Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

TURSKA FONDACIJA DIYANET U 80 DRžAVA PODIJELILA BLIZU MILION KUR’ANA
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 05. January 2021. 14:01:06
Foto: Turska fondacija Diyanet (TDV) - Anadolu Agency


Turska fondacija Diyanet (TDV) je u saradnji sa Upravom za vjerske poslove te zemlje, a u okviru projekta “Neka Kur’an bude moj poklon“, u 80 država širom svijeta podijelila ukupno 977.101 Kur’an, javlja Anadolu Agency (AA).

Dopredsjednik Upravnog odbora TDV-a Ihsan Acik izjavio je kako je riječ o projektu koji se realizira od 2015. godine s ciljem da se svevremenska i univerzalna poruka Kur’ana proširi u svijetu i podstakne na čitanje, shvatanje i izučavanje njegovih vrijednosti.

On je kazao da će projekt biti nastavljen i da će i dalje Kur’an biti štampan na različitim jezicima.

“Protekle godine smo dobili donaciju 192.039 Kur’ana. Uglavnom smo ih poklanjali muslimanskim zajednicama. Štampali smo ih na osam jezika, uključujući dva dijalekta armenskog, portugalski, rumunski, tatarski, mongolski, malajski i mauritanski“, kazao je Acik i dodao kako su Kur’ani dijeljeni vjerskim zajednicama, bibliotekama i pojedincima u Argentini, Čadu, Siriji, Gani, Gruziji, Rusiji, Ukrajini, Portugalu i drugim zemljama.

Kur’ani su u okviru projekta distribuirani i zatvorima, bolnicama, studentskim domovima, školama i drugim ustanovama u Turskoj.

“Želimo da ljudi dobiju Kur’an, ali i da imaju priliku da na vlastitom jeziku razumiju njegove poruke i sadržaj“, kazao je Acik.

Ističući kako je u okviru projekta koji je započet prije šest godina prikupljen 1. 519.471 Kur’an, Acik je saopćio da Turska fondacija Diyanet nastavlja humanitarne projekte za najugroženije zajednice širom svijeta, a da je i posjela Kur’ana važna sa duhovnog aspekta.

Acik je također naglasio daje objava Kur’ana počela poruko “Uči“ te je dodao da je riječ o svetoj knjizi koja je ujedno i knjiga ideja, zahvalnosti i pokornosti Gospodaru.

“Dosad smo na 20 jezika odštampali i podijelili ukupno 977.101 Kur’an i to 331.841 u Turskoj i 645.260 u inozemstvu. Projekt se realizira u ukupno 80 država“, kazao je Acik.

Ističući kako će projekt trajati sve dok ne ostane niti jedna muslimanska kuća u kojoj nema Kur’an, Acik je kazao da građani i drugi zainteresirani mogu donacijama učestvovati u tom plemenitom projektu, a da više informacija o tome mogu naći na internet stranici TDV-a.Ostali prilozi:
» MEDIĆ: NIKO RAZUMAN NE MOŽE NEGIRATI ZLOČIN
Preporod | 25. February 2021 13:20
» BEGIĆ: SREBRENICU TREBA PROGLASITI DISTRIKTOM
Anadolu Agency (AA) | 25. February 2021 13:09
» NEDŽIB ŠAĆIRBEGOVIĆ PRESELIO NA AHIRET
politicki.ba | 24. February 2021 13:20
» NANA FATA ORLOVIĆ NEGATIVNA NA KORONAVIRUS
Almasa Hadžić, politicki.ba | 23. February 2021 16:59
Ostali prilozi istog autora: