Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

IZ BIH AMERIČKOM PREDSJEDNIKU UPUĆENA MOLBA ZA POMOĆ: NADAMO SE DA JE ISPRAVNO ŠTO SE UZDAMO U PODRŠKU SAD I EU
Autor: Hayat
Objavljeno: 25. April 2021. 00:04:13


Bez obzira kako beznačajno se činilo pitanje Bosne i Hercegovine u odnosu na ostala pitanja u svijetu, ono je zapravo od globalne važnosti, navodi se u pismu upućenom američkom predsjedniku Joe Bidenu, u kojem grupa bh. intelektualaca traži pomoć u rješavanju gorućih pitanja, a a kao prioritet vide EU i NATO.

Traže pomoć i podršku u naporima da se zemlju oslobodi političkog, kulturološkog i ekonomskog zastoja”, navodi se u pismu u kojem je navedno pet glavnih prepreka na putu ka demokratskoj budućnosti BiH kao i pet koraka koje bi zemlju vratile na taj put.

Konsocijacijski sistem, razvijen nakon Dejtonskog sporazuma, stvorio je tri jednopartijske etničke jedinice koje se međusobno jačaju na svim nivoima, što rezultira trgovinom uslugama.

Kako navode potpisnici pisma, ugledni bh. intelektuaci, i dalje je prisutna široka sredina građanskog patriotizma, ali on je neorganiziran, obeshrabren i neučinkovit.

Budućnost je u jednakosti

Većina građana bi, smatraju podržala građansku opciju ako bi vidjeli kako ona može nadvladati stečene interese etničkih kampova i podjele koje su oni učvrstili. Budućnost BiH je u jednokosti koja njeguje vjerske i druge različitosti. Prof. Žarko Papić jedan od potpisnika pisma gostujući nedavno u progrmu N1 upozorio je zašto konstitutivnost ne treba zaboraviti, ali i šta jača separatizam.

Politički aktivisti, ekonomisti, inžinjeri, istoričari, politolozi, fiolozofi, franjevci, potpisnici su pisma u kojem se navodi i zloupotreba Dejtonskog mirovnog sporazuma koju provode “politički establišmenti Srbije i Hrvatske koji pogoršavaju unutrašnje podjele i ohrabruju one snage koje priželjkuju raspad zemlje”.

U pismu se zbog toga traže pomoć i podršku predsjednika Sjedinjenih Američkih Država u jačanje suvereniteta BiH, izvana i iznutra, ali i u u priznavanju suvereniteta države BiH od strane Srbije i Hrvatske.

Nadamo se da je ispravno što se uzdamo u podršku SAD i EU, jer članstvo u NATO je najbolji način da smirimo brigu oko trenutnog naoružavanja u Srbiji i Hrvatskoj i mahanja oružjem, podvlači se u pismu i navode koraci koji bi zemlju vratili na ispravan put.

Općeniti stavovi

Od sveobuhvatne reforme administrativnih i zakonskih procedura na svim nivoima, do smislene vladavine prava.

Potpuno smo svjesni da su stavovi istaknuti u ovom pismu općeniti, ali također smatramo da je ovo značajan korak ka izgradnji konkretnijeg plana s praktičnim rješenjima koja uključuju postojeće prijedloge Europske unije za političke reforme”,navadeno je u pismu američkom predsjdniku, piše N1.

Pismo postpisuju: prof. Mile Babić, prof. Fikret Čaušević, politički aktivist Jakob Finci, prof. Rasim Gačanović, prof. Kadrija Hodžić, prof. Tatjana Konjić, prof. Rusmir Mahmutćehajić, prof. Ivo Marković, historičar Desmond Maurer, prof. Krsto Mijanović, prof. Žarko Papić i državni zastupnik Zdenko Vukić.Ostali prilozi:
» SAMANTHA POWER UPUTILA VIDEO PORUKU GRAĐANIMA BIH
Vijesti.ba | 20. January 2022 15:39
» U SREBRENICI JE UBIJENO 8.000 BOŠNJAKA
Bošnjaci.Net | 20. January 2022 14:48
» VUČIĆ - ERDOGAN O BIH I INTEGRITETU RS UNUTAR BIH
Vijesti.ba | 18. January 2022 18:02
» O DRŽAVNOJ IMOVINI NEMA ŠTA DA SE PREGOVARA!
Bošnjaci.Net | 17. January 2022 17:40
» VELIKA AKCIJA BOSANSKOHERCEGOVAČKE DIJASPORE U KANADI
Bošnjaci.Net | 17. January 2022 12:49
Ostali prilozi istog autora: