Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U BIŠĆANIMA KOD PRIJEDORA NA AHIRET PRESELILA HASNIJA KADIRIĆ, MAJKA ČETIRI ŠEHIDA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 27. February 2021. 12:02:32


Danas u Bišćanima kod Prijedora u 84. godini života na ahiret je preselila Hasnija Kadirić (1937 - 2021), majka kojoj su srpski zločinci u genocidu u prijedorskom kraju u vremenu srpsko-crnogorske agresije ubili četiri sina Ferida (1974), Edina (1971), Samira (1968) i Emira (1967).

Na čuvenom prijedorskom Brdu, ratne 1992., 20. jula, majci Hasniji sa kućnog praga, bez ijednog povoda ili razloga, srpski zlikovci – komšije, odveli su trojicu sinova: Ferida, Samira i Emira, dok 22. jula sina Edina.

Svjedočila je majka Hasnija: – Gledala sam kako ih komšije iz kuće odvode. Prvo najmlađeg Ferida, ni 18 još nije napunio… Posljednjeg sam Emira pogledom ispratila.
Kao i sve projedorske žrtve genocida, odvedeni, zlostavljani, prebijani, ubijeni... Ostatke sa namjerom prikrivanja zločina, sakrili su u masovnim grobnicama.

Čuveno prijedorsko Brdo je potpuno etnički očišćeno od svih Bošnjaka, njihova imovina popljačkana, kuće sve do jedne do temelja porušene.

I nakon genocida i etničkog čišćenja povratak na svoj toprak.

Na temeljima porušene kuće vratila se majka Hasnija sa dvojicom svojih preživjelih sinova, Ismetom i Mirsadom, gdje su sagradili kuću na temelju gdje sin Emir planirao graditi svoj dom.
Živjeli su teško sa nekom minimalnom penzijom i dva sina što bi po nadnicama zaradili. Ali nisu dali svoj ponos.

Majka Hasnija živjela je tiho i u dubokom bolu za svojim nevinim ubijenim sinovima. Nakon svega tješila se bar sa jednom željom, da kosti svojih sinova pronađe, da zna gdje su im mezari i da im može dovu proučiti.

Prema podacima koje smo dobili, Edin i Samir su ekshumirani u masovnoj grobnici Redak, dok u Hambarinama pronađeni su ostaci od Edina. Nažalost, majka Hasnija nije doživjela da se pronađu ostaci njenog najmlađeg sina Ferida.

Molimo Allah dž.š. da majci Hasniji podari Džennet i da je spoji sa njenim sinovima – šehidima, ostalima u porodici veliki sabur. Amin!

Inna Lillahi Ve Inna Ilejhi Radzi'uun.
Svi smo Allahovi i svi se Njemu vraćamo!


Gospodaru Svevišnji, kazni srpske ratne zločince najstrožijom kaznom, zatri njihove tragove postojanja, kao i njihovih porodica, i svih onih koji veličaju ratne zločince, negatore genocida, logora smrti i svih oblika ratnih zločina. Amin!

Da se podsjetimo, prema popisu 1991., u Prijedoru je živjelo 49.000 Bošnjaka, dok statistike istraživača genocida ukazuju da je krajem 1995., u Prijedoru ostalo svega 375 lica bošnjačke nacionalnosti.

Godine 1992., 31.000 građana nesrpske nacionalonsoti su prošli kroz zloglasne logore smrti Omarska, Trnopolje i Keraterm, dok je 55.000 protjeranih Prijedorčana, Bošnjaka i Hrvata. Prema podacima istraživača, 3.176 žrtava genocida je mahom bošnjačke nacionalnosti, od ovog broja je 102 djece i 256 žena.

Ostaci ubijenih su pronalaženi na 465 lokacija, dok je najveća masovna grobnica u BiH, Tomašica.

Ovo svjedoči u ukazuje da je Projedor grad zloglasnih srpskih logora, Prijedor je grad patnje i smrti, Projedorska regija je regija genocida.Ostali prilozi:
» POSLJEDNJI POZDRAV GENERALU DIVJAKU
B.net | 10. April 2021 14:36
» RAMAZANSKI PAKETIĆI ZA DJECU U SREBRENICI I BRATUNCU
Anadolu Agency (AA) | 09. April 2021 14:07
» KRIVOKAPIĆU, NEMOJTE DA PRIJETITE SA POZICIJE MOĆI
Bošnjaci.Net | 08. April 2021 15:45
» BENJAMINA KARIĆ IZABRANA ZA GRADONAČELNICU SARAJEVA
Anadolu Agency (AA) | 08. April 2021 12:54
Ostali prilozi istog autora: