Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Susret Radne grupe Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca
RAZMATRANO O POLOŽAJU OSTVARIVANJA TEMELJNIH ELEMENATA NACIONALNOG IDENTITETA BOŠNJAKA, SIMBOLIMA, BOSANSKOM JEZIKU, HISTORIJI...
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 31. October 2020. 12:10:32


U prostorijama Vijeća održan je susret Radne grupe Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca u sastavu prof. dr. Enver Imamović, prof. dr. Enes Pelidija, prof. dr. Smail Čekić, prof. dr. Dževad Jahić, prof. dr. Hasan Muratović (putem skypa), prof. dr. Muriz Spahić i mr. sc. Emir Zlatar te razmatrala informativno-analitički materijal o položaju ostvarivanja temeljnih elemenata nacionalnog identiteta Bošnjaka, ne samo u Bosni i Hercegovini već i u svim zemljama gdje Bošnjaci imaju status nacionalne manjine: simbolima (grb i zastava), bosanskom jeziku i književnosti, historiji, geografiji, umjetnosti.

Radna grupa usaglasila je nacrt teksta dokumenta o simbolima Bošnjaka (grbu i zastavi) koji će se razmatrati na sjednici Ureda za koordinaciju bošnjačkih nacionalnih vijeća, u kojem pored VKBI participiraju Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji, Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, Bošnjačko nacionalno vijeće Sjeverne Makedonije, Koordinacija bošnjačkih županijiskih vijeće R Hrvatske i predstavnici Bošnjaka u Konsultativnom vijeću zajednica pri kabinetu predsjednika Kosova. Sjednica Ureda održaće se u prvoj polovini mjeseca novembra ove godine.

Radna grupa smatra da je potrebno raditi na uspostavi zajdničke ustanove (organizacije) o temeljnim elementima nacionalnog identiteta Bošnjaka (Matica) koja bi imala javne ovlasti u pogledu definiranja bosanskog jezika, književnosti, obrazovanja, historije, geografije, umjetnosti, svakako uvažavajući činjenicu da ova pitanja moraju biti u skladu sa pozitivnim zaknskim propisima. Modeli u susjednim državama o pravnom statusu i načinu uspostave matičnih narodnih ustanova biće predmet analiza u cilju definiranja ovih pitanja.

Zaključeno je da institucije RS krše temeljna ljudska prava Bošnjacima u Republici Srpskoj ne dozvoljavajući bošnjačkoj djeci da izučavaju svoj maternji - bosanski jezik. Ovaj anticivilizaciski čin, kojime se brani jednom narodu da izučava i koristi svoj maternji jezik nije zabilježen u modernoj povjesti svijeta. U narednom periodu predstavnici Vijeća će dostaviti IX tomova enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika svim ustanovama u RS gdje se zabranjuje bosanski jezik, kako bi se i faktički negatori bosanskog jezika suočili sa postojanjem i bogatsvom bosanskog jezika.Ostali prilozi:
» INICIJATIVA "MOJA ADRESA: SREBRENICA" TRAŽIT ĆE OD CIK-A ISTRAGU
Anadolu Agency (AA) | 28. November 2020 15:30
» EDIN SMAJIĆ ZADRŽAO FUNKCIJU OPĆINSKOG NAČELNIKA
Eset Muračević | 28. November 2020 14:56
» AKCIJA PRIKUPLJANJA LEKTIRA ZA PODRUČNU ŠKOLU U POTOČARIMA
Anadolu Agency (AA) | 27. November 2020 13:18
» KANADSKE ČESTITKE BOSNI I HERCEGOVINI ZA DAN DRŽAVNOSTI
Bošnjaci.Net | 25. November 2020 14:40
Ostali prilozi istog autora: