Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

ISLAMSKA ZAJEDNICA BOŠNJAKA HOLANDIJE DODIJELILA 27 STIPENDIJA
Autor: MINA
Objavljeno: 12. January 2021. 15:01:24


Islamska zajednica (IZ) Bošnjaka Holandije danas je u Sarajevu na prigodnoj svečanosti uručila 27 stipendija učenicima i studentima u Bosni i Hercegovini i Sandžaku, ukupne vrijednosti od 9150 eura.

- Ove godine smo uprkos teškoj situaciji u svijetu uzrokovanoj pandemijom korona virusa obezbijedili za jednu petinu sredstava više u odnosu na prošlu godinu - kazao je predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka Holandije Samir Mušija, podsjećajući da je ovo 17. godina zaredom kako dodijeljujU ove stipendije.

Pojedinačna stipendija za učenike iznosi 250, a za studente 400 eura.
- Mi također dajemo stipendije i u našem Mešihatu u Novom Pazaru, u Sandžaku. Sve ovo je potvrda našeg zajedništva, našeg imana, zajedničke institucije koja se bori da i u ovim teškim trenucima kada je cijela zemaljska kugla u krizi, ne gubimo vjeru, snagu i nadu, - poručio je Mušija.On je posebno zahvalio svim džematima sa područja Holandije koji su dali svoj doprinos ovoj akciji, kao i svim pojedincima koji su na bilo koji način pomogli da ova dodijela bude uspješno realizirana.
Šef Odjela za džemat i imamet Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) Mensur ef. Pašalić istakao je ovom prilikom da možemo biti sretni što imamo odgovorne, plemenite i čestite Bošnjake u dijaspori koji ne žele ostaviti Bosnu i Hercegovinu zaboravljenom.

- Oni vode brigu o našem mladom naraštaju koji je trenutno u stanju potrebne brige tokom svoga fakultetskog ili srednjoškolskog obrazovanja. Sretan sam da surađujem sa njima već pet godina i da imamo tako plemenite naše Bošnjake u Njemačkoj kroz fond "Gazi Husrev-beg", u Americi kroz fond "Ljiljan", u Holandiji kroz fond "Selamet", kao i Islamsku zajednicu Bošnjaka u Norveškoj koja tradicionalno preko 20 godina učestvuje u ovim projektima. Nevjerovatne su emocije ovih ljudi kada im se jave djeca koja su dobijala ove stipendije da im zahvale ili kada im saopšte da su završili fakultet i na taj način opravdali njihovo povjerenje, - istakao je ef. Pašalić.Dodao je kako smo mi jedinstvena Islamska zajednica koju predvodi reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović i da će svi zajedno nastaviti raditi na njenom jačanju kako bi omladina sutra kroz svoje djelovanje razvijala državu BiH.

Dobitnica stipendije Amina Velagić, studentica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, iskazala je veliko zadovoljstvo što je dobila ovu stipendiju.

- Ova stipendija najviše olakšava troškove mojoj prodici, s obzirom na to da moja porodica broji šest članova od kojih otac finansira sva četiri člana, moja dva brata i moju sestru - kazala je Velagić, zahvaljujući svim dobrim ljudima i Islamskoj zajednici Bošnjaka Holandije koja kroz ove projekte olakšava obrazovanje brojnim učenicima i studentima koji će sutra biti stabilna budućnost naše zemlje i zajednice.
Ostali prilozi:
» I VATROGASCI OBILJEŽILI DAN NEZAVISNSTI BIH
Eset Muračević | 01. March 2021 17:42
» KULTNI VIDIKOVAC: SARAJEVU SE VARTIO JOŠ JEDAN SIMBOL
Bošnjaci.Net | 01. March 2021 15:49
» MNOGI ZVANIČNICI ČESTITALI GRAĐANIMA DAN NEZAVISNOSTI BIH
Anadolu Agency (AA) | 28. February 2021 18:48
Ostali prilozi istog autora: