Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

SRPSKA INAT CRKVA OD ZLOČINCA RADOVANA DO KRIMINALCA MILORADA
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 05. June 2021. 19:06:07


ESAD KRCIĆ: Treba imati u obzir da je Nana Fata vodila pravnu bitku protiv bespravno izgrađenog objekta na njenoj otetoj i uzurpiranoj zemlji. To što je sagrađen objekat crkve iza kojeg je stajala ratna politička vlast ali i crkveni vrh na čelu sa pedofilom i bivšim episkopom Vasilijem Kačavendom, to bi trebalo da zabrine čestite pravoslavce. Svi su znali u Bosni i okruženju, da će doći dan pravde i odnošenje crkve sa zemlje Orlovića. Postupci srpskih političara, sudstva i crkvenih vjerodostojnika koji su branili pljačku Orlovića imovine i bespravno izgrađene crkve, to upravo govori o njima.
Zato neka rušenje ili izmještanje samog objekta ili inat crkve bude opomena svima da se nikada i nikome ne smije dozvoliti da otima privatnu ali i državnu imovinu. Najzad ovo je opomena svim općinskim i državnim institucijama da ne smiju dozvoliti bespravne gradnje. Također je opomena vjerskim institucijama da ne dopuste, odnosno da pod svakoj osnovi spriječe izgradnju vjerskih objekata na opljačkanoj ili na bilo koji nelegalan način stečenoj zemlji / imovini.
U historiji države Bosne i Hercegovine bit će zapisan današnji datum, 5. juni 2021., da je nakon četvrt stoljeća pravne borbe srušena crkva koju su nakon počinjenog genocida nad Bošnjacima 1992 – 1995., u Konjević Polju u porodičnoj avliji Nane Fate Orlović, velikosrpski političari i predvodnici Srpske pravoslavne crkve (SPC), opljačkali i bespravno izgradili crkvu, koja je u javnosti poznata kao “Inat crkva”.

Četvrt stoljeća borbe Nane Fate Orlović od Općinskog suda u Srebrenici do Europskog suda u Strazburu, borila se nana Fata da se iz njene avlije pravoslavna crkva ukloni, sruši, izmjesti, prenese i ko zna kakve su još termine koristili pravnici, advokati i sudije u pravnoj proceduri, novinari i mediji u svojim objavama. Dok danas je javnost svjedočila da je inat crkva srušena građevinskim mašinama i kamionima prenesena na predviđenu lokaciju za deponiju otpadnog građevinskog materijala.

Kako god bilo, inat Crkva sagrađena u vremenu zločinca Radovana – osuđenog za genocid, zločine protiv čovječnosti i UZP, a srušena je u vremenu kriminalca i političkog manipulanta i dilitanta Milorada, također u Bosni i šire poznat kao megafon zvanične velikonacionalističke beogradske politike koju danas predvodi Aleksandar Vučić, jedan od aktivnih učesnika rata u Bosni i Genocida nad Bošnjacima.
Primjetno je kako se javnost čudi, sa pitanjima; kako su mogli opljačkati i bespravno sagraditi crkvu na tuđoj zemlji, kakva je to politička i vjerska institucija, te kako ih nije stid, itd?

Logično je da ne može biti stid one koji su na pravdi Boga u genocidu pobili više od stotinu hiljada nevinih bošnjačkih i drugih civila, prognali preko miliona ljudi, opljačkali i porušili njihovu imovinu, i posebno koji su porušili preko hiljadu džamija i drugih islamskih objekata.Srpski genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, gradovima cijele istočne Bosne, kao i prijedorskoj regiji posebno je pokazao mentalni genocidni sklop velikosrpskog estabilišmenta (političkog i vojnog), SANU i SPC, i svih onih njihovih sljedbenika koji su ih u stopu slijedili u planovima, naredbama, zlu, pljačkama, istrebljenju, ubijanju, zlostavljanju, silovanju….

Bog im vratio istom mjerom na ovom i budućem svijetu!

Nana Fata u četvrt stoljeća borbe doživjela je i preživjela razna podmetanja i udare. Političko-sudski sistem sa crkvenim vjerodostojnicima odugovlačili su cijeli proces. Iscrpljivali su nanu Fatu, moralno, materijalno, zdravstveno... iščekujući i nadajući se njenoj smrti, kako bi sve zataškali. Nije se za čuditi, što joj je nedavno reisu-l-ulema (1993 - 2012) dr. Mustafa Cerić u telefonsko m razgovoru poručio: - Nano, nemoj da umreš dok ovo ne završimo!

Hala Gospodaru Svjetova koji je nani Fati dao vijeka da doživi uklanjanje inat crkve iz porodične avlije. Napokon, današnja izjava nane Fate Orlović, govori govori o njoj kao čovjeku, da se ona ne raduje rušenju crkve kao vjeroskog objekta, ali je logično da je zaštitila svoju privatnu imovinu:

- "Da sjednem ondje da popijem kahvu, da nas ne ganjaju i ne tuku po našoj avliji, nek i njima dođe kraj. Radili su nam što je najgore, a došao je kraj i njima.
Dvadeset godina sam iscrpljena, a danas mi je najgore. Nije mi drago, a u isto vrijeme i jest mi drago što je moja avlija oslobođena", kazala je nana Fata Orlović, koja jeste istinski heroj i heroina Bosne i Hercegovine, koja je svim bosnoljubima ojačala želju za svojom državom i domovinom.

Da podsjetimo, Šaćir-, suprug Nane Fate i još dvadesetak članova porodice ubijeni su u genocidu u Srebrenici 1995. godine. Time je dodatni razlog upornosti i pravna borba Nane Fate Orlović bila sasvim razumljiva što je četvrt stoljeća zahtjevala uklanjanje crkve iz njene avlije, sa njene imovine koja je bespravno uzurpirana.Sve javne ličnosti u Bosni i Hercegovini se trebaju ugledati u Nanu Fatu i njenu borbu za svoj toprak, time se na svakom pedlju zemlje boriti za državu Bosnu i Herceovinu, time za privatno i državno vlasništvo. Posebno se boriti za prava žrtava genocida.

Srbi kao narod, moraju ustati protiv zločinaca iz svoga naroda koji su odgovorni i presuđeni za genocid i druge ratne zločine. Svako veličanje ratnih zločinaca i zločina, sami na svoja leđa tvare kolektivnu odgovornost. Isto tako ne davati podršku kriminalacima iz svoga naroda, koji nacionalističkom retorikom nastoje održati sebe i svoje stranke na vlasti kako bi nastavili sa pljačkom države BiH ali i naroda. U manjem bh. entitetu, narod srpski, ali i Bošnjaci, Hrvati i ostali, svedeni su na najniži nivo, mnogi žive na rubu egzistencije, dok se enormono bogate političari u vrhu vlasti.

Treba imati u obzir da je Nana Fata vodila pravnu bitku protiv bespravno izgrađenog objekta na njenoj otetoj i uzurpiranoj zemlji. To što je sagrađen objekat crkve iza kojeg je stajala ratna politička vlast ali i crkveni vrh na čelu sa pedofilom i bivšim episkopom Vasilijem Kačavendom, to bi trebalo da zabrine čestite pravoslavce. Svi su znali u Bosni i okruženju, da će doći dan pravde i odnošenje crkve sa zemlje Orlovića. Postupci srpskih političara, sudstva i crkvenih vjerodostojnika koji su branili pljačku Orlovića imovine i bespravno izgrađene crkve, to upravo govori o njima.
Zato neka rušenje ili izmještanje samog objekta ili inat crkve bude opomena svima da se nikada i nikome ne smije dozvoliti da otima privatnu ali i državnu imovinu. Najzad ovo je opomena svim općinskim i državnim institucijama da ne smiju dozvoliti bespravne gradnje. Također je opomena vjerskim institucijama da ne dopuste, odnosno da pod svakoj osnovi spriječe izgradnju vjerskih objekata na opljačkanoj ili na bilo koji nelegalan način stečenoj zemlji / imovini.

Pravne institucije, Tužilaštvo i Sud, moraju brže reagirati! Najzad, četvrt stoljeća odvijanja procesa koji je vodila nana Fata, Tužilaštvo BiH i pravosudne institucije moraju provesti istragu i pokrenuti postupak protiv svih lica i kazniti ih koji su odugovlačili i otežavali cijeli ovaj proces, koji je financijski itekako koštao i oštetio budžetske kase institucija.

Ujedno prvosudne institucije u Bosni i Hercegovini trebaju se pozabaviti svim onim javnim ličnostima koji su nakon rušenja putem socijalnih mreža i medija uputili otvorene prijetnje Bošnjacima, prijeteći rušenjem džamija.

Podsjećamo da je tokom srpsko-crnogorske i hrvatske agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, prema službenim podacima Islamske zajednice u BiH 534 džamije sa munarom je potpuno uništila srpska vojska, dok je 80 džamija uništila hrvatska vojska. U ovom broju nisu uračnate tekije, mesdžidi, biblioteke, džematske kuće... čiji je broj 1148. Zar nakon genocida, urbicida, kulturocida, odnosno pokušaja potpunog zatiranja jednog naroda, kulture i nestanku države, još uvijek prijete retrogradne snage u vrhu vlasti čija politika svakim danom doživljava kolaps.Ostali prilozi:
» BLAJBURŠKO-RAVNOGORSKI “PAPCI”, KROJE NAM SUDBINU DOMOVINE!
Mr. Milan Jovičić | 05. December 2021 22:27
» INZKOV ZAKON NE ODNOSI SE SAMO NA ZABRANU NEGACIJE GENOCIDA, VEĆ I NA ZABRANU NEGACIJE HOLOKAUSTA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. December 2021 20:19
» GDJE JE OBRAZ ČOVIĆU I ŠAČICI NJEGOVIH HADEZEOVACA
Davor Krile, Slobodna Dalmacija | 02. December 2021 16:11
» BOŠNJACI - BORBA PROTIV GENOCIDA TRAJE
Mehmed Meša Delić | 01. December 2021 18:49
» HOLLYWOOD, BOLLYWOOD, BOSNNYLOOD
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. November 2021 14:58
» HOUSE OF ONE
Aziz Hurem | 30. November 2021 14:57
» DA LI SU NAM ZNANE ALLAHOVE / BOŽIJE PORUKE?
Mr. Milan Jovičić | 30. November 2021 14:56
» POTURI U SREDNJOVJEKOVNOM I OSMANSKOM PERIODU BOSNE
Ferid Ferko Šantić | 28. November 2021 15:24
» ILI HERCEG-BOSNA ILI INTERVENCIJA HRVATSKE!
Dženana Karup Druško | 23. November 2021 17:21
» VODIČ I CJENOVNIK LIJEČENJA U TURSKOJ
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 22. November 2021 02:19
» DODIK JE RUKAVICA MRAČNIH GENOCIDNIH SILA
Avdo Metjahić | 21. November 2021 19:26
» POSLJEDNJE ZBOGOM VELIKOM AKADEMIKU MUAMERU ZUKORLIĆU
Prof. dr. Ibro Skenderović | 18. November 2021 14:27
» VANJSKA POLITIKA KANADE PREMA DRUGIMA U SVIJETU
Lena Demirović | 17. November 2021 17:35
» MAŠTOVITE LAŽI LAMIJE BEGAGIĆ
Elmedina Muftić | 17. November 2021 16:59
» ŽRTVE VREMENA U KOME JE I DUVAR IMAO UŠI
Sead Zubanović | 15. November 2021 21:04
Ostali prilozi istog autora:
» SARAJEVSKA VIJEĆNICA
25. August 2020 15:10