Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

AHATOVIĆ: U RATU ARMENIJE I AZERBEJDŽANA ULOGU IMA I SRBIJA
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 02. October 2020. 13:10:05

NEDŽAD AHATOVIĆ, stručnjak za sigurnost i vojni analitičar: 19. jula u medijima pojavila informacija za koju tvrdnje iznosi azerbejdžanska strana da je Srbija preko Gruzije izvezla velike količine municije vrijedne milione dolara uglavnom velikog artiljerijskog kalibra i druge vojne opreme prema Armeniji


Stručnjak za sigurnost i vojni analitičar Nedžad Ahatović komentirao je za Vijesti.ba izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da se u sukobu između Armenije i Azerbejdžana ne koristi oružje iz Srbije.

“Interesantna je izjava predsjednika Vučića koji nastoji da ublaži činjenicu da zaraćene strane koriste proizvode srpske namjenske industrije pa dodaje kako Srbija nije prodala tenkove, topove i avione, nego tek nešto municije”, kaže on.

On podsjeća da se još 19. jula u medijima pojavila informacija za koju tvrdnje iznosi azerbejdžanska strana da je Srbija preko Gruzije izvezla velike količine municije vrijedne milione dolara uglavnom velikog artiljerijskog kalibra i druge vojne opreme prema Armeniji.

“Gruzija je odmah demantirala ovakve tvrdnje navodeći da nikakva dozvola nije data Srbiji za tranzit oružja preko njihove teritorije u Armeniju. Što ostavlja otvorena vrata za pitanje kako je municija preko srbijanske firme EDePro (Engine Development and Production) stigla do Armenije i već sad se dokazano upotrebljava u konfliktu”, kaže Ahatović.

On dodaje kako se radi o projektilu kalibra 122 mm G-2000 koji je kompatibilan sa raketnim bacačima, BM-21 Grad i RM-70.Ukupna težina projektila je 69 kilograma, težina bojeve glave 19,1 kg, maksimalna brzina leta 1100 m / s, maksimalan domet 40,2 km.

“Ove projektile su koristile snage armenske milicije u Nagorno Karabahu protiv azerbejdžanskih snaga, a ciljana su i civilna naselja uz liniju fronta”, kaže naš sagovornik.

Podsjeća kako je Srbija često u fokusu kada su u pitanju ovakvi konflikti u kojima direktan interes ima Rusija.

“Zanimljivo je kako se Srbija vrlo često nađe kao izvoznik oružja ili kao zemlja iz koje dolaze dobrovoljci u konfiktnim područijma gdje recimo Rusija ima direktan interes, a vodi politiku vojne neutralnosti i zalaže se za mir i stabilnost u svijetu i to posebno u našem regionu”, zaključio je Nedzad Ahatović.Ostali prilozi:
» POZNATI GLUMAC MUSTAFA NADAREVIĆ PREMINUO U 77. GODINI
Anadolu Agency (AA) | 23. November 2020 13:08
» MUFTIJA KUJEVIĆ: SANDŽAK JE SIMBOL PONOSA I DOSTOJANSTVA
Bošnjaci.Net | 20. November 2020 19:37
» DR. CERIĆ: DRAGI SANDŽAKLIJE, VI STE PONOS NAŠE NACIJE!
Bošnjaci.Net | 20. November 2020 15:05
Ostali prilozi istog autora:
» HUŠKAČKE IZJAVE DODIKA
16. November 2020 15:47