Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Knjiga "Ključ Istine" autorice Marine Paljušević
PREŠLA NA ISLAM, PREVELA MUŽA NA ISLAM I NAPISALA KNJIGU O TOME!
Autor: Emin Marić
Objavljeno: 02. October 2020. 14:10:37


Vuče podrijetlo iz pravoslavne obitelji s Kosova, rođena je 1990. u Beogradu, ali već više od dvadeset godina živi u Crnoj Gori. Njena priča je nevjerojatna. Ona je Marina Paljušević, djevojka do koje je dopro nur Allahove upute u dvadeset i prvoj godini života. Svoj povratak ili prelazak na islam, javno svjedoči u knjizi ''Ključ istine'' objavljenoj 2017. godine, a čija je promocija održana u nekoliko gradova. Također, okušala se i kao kolumnistica na islamskim portalima.

Knjiga "Ključ Istine" autorice Marine Paljušević krojena je islamskom nježnošću, no to nije oslabilo čvrstoću jasno iznesenih argumenata i dokaza. Utemeljena je na osobnim iskustvima i doživljajima, ali pritom ostaje u okvirima logičnoga. Čitajući spomenuto djelo, bez prestanka osjećamo žeđ za svakim sljedećim slovom i s nestrpljenjem očekujemo sljedeće poglavlje.

Kvalitetu djela svakako potvrđuje i šerijatska recenzija kurra hafiza Admira Husića u kojoj navodi sljedeće:

''Knjiga koju imate pred sobom je nastojanje jedne naše sestre da prikaže svoj put ka svjetlu kojim ju je Allah, dželle šanuhu, obasjao. Pisana je jednostavnim, svakom razumljivim jezikom, kao što je i sam islam. Sadrži njene lične osjećaje ali i informacije koje su potrebne onima koji žele da se upoznaju sa ljepotom osnovnih islamskih postulata, kao i onima koji žele da svoj iman obnove, osvježe. Knjigu svesrdno preporučujem svima, početnicima, kao i onima koji iza sebe već imaju dobar dio Puta. Molim Allaha, dželle šanuhu, da je nagradi za njen trud i upiše joj ovo djelo među dobra, koja će biti potrebna na Sudnjem danu.''


Priča o Marininom prelasku na islam popraćena je i preprekama kao što je to neprihvaćanje njene vjere od strane obitelji, ali i brojnim usponima. Posebno je zanimljiva spoznajama da je njen suprug, koji je odrastao kao katolik, njenim sebebom prigrlio islam kao svoje vjersko uvjerenje. Danas su sretni roditelji dvoje djece koje odgajaju u Allahovoj vjeri.Marina je na samom početku knjige napisala:
Kako se samo čovjek olako obmane ljepotama ovoga svijeta, ne razmišljajući o onome šta ga čeka nakon smrti. Tako siguran i uljuljkan iluzijom da će živjeti dugo, da će ostvariti sve što poželi, da će uspijeti u svemu što zamisli i da će se svaki njegov san ostvariti.
Bez cilja lutamo, kao izbezumljeni, trčeći za novcem, slavom, prestižom - egoistično grabeći sve što nam se nudi, zaboravljajući i na osnovne norme ljudskosti, a kamoli na smrt.
Razmisli, kao ljudsko biće kome je dat razum da misli i srce da osjeća, a potom pogledaj oko sebe. Zar zaista misliš, kao i većina stanovnika zemlje, da si stvoren da živiš nekih šezdesetak godina, umreš - i to je to?
I ja sam mislila da zapravo jeste tako i u toj laži živjela 21 godinu.

Šta dalje u knjizi piše, preporučujemo vam da u direktnom kontaktu sa autoricom putem Facebook PROFILA, naručite primjerak za vašu kućnu knjižnicu.
Ujedno, uz odobrenje autora objavljujemo digitalnu verziju koju možete preuzeti OVDJE.


Autor teksta je bivši kršćanin koji se vratio islamu. Tekst objavljujemo bez intervencija i korekcija na bosanski jezik.Ostali prilozi:
» PROMJENA USTAVA BOSNE I HERCEGOVINE JE IMPERATIV
Dragan Trogrančić, mr.ius. | 13. June 2021 01:28
» KONAČNI PORAZ SRPSKE POLITIKE U BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. June 2021 15:18
» DA TE NIJE (BILO), ALIJA…???
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. June 2021 03:20
» URGOŽENOST KAO PROMOCIJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. June 2021 15:15
» ZIJOVA STAZA
Enver Ćorović, dip.ing. | 31. May 2021 17:20
» EUROPSKA UNIJA I NJEN UTJECAJ NA BUDUĆNOST BIH
Sead Hamzagić | 29. May 2021 14:42
» AZERBEJDŽAN SLAVI 103. GODINŠNJICU NEZAVISNOSTI
Božidar Proročić | 28. May 2021 13:18
» FATIMA MEHOVIĆ: BIJELO POLJE I PRIŠTINA ZAUVJEK SRCU
Božidar Proročić | 22. May 2021 16:38
» NEPRAVDA KOJA TEŠKO POGAĐA I BOLI
Ibrahim Husejnović | 09. May 2021 18:32
» PRVIH 100 DANA AMERIČKOG PREDSJEDNIKA JOSEPHA BIDENA
Zijad Bećirević | 01. May 2021 15:18
Ostali prilozi istog autora: