovako opstati kao stalni taoc uzajamno hranjenih nacionalizama, kao vječita tema i vječita žrtva velikosrpskih ideja sa istoka i velikohrvatskih ideja sa zapada. Ideja o stvaranju trećeg entiteta u BiH, recimo, je još jedna od tih bastardnih ideja koje opstajavaju kao ideje o etničkim podjelama u Bosni i Hercegovini, a etničke podjele u BiH služe samo tome da se pokaže ono što je Milorad Dodik kao emanacija zla u BiH izgovorio prije neki dan, a to je, 'ovo kako živimo je dokaz da ne možemo da živimo zajedno', što je zloslutno podsjećanje na riječi Radovana Karadžića, ratnog zločinca osuđenog na doživotnu robiju zbog svojih užasnih nedjela, 'mi sa njima više ne možemo živeti'. Upravo zbog toga Bosna i Hercegovina mora opstati, kao integralna, jedinstvena i građanska", istakao je Čanak te dodao:

"Bosna i Hercegovina, kao i Vojvodina, kao i Crna Gora, ne mogu postojati drukčije nego kao prostori ravnopravnih građana, ravnopravnih naroda i ravnopravnih vjerskih zajednica koje su sve redom odvojene od države ogromnim zidom jer ako li se desekularizuje bilo koja od tih država, gotovo je. Idemo u klerofašističku teritokratiju", pojasnio je.

Naglasio je da su stoga vrlo važni napori i borba za građanska društva i države u regiji Balkana.

"Borba za građansku Bosnu i Hercegovinu, borba za građansku Crnu Goru, borba za autonomnu pokrajinu Vojvodine, to su stvari koje su preduslov za ovaj balkanski sistem spojenih sudova gdje je gotovo nemoguće da bilo ko od nas živi normalno ako bilo ko od nas ne živi normalno", kazao je Čanak te istakao:

"Bosna i Hercegovina je satkana od najosjetljivijeg tkiva tih plemenitih različitosti koje u sebi nose potentnost za stvaranje istinski građanskog, istinski civilizovanog i istinski humanog društva, zato i jeste prostor tako divljačkih nasrtaja na svoje biće. Bosna i Hercegovina mora opstati, mora biti jedinstvena i mora biti građanska".Ostali prilozi:
» ALIJA IZETBEGOVIĆ IMAO VJERU DA SUTRA MOŽE BITI BOLJE
Anadolu Agency (AA) | 18. October 2021 13:28
» VUČIĆ ZABORAVIO TITA, A DODIK U ANALIMA SVJETSKIH SKANDALA
Anadolu Agency (AA) | 14. October 2021 13:48
» OVO JE NAJDIREKTNIJI UDAR NA DEJTONSKI SPORAZUM
Vijesti.ba | 13. October 2021 14:40
» PRONALAZAK NESTALIH VAŽAN ZA PROCES POMIRENJA U REGIONU
Anadolu Agency (AA) | 09. October 2021 15:01
» BIH ĆE OSTATI FAKTOR U RJEŠAVANJU REGIONALNIH PITANJA
Anadolu Agency (AA) | 22. September 2021 13:27
» NAZIVATI ENTITET RS REPUBLIKOM POTPUNO JE POGREŠNO
Anadolu Agency (AA) | 19. September 2021 14:40
» IKC U RIJECI JE RASADNIK ZNANJA I OČUVANJA ISLAMSKOG IDENTITETA
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 08. September 2021 16:17
» NIGDJE NISAM SREO PUBLIKU POPUT OVE U SARAJEVU
Anadolu Agency (AA) | 19. August 2021 13:30
» ONI KOJI BLOKIRAJU RAD INSTITUCIJA BIH SAMO SEBI NANOSE ŠTETU
Anadolu Agency (AA) | 11. August 2021 05:33
» VUČIĆ MISLI, DODIK GOVORI
Vijesti.ba | 28. July 2021 21:19
» U SRBIJI NA VLASTI UČENICI MILOŠEVIĆEVE ŠKOLE
slobodna-bosna.ba | 21. July 2021 14:15
Ostali prilozi istog autora:
» SIMBOL LJUBAVI I POSLANIKA
22. October 2021 15:03