Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

DOSLJEDNOST ILI KUKAVIČLUK
Autor: Meško Đurđević
Objavljeno: 21. October 2020. 22:10:14
Postavlja se pitanje da li je jednoglasna odluka GO produkt političke principijelnosti, podređenosti DPS-u ili pak kukavičluka rukovodstva BS?!


"Novoj vladi neće biti lako, ali moramo joj dati šansu!" - samo je jedna od niza optimističnih poruka predsjednika Bošnjačke stranke Rafeta Husovića nakon sastanka sa mandatarom nove vlade Zdravkom Krivokapićem i ponude koju su dobili da participiraju u novoj Vladi Crne Gore. Moram priznati da su me na kratko obmanuli, pomislih - Bošnjačka stranka je politički sazrela i prihvatila izazov da se u novonastalim okolnostima bori za programske ciljeve koje toliko promoviše.

Nažalost, glavni odbor BS-a je samo dva dana nakon tih izjava Husovića rezoluntno odbio ponudu i odabrao pasivnost u narednom četvorogodišnjem periodu uz već uobičajeni BS politički folklor, red nacionalnog pa red državnog patriotizma a između samokrunisanje u doživotnog, počasnog, jedinog, autentičnog...

Bilo kako bilo, postavlja se pitanje da li je jednoglasna odluka GO produkt političke principijelnosti, podređenosti DPS-u ili pak kukavičluk rukovodstva BS?!

Jedno je sigurno, rukovodstvo BS-a je svjesno da iz opozicionih klupa apsolutno ne mogu da utiču na političke procese i da samoinicijativno isključenje iz tih procesa ostavlja više prostora onima za koje tvrde (a jednim dijelom su u pravu) da rade na štetu Bošnjaka i države Crne Gore. Ako su politički principi BS-a borba za ravnopravnost Bošnjaka i građansko društvo, kako se za te principe boriti iz opozicionih klupa? Takav pristup je pogrešan i to je kristalno jasno. Kada “autentični” predstavnik ostavi svoj narod van izvršne vlasti, opravdanja koja smo čuli i koja slušamo nakon sjednice GO BS-a postaju smiješna. Da zaključim, principi i programski ciljevi BS nisu presudan faktor odbijanja učešća u novoj vladi. Šta onda jeste ili jesu razlozi izbacivanja Bošnjaka iz političkih procesa u CG?

Politički kukavičluk ili
smišljeni potez odlazećeg režima

Godinama unazad, a naročito u posljednjoj godini, Bošnjaci u Crnoj Gori svjedoče čestim izlivima antibošnjačke i antiislamske paranoje u Skupštini Crne Gore kao i društvu u cjelini. Katkad su te paranoje izgledale toliko mučne da su stvarale gađenje kako prema vinovnicima tako i prema uvoštenim predstavnicima Bošnjaka koji onako smušeno, zbunjeno, uplašeno pa i nezaintresovano ili ne reaguju nikako na prijetnje i uvrede ili reaguju na način da je bilo bolje da su ćutali. Slična je stvar i u pogledu političkih duela rukovodstva Bošnjačke Stranke sa novinarima.

Da li se u tom kukavičluku krije odluka rukovodstva BS da ne participira u novoj vladi ili bolje rečeno u vladi u kojoj nema dugogodišnjih intresnih partnera DPS. Sa DPS je bilo lako, šuti radi šta ti se kaže i mirna Bosna. Dobiješ stan, imaš dobru platu, ne odgovaraš ni za šta ali se i ne pitaš nizašta. Dugogodišnja razrađena šema izrodila je idealne okolnosti i uslove za ukorjenjivanje kukavičluka. Nova većina na crnogorskoj političkoj sceni najavljuju odgovornost i rad a ja tom cilju garantujem konstantnu borbu. Za BS idealne okolonosti i uslovi da se malo odmori i isključi iz novonastalih okolnosti.

A narod kojeg predstavljaju? Ma neka i njega na stand by režimu. Svakako ne može ništa izgubiti jer ništa nije ni imao.
Ili ipak može?
Sada već odlazeći režim Mila Đukanovića, dugogodišnji mentor Bošnjačke stranke, od svog dolaska na vlast ranih ‘90-ih radio je sve da eliminiše Bošnjake iz Crne Gore. U svakom pogledu, fizički, politički, intelektualno, kulturno, ekonomski, vjerski... Bukvalno u svakom pogledu i na svakom mjestu. Nakon ratnih ‘90-tih i eliminacije SDA kao političkog predstavnika Bošnjaka, režim Đukanovića je i u nezavisnoj Crnoj Gori pokušavao uraditi istu stvar. Istina, SDA je eliminisana fizičkim i pravnim terorom dok proces eliminacije Bošnjačke stranke pokušava završiti perfidnim pristupom tihe okupacije. Treba li podsjećati da je nedugo nakon formiranja BS-a režim otpočeo proces njenog uništenja a preko tog procesa i finalizaciju eliminacije Bošnjaka u Crnoj Gori kao iole ozbiljnog demografsko-političkog faktora. Bošnjacima su deklarativno data sva prava dok su im suštinski oduzeta sva prava. Nacionalno su svedeni na “manjinski” narod iako to suštinski nisu ni po broju ni po rasprostranjenosti u CG. Nametnuto im je statističko rasulo u šest kolona dok se deklarativno glorifikuju kao “presudan faktor nezavisnosti”. Nametnuta im je tiha okupacija Islamske zajednice dok se deklarativno hvali sa dobrim odnosima sa Sarajevom. Deklarativno se priznaje genocid u Srebrenici dok se suštinski zataškavaju zločini nad Bošnjacima u Crnoj Gori i sistemski hrani četništvo. Deklarativno se ubaci i po 5-6 ministara u vladu dok se u njihovom mandatu ekonomskim pritiskom protjera 20% od ukupnog broja Bošnjaka.
I tako dalje i tako dalje.
Pritisak i uticaj DPS-a na Bošnjačku stranku je više nego očigledan. Od izjave Đukanovića odmah nakon proglašenja izbornih rezultata da on ima 40 poslanika (3 poslanika BS nije ni pitao hoće li ili neće sa njim u opoziciju) do unutar stranačkog mentorskog govora predsjednika BS-a na glavnom odboru a prije izjašnjavanja delegata. Jednostavno, Đukanović želi dovršiti marginalizaciju i eliminaciju Bošnjaka u Crnoj Gori. Narod koji je ekonomski osiromašen do prosjačkog štapa, pretvoren u hamalsku skupinu, sistemski se raseljava u pravcu Zapada, dok mu se nominalno daje, gle čuda, državotvorna uloga broj jedan - čuvara crnogorske suverenosti u borbi protiv najezde četnika koji Crnu Goru hoće porobiti i pripojiti Srbiji. Takva počasna uloga, locirana na partiji kojoj taj isti narod vjeruje sa nekih dvadeset procenata obezbjeđuje posebno počasno mjesto za vrh partije, što svakako ima svoju cijenu. Sve to upućuje na ključni razlog zašto je rukovodstvo BS-a primorano da donese odluku o povlačenju iz izvršne vlasti.

Očigledno je da je taj “partnerski” zagrljaj DPS-a jači od makar i pritajene volje pojedinih funkcionera i mnogih glasača BS-a da jedini mogući način borbe za prava i dostojanstvo svog naroda - izvršnu vlast izaberu kao apsolutno legitiman, pa makar se direktno suočili sa četnicima. Nisu Bošnjaci nikada imali problem stati na megdan bilo kome i ta činjenica boli dobar dio glasača BS-a iako ne treba gajiti iluzije da će vrh stranke u dogledno vrijeme promijeniti odluku. Centrala BS-a odavno nije u Rožajama već u Podgorici iako je mnogima bio čudan predizborni “doček” priređen Rafetu Husoviću u Rožajama.

Sada vidimo da ono “manje zlo”, koje nam se stalno sugeriše nije ništa drugo do obični kukavičluk dosadašnjih predstavnika Bošnjaka. I to bi bilo neko rješenje kada bi se gledalo režimskim parametrima baždarenim striktno za Bošnjake. Međutim, kada se osoba baždarena slobodom upita da li je stvarno kukavičluk manje zlo u odnosu na tridesetogodišnji proces, dobije se hitar odgovor - NE. Kukavičluk je veće zlo zato što ono nikad ne može da zaustavi pomenuti proces, i to do potpunog uništenja.

Bilo kako bilo, “autentični” predstavnici Bošnjaka svjesno izbacuju Bošnjake iz procesa odlučivanja u CG. To nisu principi bošnjačke politike ma kako se stranka zvala. Lojalnost DPS-u ili kukavičluk rukovodstva - ostavljam svakom pojedinačno da procjeni. Vjerovatno je istina na pola puta, tamo gdje su se isprepletali lojalnost i kukavičluk.

Alternativa

Bošnjačkoj stranci postoji alternativa već 5-6 godina i ako je BS najviše energije utrošila upravo na uništenju te alternative bošnjačke politike u CG. Stranka Pravde i Pomirenja (SPP) se već dokazala kao izuzetno hrabar i principijelan politički subjekt koga nisu uspjele slomiti ni brutalne laži ni montirane konstrukcije ali ni težina hrabrih poteza koje većina Bošnjaka nisu vidjeli, nisu shvatili ili nisu željeli da shvate. Promišljati i djelovati kroz prizmu zajednice, njenih izazova, interesa i strahova mogu samo ljudi koje zanima budućnost te zajednice. Kako bude vrijeme promicalo podrška SPP-u će jačati a samim tim i uticaj Bošnjaka na društvene procese u Crnoj Gori.

Iako su Bošnjaci nenadano dobili šansu da kroz djelovanje SPP-a vrate stvarni politički uticaj Bošnjaka za razliku od dosadašnjeg napuhanog, kojeg ukoliko samo malo zagrebeš po površini uvidiš sav jad, očaj, izbezumljenost i servilnost.

Sve puca kada je najtanje - samo zulum puca kada je najdeblji.Ostali prilozi:
» PROMJENA USTAVA BOSNE I HERCEGOVINE JE IMPERATIV
Dragan Trogrančić, mr.ius. | 13. June 2021 01:28
» KONAČNI PORAZ SRPSKE POLITIKE U BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. June 2021 15:18
» DA TE NIJE (BILO), ALIJA…???
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. June 2021 03:20
» URGOŽENOST KAO PROMOCIJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. June 2021 15:15
» ZIJOVA STAZA
Enver Ćorović, dip.ing. | 31. May 2021 17:20
» EUROPSKA UNIJA I NJEN UTJECAJ NA BUDUĆNOST BIH
Sead Hamzagić | 29. May 2021 14:42
» AZERBEJDŽAN SLAVI 103. GODINŠNJICU NEZAVISNOSTI
Božidar Proročić | 28. May 2021 13:18
» FATIMA MEHOVIĆ: BIJELO POLJE I PRIŠTINA ZAUVJEK SRCU
Božidar Proročić | 22. May 2021 16:38
» NEPRAVDA KOJA TEŠKO POGAĐA I BOLI
Ibrahim Husejnović | 09. May 2021 18:32
» PRVIH 100 DANA AMERIČKOG PREDSJEDNIKA JOSEPHA BIDENA
Zijad Bećirević | 01. May 2021 15:18