Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Od čega i koga štititi ćirilicu? Pišem ćirilicu bolje od svih vas, možda je više pišem od svih vas koji ovdje sjedite.
BEGIJA SMAJIĆ ZASTUPNIKE NSRS-A NAZVALA PRIMITIVNIM: “PIŠEM ĆIRILICU BOLJE OD VAS”
Autor: B.net
Objavljeno: 16. September 2021. 14:09:41
BEGIJA SMAJIĆ: Ja sam nastavnica matematike i fizike, govorim i predajem na bosanskom jeziku, on se ne priznaje u entitetu u kojem radim. Vidite što je snaga bosanskog jezika, osporavaju ga, nitko ga ne štiti, a preživio je


Od čega i koga štititi ćirilicu? Pišem ćirilicu bolje od svih vas, možda je više pišem od svih vas koji ovdje sjedite", poručila je ovo zastupnicima u Narodnoj skupštini Rs (NSRS) Begija Smajić, zastupnica zastupničke grupe Zajedno za BiH tijekom rasprave o prijedlogu o zaštiti, očuvanju i uporabi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma.

Smajić, koja je inače nastavnica matematike i fizike u Srebrenici, spomenuti zakon je nazvala bespotrebnim i beznačajnim.

“Ne možemo dopustiti ekskluzivitet upotrebe jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma, nauštrb latinice i jezika bošnjačkog i hrvatskog naroda. U ravnopravnoj su uporabi jezici svih naroda i oba pisma. Nadalje, svakom građaninu je zajamčeno pravo uporabe svog jezika i pisma, bez mogućnosti uplitanja entitetskih vlasti, a na ovaj način se te ustavne odredbe krše. Zakon predviđa kaznene mjere za one koji u pravnom prometu ne koriste ćirilicu. Zakon prisiljava one koji ne govore jezikom srpskog naroda i ne koriste se ćirilicom da to moraju učiniti ako žele organizirati neki kulturni događaj. Na kraju se ostavlja mogućnost subvencija onih koji koriste ćirilicu. Ja sam nastavnica matematike i fizike, govorim i predajem na bosanskom jeziku, on se ne priznaje u entitetu u kojem radim. Vidite što je snaga bosanskog jezika, osporavaju ga, nitko ga ne štiti, a preživio je”, rekla je Smajić na posebnoj sjednici NSRS.

Kazala je da je jezik jači od zakona, bilo da ga štiti ili zabranjuje, te upitala “je li jak i superioran onaj narod koji drugom narodu kaže - nemaš pravo na svoj jezik?”, piše Srpska Info.

“Nama koji smo s druge strane takvih necivilizacijskih poteza to djeluje jadno i primitivno. Sve je ovo jako tužno i smiješno, jeftini igrokaz koji nas vodi u još veći primitivizam, u blato. Nemam probleme što netko svoj jezik naziva srpskim i piše ćirilicom, ali imam ako se meni to pravo zabranjuje. Vašu djecu će biti sram vašeg primitivizma, ali mene neće. Naša djeca komuniciraju mobilnim telefonima s istim skraćenicama, iskombiniranim engleskim riječima i našim padežima. Što ćete s tim uraditi?”, poručila je na kraju Smajić, objavio je portal dnevnik.ba.Ostali prilozi:
» IZETBEGOVIĆU, NE IDITE U BEOGRAD!
Bošnjaci.Net | 28. October 2021 17:50
» SARAJEVO: VISOKI PREDSTAVNIK SCHMIDT POSJETIO PREDSJEDNIŠTVO BIH
Anadolu Agency (AA) | 28. October 2021 17:44
» U FEDERACIJI BIH DANAS DAN ŽALOSTI ZBOG TRAGEDIJE U BRČKOM
Anadolu Agency (AA) | 27. October 2021 13:51
» DUNOVIĆ PORUČIO ČAVARI: SRAM VAS BILO!
Bošnjaci.Net | 26. October 2021 19:02
» SIFET PODŽIĆ OSTAJE MINISTAR ODBRANE BIH
Vijesti.ba | 26. October 2021 18:55
Ostali prilozi istog autora:
» MANIFEST DOBROG BOŠNJANINA
11. October 2021 15:10