Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

HADŽIBAJRIĆ U SREBRENICI: IZDVOJIT ĆEMO JOŠ 50.000 KM POMOĆI MEMORIJALNOM CENTRU
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 10. September 2021. 17:09:15


Uz poruke da Srebrenica nije samo 11. juli i da se žrtve nikada ne smiju zaboraviti, te da je obaveza živih da ne dozvole da prošlost ikada bude zaboravljena, načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić sa saradnicima i nosiocima najviših ratnih priznanja - Zlatnih ljiljana i Zlatnih policijskih znački iz Starog Grada, posjetio je danas Memorijalni centar Potočari i odali počast žrtvama genocida, javlja Anadolu Agency (AA).

Prethodno su članovi Udruženja najviših ratnih priznanja Stari Grad posjetili mezarja u Bratuncu i Vlasenici gdje su također proučili Fatihu i položili cvijeće.

Općina Stari Grad izdvojila je prošle godine 50.000 KM za Memorijalni centar u Potočarima, a u okviru inicijative kojoj se pridružilo 40-ak lokalnih zajednica iz FBIH. No, samo su Stari Grad i Grad Tuzla izdvojili po 50.000 KM, dok su iznosi ostalih općina i gradova bili manji. Načelnik Hadžibajrić najavio je danas da će Općina Stari Grad do kraja ove godine izdvojiti još 50.000 KM za podršku Muzeju genocida u Potočarima. Inače, tu inicijativu iznio je na prošloj sjednici Općinskog vijeća predsjedavajući Mirza Batalović.

"Danas smo došli sa našim nosiocima najviših ratnih priznanja da odamo počast, a poslije da sjedemo sa mještanima i sa ljudima iz Memorijalnog centra u Potočarima i Muzeja i porazgovaramo sa njima, da vidimo kako možemo pomoći i šta im treba. To je obaveza svih nas. A, mi ćemo iz Općine Stari Grad izdvojiti grant od 50.000 KM za Memorijalni centar i Muzej koji treba da se dovrši. To je već bilo na našem Vijeću i nadam se da će u narednih mjesec do dva ta sredstva već biti na računu Memorijalnog centra", kazao je Hadžibajrić.

Delegaciju je u Memorijalnom centru dočekao predsjednik Upravnog odbora Šefket Hafizović koji je istakao značaj ovakvih posjeta, kao i finansijske podrške. Istakao je da je neprocjenjiva vrijednost ove posjete, a da Općina Stari Grad svake godine za Memorijalni centar izdvoji po 50.000 KM, dok pomoć ne izostaje u ostalim projektima u Općini Srebrenica i pomoći povratnicima Bošnjacima.

"Ovo je izuzetno važno jer je ovo samoinicijativni pristup očuvanju kulture sjećanja na genocid nad Bošnjacima Sreberenice i Podrinja i to je nešto što treba biti konstanta svih nivoa vlasti", rekao je Hafizović.

Kako je kazao predsjednik Udruženja najviših ratnih priznanja i odlikovanja Stari Grad Zijo Rujanac, ovim činom željeli su pokazati poštovanje i očuvati sjećanje.

"Mi smo se odlučili da mimo drugih dođemo ovdje u Potočare, Vlasenicu i Bratunac da odamo počast nevino ubijenim ljudima, žrtvama genocida i da vide da smo počeli da slušamo njihove vapaje, da nas ima češće ovdje nego što je to bilo u prošlosti. Obratili smo se našem načelniku Ibrahimu Hadžibajriću sa ovom idejom i on je to od srca prihvatio i pomogao da ovaj projekat uspije", izjavio je Rujanac.Ostali prilozi:
» U FEDERACIJI BIH DANAS DAN ŽALOSTI ZBOG TRAGEDIJE U BRČKOM
Anadolu Agency (AA) | 27. October 2021 13:51
» DUNOVIĆ PORUČIO ČAVARI: SRAM VAS BILO!
Bošnjaci.Net | 26. October 2021 19:02
» SIFET PODŽIĆ OSTAJE MINISTAR ODBRANE BIH
Vijesti.ba | 26. October 2021 18:55
» REISU-L-ULEMU POSJETIO JAPANSKI AMBASADOR
MINA | 26. October 2021 15:16
» BOSANSKA PRIČA VEĆ ODAVNA NIJE SAMO PRIČA
Aziz Hurem | 25. October 2021 18:22
Ostali prilozi istog autora:
» SIMBOL LJUBAVI I POSLANIKA
22. October 2021 15:03