Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Obilježavanje godišnjice genocida nad Bošnjacima Prijedora
KURBAN BAJRAM USKLADITI SA DANOM SJEĆANJA NA ŽRTVE SRPSKE AGRESIJE U PRIJEDORSKOJ REGIJI
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 14. July 2021. 17:07:49


U povodu 20. jula kada se održava šehidska dženaza ubijenim Bošnjacima Prijedora, predstavnici Organizacionog odbora za obilježavanje ovog datuma obratili su se javnosti u Bihaću, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji su se obratili bihaćki muftija hfz. Mehmed ef. Kudić, predsjednik Organizacionog odbora i članovi dr. Mujo Begić iz Instituta za istraživanje zločina, Husein ef. Velić, glavni imam Medžlisa IZ Prijedor i Amir ef. Mahić, glavni imam Medžlisa IZ Kozarac.

S obzirom da ovaj za Bošnjake Krajine izuzetno značajan datum, ove godine dolazi na dan Kurban-bajrama, Organizacioni odbor za obilježavanje 20. jula Dana sjećanja na bošnjačke žrtve u Prijedoru je pozvao medije i javnost da se suzdrže od slavlja i da svoje aktivnosti usklade s ovim danom.

Ove godine će u Memorijalnom centru Kamičani biti ukopano 12 žrtava, a povorka sa tabutima će obići sve gradove Unsko-sanskog kantona i područja Muftijstva Bihać.

"Prikupljanje informacija o posmrtnim ostacima žrtava je izuzetno težak i složen proces, dugotrajan i mukotrpan gdje na sve načine pokušavamo odobrovoljiti one koji imaju informacije da nam ih otkriju. Nažalost, mi smo u BiH sada došli u stanje kada su te informacije sve manje dostupne, prvenstveno da bi se zaštitili izvršioci zločina kako ih se ne bi povezalo sa žrtvama i to je jedan od otežavajućih faktora u tom procesu.", kazao je dr. Mujo BegićKada je u pitanju inicijativa da se od strane Federacije BiH i Unsko-sanskog kantona ovaj datum sjećanja na prijedorske žrtve i službeno proglasi danom žalosti, muftija Kudić ističe da se ove godine odustalo od inicijative iz razloga što ovaj datum pada na dan kada muslimani u BiH obilježavaju Kurban-bajram.

"Ove godine smo iz tih razloga odustali i nismo uputili inicijativu, ali vjerujem da će ova inicijativa ostati u narednim godinama i vjerujem da će, s obzirom da u proteklih 20 godina nije bilo ovakvih incijativa, ona biti i usvojena idućih godina.", istakao je Mehmed ef. Kudić, bihaćki muftija.Ostali prilozi:
» AKADEMIK PROF. DR. ŠEFKIJA ČEKIĆ PRESELIO NA AHIRET
Bošnjaci.Net | 25. September 2021 01:59
» NEW YORK: SASTANAK PREDSJEDNIKA DRŽAVA BOSNE, KOSOVA I CG
Bošnjaci.Net | 24. September 2021 16:25
» IBRAHIM HUSEINOVIĆ PRESELIO NA AHIRET
Esad Krcić | 23. September 2021 18:03
» IZGLASANA SMJENA GLAVNE TUŽITELJICE GORDANE TADIĆ
Vijesti.ba | 23. September 2021 14:11
Ostali prilozi istog autora: