Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Cijena moralne mizerije bošnjačke inteligencije
ŽALOSNO, ALI TAKO JE!
Autor: Sead Zubanović
Objavljeno: 18. March 2021. 17:03:30
Trojica nesrba koji su, po mišljenju SANU-a, učinili više za velikosrpstvo nego svi srpski književnici skupa


SEAD ZUBANOVIĆ: Zavist, pakost, zloba i ego su razlog što Bošnjaci još zadugo, za razliku od komšija i susjeda, neće pronaći svoj put prema budućnosti. Kada se pojavi neko sa novim, osnovano argumentovanim promišljanjem o bilo kome ili čemu, što odudara od dotadašnjih stereotipa, u startu biva osporen. Tim umišljenim autoritetima uopšte nije važna eventualna kolektivna korist. Ako u tom novonastalom radu nije moguće naći nekih grešaka ili pukotina, onda „naši“ vajni akademici, intelektualci uz pomoć režimskih novinari, blate i na živo siciraju autora.
Bošnjaci koji nisu, ni do današnjeg dana, uspjeli prepoznati Petra II. Petrovića Njegoša, Ivu Andrića i Mehmeda Mešu Selimovića, sigurno je da ne poznaju svoju prošlost, ali što je još gore, ni svoju vjeru! Trojica nesrba koji su, po mišljenju SANU-a, učinili više za velikosrpstvo nego svi srpski književnici skupa, još uvijek uživaju veliki ugled čak i kod mnogih bošnjačkih akademika kao i samog vrha Islamske zajednice. Nažalost.

A, zašto je to tako? Razloga je mnogo, ali da pokušamo objasniti bar one najbitnije. U prošlom društvenom uređenju nedjela trojice pomenutih autora su obavezno bila zastupljena kroz cjelokupno školovanje, od početka do kraja. Njegoševe genocidne stihove patološke mržnje prema islamu i Bošnjacima koji su pripadali toj vjeri, a on ih naziva „poturicama“ i karakteriše „gorim“ i od samih Turaka, napamet su morali znati i učenici sarajevske medrese. Buduće hodže su recitovale, zbog ocjene, stihove u kojima se govori da „zemlja zaudara Mu'amedom“ i „odža“ riče na ravnom Cetinju. Poslije ovakvih rečenica kasnije je bilo puno lakše i profesorima i đacima prihvatiti da im Meša Selimović, u svom romanu, kaže da mujezin imena Salih Tabaković, dok uči ezan na Begovoj džamije, zavija sa munare kao pas! U ista ta promišljanja se uklapa i vajni nobelovac Ivo Andrić koji otvoreno napisa i zapisa da ga itirira ova sredina smrada, loja, „lenosti“ i pokvarenosti. O njegovoj patološkoj mržnji prema Bosni i Bošnjacima, tadašnjim muslimanima, suvišno je trošiti riječi. Zar nije dovoljni samo pročitati do u najsitnije morbidne detalje opisani, tačnije prepisani, događaj nabijanje na kolac bosanskog pravoslavca.

Mehmed Meša Selimović je za sebe rekao:
- „Potičem iz muslimanske porodice, po nacionalnosti sam Srbin. Pripadam srpskoj književnosti i naciji, a književno stvaralaštvo u Bosni i Hercegovini ne priznajem za poseban jezik i književnost.“

Zar nije šizofrenično da IZ u Srebrenici, svake godine, organizujući ukop šehida, angažuje glumce koji citiraju Mešu!

Dojučerašnji prvi čovjek Crne Gore sada daje prednost crnogorskom kralju Nikoli (pa iako je po zlu u rangu zločinca Karadžića), zbog njegovog, navodnog, kosmopolitizma, nad šovinistički nastrojenim Njegošem, a historičar Bošnjak iz Sarajeva poručuje, braneći Njegoša, da se o njemu mišljenje može donijeti posmatrajući ga iz različitih uglova. On sigurno nije našao ugao u kome se krvlju, odnosno klanjem, pokrštavaju poturice koje ne pristaju da se taj čin, prisilne promjene vjere, obavi vodom.

Kako objasniti dvoličnost najboljeg glumca ove države koji u privatnom razgovoru iznosi negativno, a pred televizijskim kamerama krajnje pozitivno mišljenje o romanima Ive Andrića i Meše Selimovića!?

Kako, isto tako, razumiti profesora FIN-a, pjesnika, kada u nastavcima piše tekstove o književnoj veličini Selimovića, a do juče, opet u privatnim razgovorima, osporavao je Mehmedovu iskrenost i dobronamjernost prema Bošnjacima!?

U svim državama svijeta je normalno da se nakon promjene društvenog uređenja, kritičkoj analizi izloži sve ono što je u prethodnoj državi predstavljalo veliku umjetničku vrijednost. Šta sada, recimo, Rusiji znači roman „Kako se kalio čelik“ Maksima Gorkog. Režimski umjetnici, posebno pisci, kao takvi bivaju i marginizolovani. Nije riječ o paljenju knjiga ili nečemu sličnom, nego argumentovanom mišljenju kompetentnih stručnih lica dostupnog javnosti.

Zavist, pakost, zloba i ego su razlog što Bošnjaci još zadugo, za razliku od komšija i susjeda, neće pronaći svoj put prema budućnosti. Kada se pojavi neko sa novim, osnovano argumentovanim promišljanjem o bilo kome ili čemu, što odudara od dotadašnjih stereotipa, u startu biva osporen. Tim umišljenim autoritetima uopšte nije važna eventualna kolektivna korist. Ako u tom novonastalom radu nije moguće naći nekih grešaka ili pukotina, onda „naši“ vajni akademici, intelektualci uz pomoć režimskih novinari, blate i na živo siciraju autora. Sve im je dozvoljeno po cijenu da diskfalikuju čovjeka koji promišlja svojom glavom i to još u opštem interesu. Tu je najinteresantnije, jedinstvo intelektualne oligarhije. Tada nije važno ni vjersko, ni nacionalno, ni političko. Oni neće nikada i nikome, za svojih života, dozvoliti da „talasa“, jer su u pitanju njihova zvanja, katedre i funkcije. Iza svega se na kraju krije uvijek ono šejtansko, pojedinačno, zavišću motivirano, a nikada izgovoreno pitanje, zašto da neko drugi, a ne ja, bude taj koji će osvijetliti ono što do sada nije bilo prepoznato.

Cijenu moralne mizerije svoje inteligencije, bošnjački narod je plaćao i opet će, zbog takvih sitnih duša, krvavo platiti. Nažalost, ali tako je!Ostali prilozi:
» HUSEIN DŽAMBIĆ DŽAMBO - ŽIVOTNA PRIČA ISPISANA BOSNOM
Elmedina Muftić | 26. October 2021 21:33
» CAR SE SASVIM OGOLIO
Mr. Milan Jovičić | 26. October 2021 21:20
» ISPRAVKA KRIVOG NAVODA SRPSKOG PATRIJRAHA PORFIRIJA U PRIJEDORU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. October 2021 12:50
» SJAJ I BIJEDA VUČIĆ-DODIKOVE POZORIŠNE PREDSTAVE U BEOGRADU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. October 2021 13:51
» TABU TEMA
Omer Šarkić | 24. October 2021 17:14
» SRBIJA IZMEĐU ISTOKA I ZAPADA
Lena Demirović | 23. October 2021 02:21
» BOSNO NAŠA PONOSNA I PRKOSNA
Mr. Milan Jovičić | 20. October 2021 20:39
» JURIŠ U PROŠLOST
Mesud A. Ramić | 12. October 2021 14:48
» POLICIJU VRAĆAJU NA PARTIJSKA I NEDEMOKRATSKA PODEŠAVANJA
Mr. Aleksandar Saša Zeković | 12. October 2021 14:35
» ZAŠTO I KAKO JE UBIJEN BOŠNJAK MEHMEDALIJA MAK DIZDAR
Sead Zubanović | 12. October 2021 14:27
» VIŠE VJEROVATI: OČIMA ILI UŠIMA?
Aziz Hurem | 11. October 2021 13:10
» MUANIS I NJEGOŠ
Šemso Agović | 09. October 2021 01:48
» NE DOZVOLIMO DA NAS DIJELE U GRAĐANSKOJ BOSNI I HERCEGOVINI!
Mr. Milan Jovičić | 08. October 2021 17:48
» BOSNA I ČEČENIJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 06. October 2021 14:04
» USTANI, ŠAMPIONE!
Said Šteta | 01. October 2021 15:17
» LJUDSKI TALOG
Avdo Metjahić | 28. September 2021 17:41
Ostali prilozi istog autora:
» GRANICE SRBIJE ISCRTAVA MUZIKA
08. September 2021 13:31
» STID ME TUĐE SRAMOTE
05. May 2021 19:10
» DA TE NIJE BILO, ALIJA
15. October 2020 16:59
» MEŠA, MEŠIZAM I MEŠISTI
08. August 2020 03:31
» DOMOVINO, TI SI KAO ZDRAVLJE
22. April 2020 02:15
» ETNIČKA SAMOMRŽNJA BOŠNJAKA
31. December 2019 14:08