Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Liplje kod Zvornka: Roditelji bošnjačke djece poručili, djeca neće ići u školu dok se nepravda ne ispravi
DIREKTOR ŠKOLE "SVETI SAVA" ZAPRIJETIO BOŠNJAČKOJ DJECI SANKCIJAMA
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 03. October 2020. 16:10:55


Problem koji bošnjačka djeca imaju sa zabranom izučavanja Bosanskog jezika u Osnovnoj školi Sveti Sava u Liplju kod Zvornka dosegao je svoj vrhunac.

Naime, direktor ove ustanove uputio je pismo roditeljima čija djeca ne dolaze u školu da će protiv njih poduzeti određene mjere.

Direktor škole Sveti Sava Goran Ivanović obavijestio je Husejna Sačevića, roditelja učenika Anela i Elvire da “neopravdano” izostaju iz škole te je pozvao roditelje na razgovor u utorak 6. oktobra.

Direktor Ivanović je u pismu potcrtao kako je prema Zakonu o osnovnom vaspitanju i obrazovanju osnovno obrazovanje u entitetu Republika Srpska obavezno.

“U slučaju da vaša djeca nakon ovog obavještenja ne počnu da pohađaju nastavu, škola će,na osnovu člana 60 stav (2) Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju Republike Srpske o tome obavijestiti centar za socijalni rad i nadležni organ lokalne samouprave koji će, u okviru svojih nadležnosti, poduzeti dalje mjere”, naveo je u pismu upućenom roditelju Husejnu Sačeviću direktor Goran Ivanović.

Podsjećamo, osnovci od prvog do četvrtog razreda nisu počeli školsku godinu jer su im u matične knjige upisane ocjene iz "jezika bošnjačkog naroda" kojeg nisu izučavali.

"Djeca neće ići u školu dok se ova nepravda ne ispravi. Imali smo razgovor s direktorom Goranom Ivanovićem i gradonačelnikom Zoranom Stevanovićem. Direktor je rekao da nema odluke u pismenoj formi o prepravci upisanog predmeta u matične knjige. Neko je, dakle, usmeno izdao naredbu da se počini krivično djelo jer u matične knjige ocjene mogu upisivati samo učiteljice ili učitelji koji su bili predavači. Ovo je slučaj za SIPA-u koja mora izuzeti dokumentaciju i utvrditi ko je počinio krivično djelo i ko je naziv 'bosanski jezik' prepravio u naziv 'jezik bošnjačkog naroda'", kazao je prije mjesec dana Muharem Sinanović, član Savjeta roditelja učenika iz Liplja.
Ostali prilozi:
» POZNATI GLUMAC MUSTAFA NADAREVIĆ PREMINUO U 77. GODINI
Anadolu Agency (AA) | 23. November 2020 13:08
» MUFTIJA KUJEVIĆ: SANDŽAK JE SIMBOL PONOSA I DOSTOJANSTVA
Bošnjaci.Net | 20. November 2020 19:37
» DR. CERIĆ: DRAGI SANDŽAKLIJE, VI STE PONOS NAŠE NACIJE!
Bošnjaci.Net | 20. November 2020 15:05
Ostali prilozi istog autora:
» HUŠKAČKE IZJAVE DODIKA
16. November 2020 15:47