Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

MOSTARSKA IZBORNA CIRKUSIJADA!
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 16. February 2021. 14:02:51
Piše: Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, bosanski Srbin!
U ovome mostarskom slučaju, šta reći drugo za „Njihovu stranku“ od tzv. „Naše stranke“ ni trunke koristi i želja, desne je pozicije već odavno poznato, a da li namjerno ili iz neznaja uvukli su i svoje nacionalističke krtice u nju, za „dobrobit“ Mostara i njegovih vjernih glasača.
Njihova članica iz „ustaškog“ je kraja tzv. Širokog Brijega, sa kojom se ponose i njihovi predsjednici i potpredsjednici, Peđa i Irma, tragovi izdajnički im se zatrli, a njihovi se glasači opametili za neka bolja vremena.
Njen je glas i dobrodošao i novom gradonačelniku, ideološkom istomišljeniku i prijatelju.


Svjetla ove pozornice se gase, cirkusna predstava se završila, a „BH –BLOK“ SA SDP-om i „Njihovom strankom“ poput magaraca, bili su i ostali tvrdoglavi i glupi.
Uz izvinjenje i poštovanjem ovom životinjskom rodu, prepoznatom kao vrijednom i korisnom biću, koji cijeloga života vuče, tegli i nosi terete ljudskome rodu.
Magarac je hercegovačkom seljaku život značio, a ovaj postojani sa svojom skulpturom, kao zamisao i djelo uglednog i cijenjenog poljoprivrednog stručnjaka Mostara i Hercegovine, rah. Osmana Pirije, na glavnoj gradskoj tržnici, upravo i simbolizuje značaj i bogatstvo, sa mediteranskim proizvodima i obilatnom tržišnom ponudom za sve građane ovoga grada na Neretvi.

Bila su to nezaboravna vremena, kada je mostarska tržnica i bila preplavljena sa mandarinama, smokvama, trešnjama i drugim voćem i povrćem, sve do ruža i karanfila, koji su se gajili na ovim mostarskim plantažama i izvozili diljem zemelja Evrope.Danas se ovaj vrli i poštovani magarac, našao u službi jednoga izbornoga političkog bloka, tzv. „BH-bloka“ koji se upravo od svoga starta i cjelovite izborne kampanje ponašao sa svojim glupim i tvrdoglavim principima, ovoga tržišnoga simbola i mostarskog magarca.Akteri ili klovnovi ove cjelovite cirkusne predstave u Mostaru, upravo su i pokazali svu svoju „raskošnu“ i dobroćudnu darovitost, prema svome glasačkom tijelu, zanemarujući zahtjeve i potrebe promjena životnoga ambijenta i slobode disanja, poput Kočićeveg „Jazavca“ nagoneći vodu na mlinove nacionalističkih protivnika iz HDZ-a i krajnjih dobitnika ovih izbora.

Lijepo ih je i prikazati u njihovom zajedničkom društvu, tzv. „ljevaka“ SDP-ovaca i „Njihove stranke“ koji su tako udaljeni od lijeve i patriotske orijentacije i potreba ovih građana i naroda, jedine nam domovine Bosne i Hercegovine i grada stradalnika „slučajnog“ Mostara.
Sagledavajući višegodišnju realnost i njihovo ponašanje, nameće se nužno pitanje a zašto bi se ovi, isključivo iz sarajevskih centrala , drugačije i ponašali, kada su uspjeli okupirati i prisvojiti svu logistiku bivšeg SKJ, a sadašnji njihovi čelnici, već godinama ne napuštaju svoje, razno- razne fotelje parlamentaraca i drugih institucija u vlasti.

Tako je, primjera radi njihov čelnik Nermin Nikšić, kao premijer bivše federalne vlade, tako ravnodušno i nonšalantno rasturiuo i firmu Aluminij, protjeravši radnike srpske nacionalnosti, da bi svojim Bošnjacima dodjelio po mizernih sedam dionica, ali je zato jaranima iz HDZ-a, Miji Brajkoviću i Ivi Bradvici i njihovim hrvatima, dodjelio obilate iznose dionica.

Dakle, sve je ovo bilo u duhu njihovog slogana „borbe za državu i čovjeka“ i njihovim kvazi socijaldemokratskih principa i njihove „mutnoetičnosti“.

Kao mentori iz centrala, tako su se ponašali i u ovim izbornim aktivnostima za grad Mostar, a mlađanim i poslušnim i Armanu Zalihuću i Irmi Baraliji i nije puno zamjeriti, u ispunjavanju njihovih mentorskih želja i zahtjeva?

Kako piše ugledni mostarski novinar Faruk Kajtaz:
„Evo šta sam ja prije nekih sedam, osam dana napisao na svom blogu: Politika jeste dobrim dijelom pragmatika, ali ukoliko polaziš sa pozicija moralnih ubjeđenja i dociranja, te želiš da te neko kao takvog „prepozna“, onda sigurno nećeš pokeraški blefirati i javnosti slati čudne i zbunjujuće signale.

Letvica očekivanja je podignuta jako visoko, onako na prvu, umjesto da se polako i sistematično gradila pozicija kroz pregovore sa potencijalnim partnerima. To i jeste sama srž politike kao zanata i umijeća vladanja.

Ali ne, Baralija i Zalihić su praktički učinili sve da otjeraju potencijalne partnere, odbijajući čak i vrlo atraktivne ponude, koje bi svaki iskusniji političar prihvatio i onda polako u pregovorima „izmuzao“, još poneku koncesiju za sebe i svoju opciju. Tako to funkcioniše u politici i višestranačju, naime.

Postavili su se u poziciju „moralnih vertikala“, koje je trebalo „prepoznati“, iako suštini i realno gledajući nisu ponudili ništa konkretno i politički prepoznatljivo. Kritika bez sadržaja ima kratkoričan utjecaj, koji vrlo brzo ispari, ako sve ostane samo na frazama.
I onda naravno slijedi, a šta drugo nego, povratak u stvarnost. Hladan tuš… Kada kola krenu nizbrdo, onda krenu i sumnje i teška pitanja. /završen citat/

U ovome mostarskom slučaju, šta reći drugo za „Njihovu stranku“ od tzv. „Naše stranke“ ni trunke koristi i želja, desne je pozicije već odavno poznato, a da li namjerno ili iz neznaja uvukli su i svoje nacionalističke krtice u nju, za „dobrobit“ Mostara i njegovih vjernih glasača.
Njihova članica iz „ustaškog“ je kraja tzv. Širokog Brijega, sa kojom se ponose i njihovi predsjednici i potpredsjednici, Peđa i Irma, tragovi izdajnički im se zatrli, a njihovi se glasači opametili za neka bolja vremena.
Njen je glas i dobrodošao i novom gradonačelniku, ideološkom istomišljeniku i prijatelju.

Boška Čavar i prika Mario Kordić i nedorasla Irma Baralija


Izborom novoga gradonačelnika grada Mostara, iz redova nacionalističkih i potomaka Blajburških žrtva ustaškoga režima, ostavlja nam u gradu slične „čizme“ sa uglancanom površinom.
Šta je to novo i bolje, što nam ideologija agresora i višegodišnjeg uzurpatora i diskriminatora od strane HDZ-a i njihovih kadrova može ponuditi, za neki bolji Mostar i zajednički suživot.
Što bi govorili naši stari: „Koga su zmije ujedale i guštera se plaše“.
U ovim prilikama i mostarskim okolnostima i jaran, guslar iz Laktaša, priskočio je u pomoć svome istomišljeniku sa sličnom osvajačkom i genocidnom ideologijom, dvije „bratimljene“ stranke SNSD i HDZ, te je naložio nsvome „dodikovcu“ tzv. doktoru da da svoj glas za novog gradonačelnika iz njihovih redova.
Svoja saznanja i impresije o dotičnim velikosrpskim kadrovima i njihovom ponašanju u ovome gradu, tako ću rado prepustiti u ocjenama jaranu i prijatelju, mome sunarodnjaku, velikom čovjeku i patriotu, gospodinu Sergiju Šotriću, koji se upravo i oglasio na portalu „Vijesti.ba“:
„SRBI, OSTAJTE STO DALJE OD HDZ-a, AKO ŽELITE OSTATI OVDJE.
Velibor Milivojević, doktor iz Nevesinja i nosilac liste “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar”, na prvoj sjednici GV Mostara nije "OSTAO ovdje", nego je OTIŠAO HDZ-u. To sam ja, kao potomak "nelegitimnih i neautentičnih" mostarskih Srba, kojima je Mostar i Bosna i Hercegovina uvijek bila na 1. mjestu, znao i prije izbora. Ratni zločinac Radovan Karadžić, još je 1992. sa Matom Bobanom (UZP) kumovao iseljavanju Srba iz Mostara, a HDZ je i danas zaslužan, da Srbi nisu konstitutivan narod u HNK.
Podaničko ponašanje, po nalozima Banja Luke, nisu u interesu grada Mostara, njegovih građana, a shodno tome ni građana srpske nacionalnosti.
Budućnost mostarskih Srba je u savezu/zajedništvu sa bosanskohercegovačkim državotvornim snagama (Bošnjacima, Hrvatima i ostalima), a ne u naručenim (plaćenim) savezom sa "Hrvatskom DODIKOVOM Zajednicom (HDZ).
Što se mene tiče, ja sam tzv. legitimnim Srbima uvijek govorio: "ostajte što dalje od HDZ-a, ako želite ostati ovdje - u Mostaru, u državi Bosni i Hercegovini". /završen citat Sergio Šotrić, 06.02.21 /
Naravoučenije i poruke građanima i narodu grada Mostara, do nove scene i svjetla pozornice za sljedeću priliku, mijenjati svoje memorijske čipove i pamet u glavu.
Poruka novoizabranom predsjedniku Gradskog vijeća, gospodinu Salemu Mariću, više razumijevanja, saradnje i tolerancije sa svim drugim opozicionim strankama u gradu, kako bi se otklonio i nerazumni animozitet, antagonizam i netolerncija prema stranci SDA, njegovoj ideologiji i ponašanju u gradu i Federaciji, kada su u pitanju i odnosi i saradnja sa kadrovima HDZ-a i njihovo ne transparentno mdogovaranje.
Nužno je temeljito i veoma realno i razumno pristupiti analizi ovih odnosa u predizbornom periodu i svim dešavanjima u toku izbora u gradu, kao i posljednjih istupa na sjednicama Gradskog vijeća. SRETNO!Ostali prilozi:
» SRBIJA IZMEĐU ISTOKA I ZAPADA
Lena Demirović | 23. October 2021 02:21
» BOSNO NAŠA PONOSNA I PRKOSNA
Mr. Milan Jovičić | 20. October 2021 20:39
» SRPSKI PATRIJARH PORFIRIJE U SARAJEVU: EVANĐEOSKI VJESNIK ILI JAHAČ APOKALIPSE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. October 2021 16:41
» DRUGA RUNDA PONORA VELIKOSRPKE POLITIKE NA BALKANU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. October 2021 15:16
» NACIONALIZAM NAS TIHO UBIJA, ŠTO JE ZA NAS SRAMOTNO?
Mr. Milan Jovičić | 17. October 2021 15:05
» JURIŠ U PROŠLOST
Mesud A. Ramić | 12. October 2021 14:48
» POLICIJU VRAĆAJU NA PARTIJSKA I NEDEMOKRATSKA PODEŠAVANJA
Mr. Aleksandar Saša Zeković | 12. October 2021 14:35
» ZAŠTO I KAKO JE UBIJEN BOŠNJAK MEHMEDALIJA MAK DIZDAR
Sead Zubanović | 12. October 2021 14:27
» VIŠE VJEROVATI: OČIMA ILI UŠIMA?
Aziz Hurem | 11. October 2021 13:10
» MUANIS I NJEGOŠ
Šemso Agović | 09. October 2021 01:48
» NE DOZVOLIMO DA NAS DIJELE U GRAĐANSKOJ BOSNI I HERCEGOVINI!
Mr. Milan Jovičić | 08. October 2021 17:48
» BOSNA I ČEČENIJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 06. October 2021 14:04
» USTANI, ŠAMPIONE!
Said Šteta | 01. October 2021 15:17
» LJUDSKI TALOG
Avdo Metjahić | 28. September 2021 17:41
» DAN BOŠNJAKA, POSVETITI SE OČUVANJU IDENTITETA
Božidar Proročić | 27. September 2021 13:36
Ostali prilozi istog autora:
» BOSNO NAŠA PONOSNA I PRKOSNA
20. October 2021 20:39
» DA LI JE ALUMINIJ, ZAISTA ZAMRO?
06. September 2021 15:33