Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

STANJE I PERSPEKTIVE U SDAH – DOKLE VIŠE OVAKO?!
Autor: Mr. iur. Bermin Meškić
Objavljeno: 12. October 2020. 16:10:53
MR.IUR. BERMIN MEŠKIĆ: Svatko tko nam imalo misli dobro vidi i zna da je stanje u SDAH trenutno prilično loše, te da su potrebne promjene. Ovako jednostavno više ne ide. Očito je da su izborni rezultati na parlamentarnim izborima od 2011. godine do danas nedovoljno dobri te da je SDAH kao Stranka izgubila svaki značajniji utjecaj među Bošnjacima u Hrvatskoj. Ostaje činjenica da su i ovi izbori, ipak, izgubljeni. Stranka nema više utjecaja na bošnjački korpus kao prije.


Dragi prijatelji,
Osjećam da je moja dužnost, a i vaše pravo znati „pravo stanje stvari“ u Stranci demokratske akcije Hrvatske, barem iz moje perspektive. Mnogi su me od Vas nazvali i pitali što i kako dalje, u kakvom je stanju Stranka, da li će doći do promjena u stranci nakon izbora, da li će se predsjednik g. Srebreniković umiroviti i prepustiti svoje mjesto mlađima, kakva je naša politička sudbina i td.
Prije zadnjih parlamentarnih izbora izložio sam viziju budućnosti Stranke i same izborne kampanje g. Srebrenikoviću. Nakon analize cjelokupne situacije, rekao sam mu da je najbolje za političku budućnost Bošnjaka u Hrvatskoj, ali i za naše šanse na izborima, da se povuče s mjesta predsjednika Stranke PRIJE samih izbora. Međutim, g. Srebreniković je takvu mogućnost odbio. Da nije bilo drugih ljudi iz Stranke koju su „navijali“ za mene ne bih niti bio kandidat Stranke na izborima, jer sam već tada ugrozio njegovu poziciju. Praktički on je natjeran od utjecajnijih članova Predsjedništva i Glavnog odbora da budem kandidat Stranke.
Na izborima smo, kao što znate, postigli zavidan rezultat, unatoč ogromnim utezima. Ipak smo ljudima vratili nadu što potvrđuje broj glasova i pozicija na izborima. Moram reći, nakon što sam prošao Hrvatsku uzduž i poprijeko tri puta, što sam pozorno saslušao preko 1500 ljudi, da mi je najveći uteg u kampanji ipak bila neriješena situacija u Stranci, ozbiljna neaktivnost Stranke u prethodnom osmogodišnjem razdoblju, zadnji unutarstranački sukobi, ali ponajviše loš imidž prvog čovjeka Stranke g. Srebrenikovića. Čak su mi neki od Vas, koje jako cijenim, koji su dobri poznavatelji prilika u svojim lokalnim sredinama, govorili da je bolje da se on niti ne pojavi na skupovima kako mi ne bi umanjio šanse na izborima. Stanje je bilo toliko loše. Nisam bio svjestan toliko lošeg imidža g. Srebrenikovića, ali sam mislio da ćemo unatoč tomu ipak pobijediti na izborima i da ćemo situaciju u stranci nakon izbora demokratski vrlo brzo riješiti i krenuti novim smjerom.
Nakon izbora, razgovarao sam s g. Srebrenikovićem, koji mi je nakon podužeg razgovora i uvjeravanja, obećao da će se povući s pozicije predsjednika Stranke i imenovati mene kao v. d. predsjednika kako bi se Stranka resetirala, te kako bi se što bolje pripremili za nadolazeće lokalne izbore, ali i dalje. Čak sam g. Srebrenikoviću nudio da sva pitanja što se tiču imovine Stranke vodi on, da nitko ne pomisli da je moja namjera osobna korist. Čak sam predlagao da to pravno uobličimo i da on bude predsjednik Odbora za raspolaganje s imovinom Stranke.
Nakon tog obećanja, g. Srebreniković me kontinuirano ignorira već više od dva mjeseca, ne javlja se na moje pozive za suradnjom i čini sve da do smjene na čelu Stranke ipak ne dođe. Zvao je utjecajnije delegate sa zadnje Izborne skupštine, neke utjecajnije članove Predsjedništva i GO i uvjeravao ih da bi on „poradi kontinuiteta i da se Stranka ne razbija“ trebao ostati predsjednik Stranke do kraja mandata, do 2022. godine. A poslije toga je dao naslutiti da bi se ponovno kandidirao i 2022. godine za mjesto predsjednika Stranke. I drugi su to, na kraju krajeva, čuli.
Drugim riječima, nije održao dato obećanje.
Svatko tko nam imalo misli dobro vidi i zna da je stanje u SDAH trenutno prilično loše, te da su potrebne promjene. Ovako jednostavno više ne ide. Očito je da su izborni rezultati na parlamentarnim izborima od 2011. godine do danas nedovoljno dobri te da je SDAH kao Stranka izgubila svaki značajniji utjecaj među Bošnjacima u Hrvatskoj. Ostaje činjenica da su i ovi izbori, ipak, izgubljeni. Stranka nema više utjecaja na bošnjački korpus kao prije. To potvrđuju i izborni rezultati u zadnja četiri parlamentarna ciklusa, 2011., 2015., 2016. i 2020., a da ne spominjem lokalne izbore. Osobno preuzimam najveću odgovornost za ovaj rezultat iz 2020. godine, mada je ovaj rezultat najbolji rezultat još od 2007. godine. No tko će preuzeti odgovornost za poraze u prethodnim izbornim ciklusima od 2011. godine?
Stranka je prošla put od parlamentarne Stranke do danas Stranke s neizvjesnom budućnošću. Iskreno, ukoliko ostane ovakvo stanje, Stranka nema što tražiti na bilo kojim izborima. Dosadašnji predsjednik Stranke g. Srebreniković dva puta zaredom 2015. i 2016. godine je uvjerljivo poražen na parlamentarnim izborima. Nakon tih izbora nije urađena ozbiljna analiza izbora i rezultata Stranke niti je predsjednik Stranke osjetio osobnu odgovornost, kao demokratski standard u političkom životu, da barem stavi svoj mandat na raspolaganje i time testira povjerenje u njega i njegov rad unutar samih tijela Stranke.

U suštini, javno se ograđujem od g. Srebrenikovića i njegovog načina upravljanja strankom. Znam i osjećam da je to krivi put za nas u Hrvatskoj.


O lokalnim izborima, koji uzastopno pokazuju da SDAH loše stoji na terenu, da je zabilježen konstantan pad podrške birača i neuspjeh ulaska u tijela lokalne i regionalne samouprave, izlišno je i govoriti. Stanje s članstvom u stranci je loše. Mnogi dugogodišnji članovi Stranke, koji su bili odani vojnici Stranke, su napustili Stranku ili su se potpuno pasivizirali. A u narodu, Stranka je izgubila ugled. Stranka je izgubila svoj prvotni smisao, zašto uopće postoji, koja joj je svrha. Jeste li vi svjesni svrhe Stranke? Što mislite zašto Stranka postoji? Koje su to ideje i vrijednosti oko kojih se okupljamo... Pitam Vas da li je Stranka na usluzi našem narodu ili smo postali društvo jednog lica?
Posebice se postavlja pitanje izgleda i održavanja vrijedne imovine Stranke na adresi Mandaličina 17. Kako je moguće da je imovina Stranke tako zapuštena, da se ista tako loše održava unatoč odličnim prihodima Stranke koja ih ostvaruje temeljem zakupa prostorija? Kako je moguće da s tim iznosima financija središnjica Stranke nije oslonac ograncima Stranke na terenu, gdje ima jako kvalitetnih i odanih članova? Kako je moguće da Stranka usprkos tome stalno gubi izbore i svoje članove? Kako je moguće da Stranka nema novaca, da je stanje na računu jako loše? Gdje završavaju novci koji dolaze u Stranku? Narodski kazano: gdje su pare?
Kako je moguće da je Stranka na zadnjim parlamentarnim izborima jedva financirala određene izborne aktivnosti, dok sam osobno dosta sredstava uložio u kampanju? Kako je moguće da nema inicijativa, nema organiziranja skupova, aktivnosti Stranke u bilo kojem pogledu, osim održavanja sjednica, s takvim sredstvima koja stoje na raspolaganju, pa makar organiziranja Dana nezavisnosti i državnosti BiH, važnih stranačkih datuma itd.?
Vrijedi ukazati da je zadnji Statut iz 2018. godine predsjednik potpuno prilagodio sebi, te osjetno SMANJIO ovlasti Predsjedništvu i Glavnom odboru. Npr. g. Srebreniković je iz Statuta izbacio da na Skupštini mora biti najmanje 50 delegata, već da Skupština može odlučivati ako joj prisustvuje većina od ukupnog broja delegata (cca 25-30 ljudi!). Da li to znači da se ne može skupiti 50 delegata za Skupštinu? Čak je na sebe, kao predsjednika Stranke, prebacio ovlast sazivanja Skupštine, a tek ako on ne sazove istu, onda to može učiniti Glavni odbor. To ne postoji nigdje u demokraciji, u stranačkom životu, osim u Sjevernoj Koreji i još ponekom mjestu!! U prijašnjem Statutu su sjednicu Skupštine, najvišeg organa Stranke, gdje se odlučivalo o svim važnim pitanjima pa i o biranju i razrješavanju predsjednika Stranke, sazivala kolektivna tijela zajedno - Predsjedništvo i Glavni odbor. Čemu takvo nepovjerenje prema ljudima i najvažnijim kolektivnim tijelima u Stranci?
Nadalje, g. Srebreniković je propisao da GO više ne odlučuje o povjerenju predsjedniku, već samo članovima Predsjedništva. U osnovi, izuzeo se od ovlasti GO i tu ovlast prebacio na Skupštinu, koja se sastaje jednom u četiri godine. Vrlo prigodno za njega. Čak je u svojim ovlastima propisao da on donosi odluke o privremenom oduzimanju prava na obnašanje funkcija, štogod to značilo??
Naravno da je izbrisao odredbu po kojoj može obnašati dužnost predsjednika Stranke najviše dva mandata uzastopno. Sada može biti vječni predsjednik. Posjetimo, ovo mu je treći mandat. Nadalje, g. Srebreniković je na sebe prebacio ovlast da imenuje povjerenike i raspušta ogranke, pored iste ovlasti Predsjedništva. Na kraju, zanimljivo je da su delegati na Skupštini glasali za ovakav loš akt po njih i za demokraciju unutar Stranke u cjelini.
Nedavno nam je u posjet dolazila g-đa Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, gdje je predsjednik, po meni, trebao pozvati sve potpredsjednike Stranke, glavnog tajnika, predsjednika GO i sve članove, organizirati zajedničku sjednicu, sazvati press konferenciju, učiniti od toga spektakl u svakom smislu. A učinio je što? Nedavne posjete Dodika Zagrebu, trumpovske izjave predsjednika Milanovića, ozbiljna situacija u regiji, zahtijevale su reakciju SDAH, jer se to stranke itekako tiče. A učinili smo što?
Na sjednici Predsjedništva i Glavnog odbora Stranke koje su se trebale održati u devetom mjesecu, trebalo se razgovarati o rezultatima Stranke na izborima. Naravno da me g. Srebreniković nije mislio zvati na te sjednice, o čemu sam saznao iz više izvora. Valjda bi osobno kao kandidat Stranke mogao najbolje prezentirati rezultate izbora i dati svoj osvrt?!
Posebno skrećem pažnju da bi moj prijedlog bio da se na sjednici, UNUTAR institucija Stranke, analiziraju rezultati parlamentarnih izbora SDAH 2020. godine i ukupni rezultati rada Stranke u zadnjih osam godina pod predsjedanjem g. Srebrenikovića; da se nakon analize ukupnih rezultata rada Stranke od 2012. godine, odluči o povjerenju predsjedniku Stranke i o održavanju Izvanredne izborne skupštine Stranke, gdje bi izglasali razrješenje predsjedniku Stranke, sukladno čl. 20. i 21. Statuta. Naravno da bi svi zainteresirani, oni koji misle da bi doprinijeli Stranci s čelne pozicije trebali istaknuti svoje kandidature. Ne mislim da sam osobno bogomdan, da sam morao i trebao biti predsjednik Stranke, ali sam svakako bio voljan i spreman, zajedno s mojim timom i svima vama koji ste se javili - a ima Vas!, preuzeti odgovornost vođenja i organiziranja Stranke kako za predstojeće lokalne izbore, ali i dalje. Vidjeli ste i sami da smo zajedno sposobni voditi i upravljati. Dakle, na raspolaganju sam.
Nakon ovog mog dopisa upućenog svim članovima Predsjedništva, GO i delegatima očekivao sam povratnu reakciju jer drugog načina nije bilo da se sazovu sjednice. Na taj moj dopis g. Srebreniković reagira tako da saziva neformalni skup u Raši, u Istri, koji je održan prije dva dana. Na tom skupu nije bilo govora o odgovornosti za rezultate stranke u zadnjih osam godina, nije bilo govora o stavljanju mandata na raspolaganje, nije bilo konstruktivne kritike o stanju u stranci, a da o njegovoj osobnoj odgovornosti ne govorimo. U konačnici, ljudi koji su bili na tom sastanku, dali su za pravo g. Srebrenikoviću.
Obzirom da sam na zadnjim izborima dobio daleko najviše glasova Bošnjaka osjetio sam svojom dužnošću da sve Vas javno upoznam s činjenicama.
U suštini, javno se ograđujem od g. Srebrenikovića i njegovog načina upravljanja strankom. Znam i osjećam da je to krivi put za nas u Hrvatskoj.
Svakako da ću se, shodno mojim kapacitetima, nastaviti zalagati za poboljšanje našeg stanja.

Vaš, Bermin.Ostali prilozi:
» KASNO MUJO NA BOJ STIŽE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. December 2020 20:54
» FENOMEN SRPSKIH LAŽI
Mr. Milan Jovičić | 04. December 2020 14:48
» BARBARI, BARABE I BEGO
Said Šteta | 04. December 2020 13:59
» TREBA LI BOSNI „STANAK MUDRIH“?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 03. December 2020 21:08
» NAZIVI BOŠNJANIN, BOŠNJAK, BOSANAC SU SINONIMSKI NAZIVI ZA MATIČNI NAROD BOSNE
Akademik prof. dr. Dževad Jahić | 02. December 2020 14:04
» TRIJUMF PRIMITIVIZMA
Željko Milićević | 01. December 2020 23:34
» KAŽNJAVANJE NEVINIH
Željko Milićević | 30. November 2020 00:35
» HAIRLI NOVI POČETAK
Mesud A. Ramić | 29. November 2020 16:32
» NA BRANIKU SVOJE DOMOVINE, OSTAVITE NAM ŽELJKA
Mr. Milan Jovičić | 29. November 2020 16:01
» ĆORSOKAK - ŠTA JE TO?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 28. November 2020 15:06
» NADOGRADNJA DVADESETPETOGODIŠNJEG MIRA U BOSNI I HERCEGOVINI
Eric Nelson, ambasador SAD u BiH | 27. November 2020 13:46
» SALADIN DINO BURDŽOVIĆ, SAMOCENZURIRANI CRNOGORSKI PJESNIK
Šemso Agović | 26. November 2020 23:36
» ZAŠTO RUSKOM AMBASODORU VASILIJU NEBENZYAOVU SMETA VISOKI PREDSTAVNIK UN-A ZA BOSNU?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. November 2020 15:11
» SARAJEVSKI BLJESAK ZA DAN DRŽAVNOSTI
Mesud A. Ramić | 24. November 2020 20:01
» PORUKA POBJEDE I PORAZA
Elmedina Muftić | 24. November 2020 14:31
» MANDRKNO ZAIM
Said Šteta | 24. November 2020 01:40
» USTAO JE STARI, USTAĆE I NAŠ MOSTAR!
Mr. Milan Jovičić | 24. November 2020 00:30
» A ŠTA ĆE MENI JOŠ JEDAN PAPIR U DŽEPU?
Željko Milićević | 23. November 2020 13:52